Νίκος Καββαδίας: Ο ποιητής που χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία (videos)

Ο Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα, στις 10 Ιανουαρίου το 1910 στην κωμόπολη Χαρμπίν, στη Μαντζουρία, από γονείς Κεφαλονίτες.

Το 1914, με το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έρχεται με την οικογένειά του στην Ελλάδα κι εγκαθίσταται στο Αργοστόλι και στη συνέχεια, στον Πειραιά.

Τον Νοέμβριο του 1928, ο Καββαδίας βγάζει ναυτικό φυλλάδιο και μπαρκάρει ως “ναυτόπαις” τον επόμενο χρόνο στο φορτηγό “Άγιος

Νικόλαος”, μαζί με τον μικρότερο αδελφό του Αργύρη,

Στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, παραμένει ξέμπαρκος στην Αθήνα ενώ από το ’44 και μετά συνεχίζει να ταξιδεύει αδιάκοπα τον κόσμο ως ασυρματιστής.

Θεωρείται πλέον ένας από τους δημοφιλέστερους Έλληνες ποιητές, καθώς μέσα από τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, τα ποιήματά του παρά τη δύσκολη ναυτική αργκό, «πέρασαν» στο κοινό που τα αγκάλιασε με πρωτοφανή ενθουσιασμό, χαρίζοντας στον Καββαδία μια θέση στο Πάνθεον των Αθανάτων.

Καββαδίας και Αριστερά

Στη διάρκεια της Κατοχής, ο Καββαδίας περνάει στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης και γίνεται μέλος του ΕΑΜ. Την ίδια ακριβώς περίοδο γίνεται και μέλος του ΚΚΕ. Εντάσσεται, επιπλέον, στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, παρά το γεγονός ότι είχε τυπώσει τότε μόνο ένα βιβλίο, το Μαραμπού, ενώ το όριο ήταν τα τρία βιβλία.

Είναι όμως ενεργός λογοτεχνικά, γράφοντας ποιήματα, ορισμένα εξ αυτών αντιστασιακά, με πιο χαρακτηριστικό το ποίημα «Στον τάφο του ΕΠΟΝίτη» και «Αθήνα 1943» με το ψευδώνυμο Α. Ταπεινός, στο περιοδικό “Πρωτοπόροι”. Άλλα χαρακτηριστκά ποιήματα που «μαρτυρούν» την ιδεολογία του είναι τα: «Σπουδαστές», «Αντίσταση», «Federico Garcia Lorca», «Guevara».

Εκτός από τα ποιήματα ενδεικτικά των πολιτικών του «πιστεύω» είναι και τα αριστερά περιοδικά που επιλέγει να κάνει δημοσιεύσεις σε καυτές πολιτικές περιόδους (Πρωτοπόροι, Ελεύθερα Γράμματα, Πανσπουδαστική, Θούριος).

Στις αρχές του 1945 γίνεται επικεφαλής του ΕΑΜ Λογοτεχνών-Ποιητών, θέση την οποία παραχωρεί στις 6 Οκτώβρη του ίδιου έτους στον Νικηφόρο Βρεττάκο, εξαιτίας της αναχώρησής του από την Ελλάδα με το πλοίο “Κορινθία”. Η ασφάλεια τού έδωσε άδεια, καθώς θεωρείτο ανενεργός κομμουνιστής.

Ο ποιητής της θάλασσας έμελλε ωστόσο να έχει έναν «πεζό» θάνατο στη στεριά.

Στις 10 Φεβρουαρίου του 1975, στην Αθήνα, στην κλινική «Άγιοι Απόστολοι», αφήνει την τελευταία του πνοή ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Η κηδεία του έγινε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, παρουσία πολλών ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης.

Ο Θάνος Μικρούτσικος και η «αθανασία»

«Από το 1933 που εκδόθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του Νίκου Καββαδία (σ.σ. το Μαραμπού) μέχρι τον θάνατό του, η συντριπτική πλειονότητα της φιλολογικής κριτικής θεωρούσε τον Καββαδία μη σημαντικό ποιητή. Στην καλύτερη περίπτωση τον θεωρούσαν ελάσσονα ποιητή που μιλάει για τη θάλασσα, για τη ζωή των ναυτικών, για τις πόρνες στα λιμάνια και για τα πλοία με τα οποία ταξίδεψε. Και βεβαίως τον υποτιμούσαν ως ποιητή της ομοιοκαταληξίας -στιχοπλόκο τον είπαν κάποιοι- όταν η μοντέρνα ποίηση ήταν στο ζενίθ σε ευρωπαϊκή κλίμακα», είχε πει τον Μάιο του 2019 ο Θάνος Μικρούτσικος παρουσιάζοντας τη συναυλία-αφιέρωμα στον ποιητή στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο «Σταυρός του Νότου» κυκλοφόρησε το 1979 (σ.σ. τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του ποιητή), από την δισκογραφική εταιρία Lyra, με ερμηνευτές τους Γιάννη Κούτρα, Αιμιλία Σαρρή και Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Οι στίχοι του Καββαδία γραμμένοι σε ναυτική αργκό, μαγικά «ντυμένοι» από τη μουσική του Μικρούτσικου ανέδειξαν το υποτιμημένο μέχρι εκείνη τη στιγμή ταλέντο του ποιητή και ενθουσίασαν το κοινό, αν και όχι τους κριτικούς…

Ακόμα ο ιδρυτής της Lyra, Αλέξανδρος Πατσιφάς δεν πίστεψε αρχικά στον δίσκο αλλά τον εξέδωσε για να κάνει το χατίρι του συνθέτη.

«Άκου να σου πω, ξέρεις πόσο σε αγαπώ! Αφού το θέλεις, θα σου το κάνω δώρο. Αλλά να ξέρεις ότι αυτοκτονείς! Δεν πρόκειται να πουλήσει πάνω από 2.000 αντίτυπα!» είχε πει στον συνθέτη.

Ο κόσμος ωστόσο «αγκάλιασε» τον Σταυρό του Νότου δικαιώνοντας απολύτως την επιλογή του Μικρούτσικου. Μέσα σε λίγους μήνες πωλήθηκαν πάνω από 50.000 αντίτυπα ενώ πλέον θεωρείται ένας από τους πιο εμπορικούς δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας.

Δώδεκα ολόκληρα χρόνια μετά, το 1991, κυκλοφόρησε από την Minos, ο διπλός δίσκος «Γραμμές των Οριζόντων», με τους Γιώργο Νταλάρα, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα. Μέσα σε μια εβδομάδα ο δίσκος έγινε πλατινένιος χωρίς να «κόψει» τις σταθερές πωλήσεις του «Σταυρού του Νότου».

Εκτός από τον Θάνο Μικρούτσικο ποίηματα του Καββαδία έχουν μελοποιήσει η Μαρίζα Κωχ, οι αδελφοί Κατσιμίχα, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, οι “Ξέμπαρκοι” και άλλοι.

Με πληροφορίες από wikipedia, sansimera, mixanitouxronou

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακή φτώχεια: Πεθαίνοντας για λίγη ζεστασιά στην Ελλάδα το 2021

Σίντνεϊ Πουατιέ: Ο ηθοποιός που άλλαξε το «χρώμα» του Χόλιγουντ

Τζον Λένον: 41 χρόνια χωρίς τον θρύλο των Beatles – Το χρονικό της δολοφονίας και οι «προφητικές» δηλώσεις (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νίκος Καββαδίας,nikos kavvadias