Ντομπρόβσκις για επιστροφή στις αγορές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠολιτική

To μήνυμα ότι η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική και μετά την επίσημη έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης στις 20 του μήνα, στέλνει με του συνέντευξη στο capital.gr ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Bάλντις Ντομπρόβσκις, συναρτώντας την αποφυγή της μείωσης των συντάξεων, με την υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων για το 2018 - 2019 (3,5%). Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ χαιρετίζει το μεγάλο

επίτευγμα του τερματισμού των διασώσεων, υπενθυμίζει όμως ότι το τρίτο πρόγραμμα ήταν ουσιαστικά αχρείαστο καθώς η χώρα βρισκόταν ξανά στο ίδιο σημείο το 2014.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις προειδοποιεί ότι οι αγορές θα είναι αμείλικτες και όσο καλά και να τα πάει η χώρα "δεν είναι ESM με αξιολόγηση ΑΑΑ”. Σε ό,τι αφορά τα κέρδη από τα ANFAs και τα SMPs υπενθυμίζει ότι αυτά είναι συνδεδεμένα με την τήρηση της συμφωνημένης δημοσιονομικής πορείας και ξεκαθαρίζει ότι με το δημοσιονομικό μαξιλάρι έχει ακόμα την επιλογή να αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ για να βελτιώσει περαιτέρω το προφίλ του χρέους. Τέλος κλείνει την πόρτα σε σκέψεις μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων τα οποία θεωρεί απολύτως απαραίτητα για τη μείωση του ποσοστού του χρέους προς το ΑΕΠ και την οριστική βελτίωση της θέσης της χώρας.

- Ποιό είναι το βασικό μήνυμα που θέλετε να στείλετε στην Ελλάδα, με την ευκαιρία και της τυπικής εξόδου της χώρας από το 3ο πρόγραμμα διάσωσης αύριο;

Σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη στο τέλος του προγράμματος στην Ελλάδα, σε μια σημαντική μέρα για τη χώρα και τους ανθρώπους της.

Ωστόσο, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκφράζοντας τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων των καταστροφικών πυρκαγιών στην ανατολική Αττική. Αυτή η τρομερή τραγωδία επισκιάζει τον εορτασμό και ότι θα μπορούσε να είναι το τέλος του προγράμματος.

Καταρχάς θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σημαντικό επίτευγμα και ότι η Ελλάδα στέκεται και πάλι στα πόδια της. Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, η ανεργία μειώνεται, τα δημόσια οικονομικά βελτιώνονται, η Ελλάδα έχει υπερβεί ακόμη και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Έτσι, το κύριο μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μην σταματήσει την πορεία υπεύθυνων δημοσιονομικών και μακροοικονομικών πολιτικών. Η τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και η πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων θα έχουν μεγάλη σημασία για να διασφαλιστεί ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα συνεχιστεί με βιώσιμο τρόπο και τελικά θα συμβάλει στη βελτίωση της ζωής στη χώρα.

- Μετά από 8 χρόνια, έχει άραγε πάρει το πολιτικό σύστημα το μάθημα αυτής της περιπέτειας;

Τον Ιούνιο βρισκόμουν στην Ελλάδα και είχα συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Άκουσα μια πολύ σαφή δέσμευση για υγιείς δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές, επίσης για την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Αυτή η δέσμευση επαναλήφθηκε στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 22 Ιουνίου. Νομίζω ότι η κυβέρνηση κατανοεί πολύ καλά ότι υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια για τυχόν λάθη επειδή η Ελλάδα πρέπει τώρα να επιστρέψει στη χρηματοδότηση των αγορών, με δημόσιο χρέος περίπου 180% του ΑΕΠ. Πρόκειται για μια πολύ λεπτή άσκηση και απαιτεί σύνεση και εργασία ακριβείας από όλες τις πλευρές. Από την πλευρά της ΕΕ, υποστηρίξαμε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μέσω μιας σημαντικής τελικής εκταμίευσης στο πλαίσιο του προγράμματος και των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν. Τώρα είναι σημαντικό να παραμείνει η Ελλάδα στην πορεία της υγιούς δημοσιονομικής και μακροοικονομικής πολιτικής.

Είχα επίσης συζητήσεις με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης από τη Νέα Δημοκρατία, τον κ. Μητσοτάκη και είχε επίσης πλήρη επίγνωση αυτής της ευαίσθητης κατάστασης και είπε ότι είναι έτοιμος να παρουσιάσει ένα ακόμη πιο φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: capital.gr/Θάνος Αθανασίου

Bάλντις ΝτομπρόβσκιςΚομισιόνΑγορέςΕλλάδαέξοδοςπρόγραμμαμήνυμαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα