Νόμος Κατσέλη: 58.000 δανειολήπτες περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Σε 58.000 ανέρχονται οι εκκρεμότητες του νόμου Κατσέλη, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που έδωσε σε γεύμα εργασίας χθες η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Στις εκδικάσεις του νόμου το 60% απορρίπτεται, ενώ ένα 30% υπολογίζεται πως αποτελούν περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών.

Οπως αναφέρε ιη Ναυτεμπορική, για τις αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο που αναμένονται μίλησε τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Χαντζηνικολάου

όσο και η γραμματέας της Ένωσης Χαρούλα Απαλαγάκη. Η κατεύθυνση είναι, όπως ανέφερε η διοίκηση της Ένωσης, οι περισσότερες διαδικασίες να οδηγηθούν σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας με οποιονδήποτε τρόπο ολοκληρώνεται στο τέλος Απριλίου, τουλάχιστον με τη μορφή που την ξέραμε, δηλαδή της διάσωσης της πρώτης κατοικίας του υπερήμερου δανειολήπτη.

Ανεξάρτητα από τις αναμενόμενες αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και την περαιτέρω προσαρμογή αυτού στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το γενικότερο νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι σύγχρονο και πλήρες, σημείωσε η κ. Απαλαγάκη. «Το ζητούμενο είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του στην πράξη. Εδώ υπάρχει ομολογουμένως πρόβλημα. Κυρίως στον προσδιορισμό δικασίμων στα μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας» επισήμανε. Λ.χ., οι χρόνοι που προέβλεπε ο νόμος Κατσέλη για την έκδοση αποφάσεως (6-12 μήνες) ήταν εύλογοι. Στην πράξη, όμως, ο νόμος δεν λειτούργησε έτσι. Η ΕΕΤ δεν μπορεί να έχει λόγο στις υλικοτεχνικές υποδομές απονομής δικαιοσύνης. «Είναι κοινή ευθύνη όλων των νομικών, αλλά και των διαδίκων να επιταχύνουμε σημαντικά τους ρυθμούς εκδικάσεως των υποθέσεων.

Εναλλακτικά, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα εναλλακτικής (εκτός δικαστηρίων) επίλυσης των ιδιωτικού δικαίου διαφορών. Και γι’ αυτό το κυρίαρχο στοιχείο θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των εξωδικαστικών μηχανισμών» τόνισε. Ας σημειωθεί πως αύριο είναι η πρώτη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και τους συναρμόδιους φορείς για την αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου και την εναρμόνισή του με την κοινοτική οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία.

Ένας Ενιαίος Κώδικας Αφερεγγυότητας, μια ενιαία πλατφόρμα που θα διαχειρίζεται όλα τα σχετικά θέματα και τις διαδικασίες, αρχές διαφάνειας κατά τα πρότυπα του ιταλικού μοντέλου προτείνει η συμβουλευτική μελέτη που παρέλαβε η Κομισιόν στο πλαίσιο των διαδικασιών που έχουν ήδη κινηθεί για την εναρμόνιση του ελληνικού δικαίου με το αντίστοιχο κοινοτικό δίκαιο. Τη μελέτη δημιούργησε η νομική εταιρεία Ζέπος Γιαννόπουλος.

Σύμβουλος του υπουργείου Οικονομίας είναι η PwC, που έχει επίσης συνάψει μελέτη για το ιδιωτικό χρέος μαμούθ ύψους 259 δισ. ευρώ. Ο διεθνής οίκος επεξεργάζεται το θέμα σε δύο βάσεις, την εξωδικαστική διαδικασία την οποία επιχειρεί να αναμορφώσει και να εκσυγχρονίσει και στη βάση της πτωχευτικής διαδικασίας με κατάθεση της σχετικής αίτησης προς τη Δικαιοσύνη, αφού έχουν παρέλθει άκαρπες όλες οι προηγούμενες προσπάθειες.

«Ηρακλής» και κεφάλαια

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αναφέρθηκε στις προκλήσεις της νέας δεκαετίας, βασική εκ των οποίων είναι η ανάκτηση του 30% του ΑΕΠ το οποίο χάθηκε στην κρίση. Αναφέρθηκε στην ανάγκη χρηματοδότησης της οικονομίας από τις τράπεζες με νέα προϊόντα και υπηρεσίες που λαμβάνουν υπόψη τις επιδράσεις αλλαγών όπως η κλιματική αλλαγή στην κοινωνία.

Πρώτη προτεραιότητα, όπως ο ίδιος είπε, αποτελεί για τις τράπεζες η μείωση των NPEs. Μίλησε και για ένα δεύτερο βήμα, πέραν του «Ηρακλή», στο οποίο ωστόσο είναι νωρίς να υπολογιστούν οι κεφαλαιακές συνέπειες.

Μάλιστα, επισήμανε πως είναι τα mezzanine ομόλογα που θα καθορίσουν εν πολλοίς τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα ανακύψουν από τις τιτλοποιήσεις. Σημείωσε πάντως πως δεν έχει λυθεί ακόμη το θέμα της μηδενικής στάθμισης του ρίσκου στις τιτλοποιήσεις, ώστε οι εγγυήσεις να καλύπτουν απόλυτα τα senior ομόλογα. Εξέφρασε ωστόσο αισιοδοξία για το θέμα, πως «η καλή δουλειά του υπουργείου θα οδηγήσει σε λύση». Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα κεφαλαίων για τις τράπεζες από τον αναβαλλόμενο φόρο, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία πως όλες οι τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests.

Ανέφερε πως την Ευρωζώνη ο λόγος των υγειών δανείων προς το ΑΕΠ είναι στο 100%. Καθώς η Ελλάδα θα βαίνει προς τα εκεί, όπως σημείωσε, θα ενισχύεται και η διάθεση των ξένων επενδυτών για τοποθετήσεις στη χώρα μας.
Μάλιστα, αναφέρθηκε στην πρόβλεψη του ΣΕΒ για 100 δισ. επενδύσεις σε μία πενταετία.

Οι τράπεζες θα στηρίξουν την προσπάθεια αναχρηματοδότησης της οικονομίας με κάθε τρόπο. Μάλιστα, ο κ. Χαντζηνικολάου αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες της Ένωσης για αναχρηματοδότηση δανειοληπτών των οποίων το δάνειο είχε ρυθμιστεί και επιδεικνύουν έκτοτε συνέπεια.

Ανέφερε πως οι τράπεζες είναι και θα παραμείνουν σε οργανική κερδοφορία. Αυτός θα είναι ένας τρόπος να καλυφθούν οι ανάγκες που τυχόν θα προκύψουν, ενώ εμφανίστηκε και εξαιρετικά αισιόδοξος σχετικά με τις επιδόσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο των τραπεζικών μετοχών

 

Ελλάδανόμος ΚατσέληΑΕΠHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα