Νίκος Παππάς: Καμία διαφοροποίηση με Κασσελάκη – Ζητάμε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου στις τράπεζες

Ενόχληση εκδηλώνει ο τομεάρχης Νίκος Παππάς σε σχέση με δημοσιεύματα που ερμηνεύουν δηλώσεις του υπέρ ενός πέμπτου τραπεζικού πυλώνα στο Action 24 το πρωί, ως διαφοροποίηση από τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος νωρίτερα έδωσε νέα συνέχεια στο θέμα με τρίτη του ανάρτηση.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του ο τομεάρχης Οικονομίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Επειδή διαβάζω διάφορα… Ίσως κάποιοι να κάνουν ότι δεν

καταλαβαίνουν.

Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα και τα μερίδια του δημοσίου τόσο στις συστημικές τράπεζες όσο και στον πέμπτο πυλώνα. Αξιώνει διαφάνεια και χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Απλό και κατανοητό. Από όλους μας. Και για όλους. Εκτός αν κάποιοι δε θέλουν να καταλάβουν».

Επειδή διαβάζω διάφορα… Ίσως κάποιοι να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.
Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα και τα μερίδια του δημοσίου τόσο στις συστημικές τράπεζες όσο και στον πέμπτο πυλώνα. Αξιώνει διαφάνεια και χρηματοδότηση των…

Νίκος Παππάς (@nikospappas16) July 12, 2024

Συνεργάτες του σημειώνουν ότι δεν προκύπτει καμία διαφοροποίηση από τα λεγόμενα Παππά στη πρωινή συνέντευξή του στην οποία και παραπέμπουν. Παραπέμπουν επίσης στην δεύτερη ανάρτηση που έκανε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα όπου απαντά σε σχετικό non paper της ΝΔ. Στο πρώτο μπούλετ αυτής της ανάρτησης ο Στέφανος Κασσελάκης σημειώνει «Όχι απλά θέλουμε τον ανταγωνισμό, αλλά θέλουμε και την προσέλκυση και νέων κεφαλαίων για να δημιουργηθούν νέες συστημικές, αλλά κυρίως μη συστημικές τράπεζες».

Νωρίτερα, μιλώντας στο Action 24 και τους δημοσιογράφους Δώρα Κουτροκόη και Νίκο Υποφάντη ο Νίκος Παππάς τάχθηκε υπέρ του 5ου τραπεζικού πυλώνα και όταν οι δημοσιογράφοι του παρατήρησαν ότι αυτά είναι διαφορετικά από αυτά που λέει ο Κασσελάκης, τους κάλεσε να δουν τη δεύτερη ανάρτησή του όπου «έγινε διευκρίνιση».

Αναλυτικά το απόσπασμα της συνέντευξης:

Νίκος Υποφάντης «Βλέπουμε μια επίμονη κριτική που έχει ξεκινήσει ο πρόεδρός σας με δικές του ανακοινώσεις -δεν ξέρω αν προσυπογράφουν και όλοι οι υπόλοιποι, όσοι βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ- σχετικά με μια συμφωνία της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια Τράπεζα η οποία επίκειται, δεν την έχουμε δει ακόμα, δεν έχουμε δει τα νούμερα, παρ’ όλα αυτά εσείς λέτε ότι δεν θα έπρεπε να γίνει. Δεν θα έπρεπε όμως και εσείς να τη δείτε πρώτα και μετά να τοποθετηθείτε;».

Νίκος Παππάς: Τα σχόλια του Στέφανου Κασσελάκη βασίζονται στα δημοσιεύματα. Προφανώς θέλουμε να δούμε και τη συμφωνία και τις λεπτομέρειές της.

Νίκος Υποφάντης: Είναι προσωπική η άποψη του Στέφανου Κασσελάκη, δεν εκφράζει το κόμμα;

Νίκος Παππάς: Έχει την ευθύνη να εκφράζει το κόμμα και αυτό κάνει. Πρώτον, εμείς θέλουμε 5ο τραπεζικό πυλώνα, θέλουμε πλουραλισμό. Βεβαίως θέλουμε. Απολύτως. Έγινε διευκρίνιση στη δεύτερη ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη και υπογραμμίστηκε, διότι βγήκε ένα non papper από την κυβέρνηση.

Δεύτερον, θέλουμε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του Δημοσίου.

Τρίτον, θέλουμε έναν τραπεζικό πυλώνα που να παίξει έναν ρόλο που να γιατρεύει τη βασική ασθένεια του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Ποια είναι αυτή ότι το 95% της επιχειρηματικότητας …

Ντόρα Κουτροκόη: Άρα γιατί διαφωνείτε;

Νίκος Παππάς: Θέτουμε ερωτήματα σε σχέση με το αν διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου. Αυτό θα το δούμε, λοιπόν, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία. Με βάση τα δημοσιεύματα εγείρονται σοβαρά ερωτήματα.

Ντόρα Κουτροκόη: Μήπως βιαστήκατε τότε, κ. Παππά, προτού δείτε τη συμφωνία, να ανεβάσει τόσο ψηλά το θέμα ο πρόεδρός σας;

Νίκος Παππάς: Νομίζω ότι απλώς χτυπάμε ένα καμπανάκι. Επαναλαμβάνω: το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ενδεχομένως το πιο συγκεντρωτικό στην Ευρώπη. Έχει ανάγκη πλουραλισμού, έχει φαινόμενα καρτελοποίησης.

Νίκος Υποφάντης: Δεν μας τα είπατε αυτά από την πρώτη ανακοίνωση. Συγγνώμη τώρα, κ. Παππά. Θέλετε να διαβάσετε την πρώτη ανακοίνωση με αυτό που λέτε εσείς και να διαβάσετε και την ανακοίνωση του κ. Κασσελάκη;

Νίκος Παππάς: Κύριε Υποφάντη, μην επιμένετε, είδα και την πρώτη ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη και τη δεύτερη.

Νίκος Υποφάντης: Και τι σχέση έχει με αυτά που λέτε εσείς;

Νίκος Παππάς: Αυτά που σας λέω λέει και στη δεύτερη ανακοίνωση. Βεβαίως.

Νίκος Υποφάντης: Στη δεύτερη λέει αυτά, ότι είμαστε υπέρ του 5ου πυλώνα λέει ε;

Νίκος Παππάς: Βεβαίως, δείτε την σας παρακαλώ. Διότι βγήκε έναν non papper από τη μεριά την κυβερνητική που έλεγε ότι εμείς δεν θέλουμε 5ο πυλώνα. Κάθε άλλο. Έχουμε επισημάνει τα φαινόμενα της καρτελοποίησης, έχουμε κάνει κριτική και για τις υπέρογκες προμήθειες και για το ύψος των επιτοκίων και βεβαίως για το γεγονός το οποίο αποσιωπάται από την κυβέρνηση ότι το ελληνικό Δημόσιο με την ιδιωτικοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και των μεριδίων του Δημοσίου απώλεσε 40 δισ. ευρώ. Και εδώ δεν μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει το ΚΕΠΕ, που με μια πάρα πολύ εμπεριστατωμένη μελέτη αποτύπωσε αυτά τα στοιχεία. Αυτές τις ανησυχίες διατυπώνουμε.

Ντόρα Κουτροκόη: Κύριε Παππά, επειδή εμείς παρακολουθήσαμε και τις εκπομπές και τις ανακοινώσεις, τόσο ξεκάθαρα υπέρ του 5ου τραπεζικού πυλώνα δεν έχουμε ακούσει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά λέτε ότι θα βοηθήσει στον ανταγωνισμό, ότι θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Νίκος Παππάς: Απολύτως. Σας είπα τα κριτήρια. Λέμε πλουραλισμός στο τραπεζικό σύστημα. Διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, διότι και το Δημόσιο έχει βάλει εκεί χρήματα, και των μεριδίων του. Και βεβαίως εάν θα υπάρξει διαφορετικός ρόλος, ο οποίος θα καλύψει το μεγάλο κενό του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα.

Νίκος Υποφάντης: Σε αυτό που λέτε υπάρχουν τα ανώτατα συμβούλια της Τράπεζας της Ελλάδος, που κανένας δεν θα βάλει υπογραφή εάν δεν διασφαλίζεται το Δημόσιο. Έχουν αλλάξει τα πράγματα.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον τουρισμό

Κασσελάκης για Attica Bank: Ο Χατζηδάκης να απάντησει αν οι αποφάσεις του είναι προς όφελος του ελληνικού λαού

Κυβερνητικές πηγές για Βόρεια Μακεδονία και «αμυντικό κενό»: Ξεκάθαρο μήνυμα στα Σκόπια, πλεονασματικό το υλικό στην Ουκρανία

Keywords
Τυχαία Θέματα