Ντοκουμέντο: Και σημαία των εθνικιστών Τσέτνικ στο «Γ. Καραϊσκάκης» (Photos)

ΑΘΛΗΤΙΚA

«Οι Τσέτνικ στο στάδιο “Καραϊσκάκης”;», αναρωτιέται το δημοσίευμα της ιστοσελίδας bljesak.info στο οποίο δημοσιεύονται και φωτογραφίες των θεατών που σήκωσαν στο ματς Ελλάδας - Βοσνίας και το επαίσχυντο υμνητικό πανό της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα, οι οποίοι ήδη αναζητούνται από τις Αρχές.

Σε αυτές εμφανίζεται, λοιπόν, και ένα πρόσωπο που κρατάει

μία σημαία των Τσέτνικ. Ποιοι ήταν αυτοί; Μιλάμε για την σερβική εθνικιστική παραστρατιωτική οργάνωση που έδρασε στα Βαλκάνια πριν και κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων. Αν και αρχικά δημιουργήθηκε ως ένα κίνημα αντίστασης, συνεργάστηκαν με την Κατοχή του Άξονα σε συνεχώς αυξανόμενο βαθμό, λειτουργώντας τελικά έως το τέλος του πολέμου ως μονάδες υποστηριζόμενες από τον Άξονα.

Οι Τσέτνικ ήταν ορκισμένοι εχθροί των κομμουνιστών Παρτιζάνων του Τίτο και είχαν διωχθεί από το εν λόγω καθεστώς της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη δεκαετία του ‘90, υπήρξαν κατηγορίες και μαρτυρίες ότι οι νοσταλγοί των Τσέτνικ και διάδοχοί τους έλαβαν μέρος σε εθνοκαθαρτήριες τακτικές στον πόλεμο της Βοσνίας (1992-1995).

Η σημαία τους με την νεκροκεφαλή, που εμφανίστηκε την Κυριακή στο «Γ. Καραϊσκάκης», αναφέρεται το κεντρικό σύνθημά τους: «Για τον βασιλιά και την πατρίδα, ελευθερία ή θάνατος».

Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2010, στον αγώνα της Ιταλίας με τη Σερβία στη Γένοβα, Σέρβοι οπαδοί είχαν μετατρέψει το γήπεδο σε πεδίο μάχης. Φορούσαν μπλούζες με εθνικιστικά σύμβολα και δίκοχα των Τσέτνικ…

Στη χώρα μας, οι Τσέτνικ έχουν πολλούς θαυμαστές στους κόλπους της Χρυσής Αυγής.

Η σερβική δημοκρατία τον Ιούνιο του 2012 έθεσε εκτός νόμου τη φιλικά διακείμενη προς τους Τσέτνικ ακροδεξιά οργάνωση Obraz, με την κατηγορία πως «με τη δράση της παραβιάζει τις βασικές αργές του σερβικού συντάγματος που εγγυώνται τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, ενώ τα στελέχη του με τη συμπεριφορά τους διασπείρουν εθνοτικό και θρησκευτικό μίσος».

Πάντως, το ανώτερο δικαστήριο του Βελιγραδίου αποφάσισε πέρυσι την αποκατάσταση της μνήμης του αρχηγού του κινήματος των Σέρβων εθνικιστών Τσέτινκ, Ντράζα Μιχαήλοβιτς, ο οποίος μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1946, είχε δικαστεί και καταδικαστεί σε θάνατο ως συνεργάτης των ναζί κατακτητών.

Η δίκη είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2010 έπειτα από έφεση που κατέθεσε ο εγγονός του Μιχαήλοβιτς και μέλη εθνικιστικών οργανώσεων.

Έξω από το δικαστήριο, μετά την ανακοίνωση της απόφασης οπαδοί ακροδεξιών μορφωμάτων ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Βοσνιακά μέσα επικαλούνται αυτές τις φωτογραφίες υποστηρίζοντας ότι στην ελληνική κερκίδα υπήρχαν και Σέρβοι εθνικιστές Τσέτνικ και καλούν FIFA και UEFA να τιμωρήσουν αυστηρά, όπως αναφέρουν, αυτή τη «φασιστική συμπεριφορά».

«Προφανώς Σέρβοι Τσέτνικ ενώθηκαν με Έλληνες οπαδούς. Η UEFA και η FIFA πρέπει να τιμωρήσουν όλους τους υπεύθυνους για αυτή τη φασιστική συμπεριφορά», αναφέρει χαρακτηριστικά η παρακάτω ανάρτηση στο Twitter.

Apparently #Serbian ćetniks joined the Greek fans tonight. @uefa / @FIFAcom must fine all responsible for this fascist behavior. pic.twitter.com/1rPbtUUFXb

— BiHfootball (@BiHFootball) 14 November 2016

Πηγή: Sport-fm

Τσέτνικματς Ελλάδας - ΒοσνίαςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα