Αυτή είναι η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που υπέγραψαν 85 βουλευτές – Κατατέθηκε στη Βουλή από τον Νίκο Ανδρουλάκη – Ολόκληρο το κείμενο

Με καθυστέρηση κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Ολομέλεια της Βουλής την κοινή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, καθώς στο ΠΑΣΟΚ χρειάστηκε να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο ενσωματώνοντας τις παρατηρήσεις των κομμάτων. Η συζήτηση στην εθνική αντιπροσωπεία θα ξεκινήσει στις 19:00 και θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

Την πρόταση που συνυπογράφουν 85 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του

ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, κατέθεσε ο πρόεδρος του Κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης και απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, για να αποδεχθεί την έναρξη της τριήμερης συζήτησης σήμερα κιόλας.

«Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης υπογεγραμμένη από ΚΟ ΠΑΣΟΚ, Σύριζα Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Ο Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή, θα έρθει εδώ και θα απολογηθεί» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Μιλώντας για την τραγωδία των Τεμπών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ερωτήματα σχετικά με αλλαγές στο ηχητικό υλικό. Η παρέα του Μαξίμου οργάνωσε τις υποκλοπές, πήρε τα προσωπικά δεδομένων χιλιάδων ανθρώπων, δήλωσε. «Οφείλουμε να απαντήσουμε στην κραυγή της Δικαιοσύνης για λογοδοσία, ήρθε ο ώρα ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των λόγων και των πράξεών του.

Πρέπει να μπει ένας φραγμός στην αλαζονεία σας, στην ασυδοσία σας στη θεσμική παρακμή… ανέφερε ο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, απευθύνοντας το λόγο της κυβέρνησης. «Να αποτρέψουμε το έγκλημα στα Τέμπη να είναι ένα διαρκές έγκλημα της ΝΔ» δήλωσε. «Είστε ικανοί να κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε τις καρέκλες σας, ο καθεστωτισμός σας ξεπέρασε κάθε όριο» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης

Στο κείμενο της πρότασης δυσπιστίας περιλαμβάνονται η τραγωδία των Τεμπών, οι υποκλοπές, η διαρροή προσωπικών δεδομένων από το Υπουργείο Εσωτερικών, με αναφορά στα e-mails Ασημακοπούλου, η ακρίβεια και αισχροκέρδεια, καθώς και η εγκατάλειψη πυλώνων κοινωνικού κράτους, δημόσιας Παιδείας και Υγείας.

Το κείμενο, στο οποίο πάντως έκαναν προσθήκες και τα άλλα κόμματα που υπογράφουν, επικεντρώνεται στην υπόθεση των Τεμπών, μιλώντας ευθέως για συγκάλυψη. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην εξεταστική επιτροπή και πώς απέκλεισε η πλειοψηφία της ΝΔ σημαντικούς μάρτυρες, ενώ επισημαίνεται και η παρέμβαση της Ευρωπαίας εισαγγελέως για το σκάνδαλο με τη σύμβαση 717. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ επικρίνει την επίθεση που εξαπέλυσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην εισαγγελέα. Γίνεται ακόμα λόγος για παρακμή και πρωτοφανή απαξίωση του κράτους δικαίου.

Ολόκληρο το κείμενο

Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ που κατέθεσαν από κοινού με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που ανέλαβε την πρωτοβουλία, οι ΚΟ των ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας έχει ως εξής:

Λήψη

ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Ανδρουλάκης Νικόλαος

Λιακούλη Ευαγγελία

Πάνας Απόστολος

Κατρίνης Μιχάλης

Μάντζος Δημήτριος

Αποστολάκη Μιλένα

Αχμέτ Ιλχάν

Βατσινά Ελένη

Γερουλάνος Παύλος

Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα

Γρηγοράκου Παναγιώτα

Δουδωνής Παναγιώτης

Καζάνη Αικατερίνη

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς

Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας

Μιχαηλίδης Σταύρος

Μουλκιώτης Γεώργιος

Μπαράν Μπουρχάν

Μπιάγκης Δημήτριος

Νικητιάδης Γεώργιος

Νικολαΐδης Αναστάσιος

Παπανδρέου Γεώργιος

Παρασκευαΐδης Παναγιώτης

Παραστατίδης Στέφανος

Παρασύρης Φραγκίσκος

Πουλάς Ανδρέας

Σπυριδάκη Αικατερίνη

Σταρακά Χριστίνα

Τσίμαρης Ιωάννης

Χνάρης Εμμανουήλ

Χρηστίδης Παύλος

Χριστοδουλάκης Εμμανουήλ

Φάμελλος Σωκράτης

Τζάκρη Θεοδώρα

Ακρίτα Ελένη

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Γεροβασίλη Όλγα

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Ηλιόπουλος Όθων

Θρασκιά Ουρανία

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπο

Καραμέρος Γιώργος

Κασιμάτη Νίνα

Κεδίκογλου Συμεών

Κόκκαλης Βασίλειος

Κοντoτόλη Μαρίνα

Λινού Αθηνά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γιώργος

Παππάς Νίκος

Παππάς Πέτρος

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Γιάννης

Τσίπρας Αλέξης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Ηλιόπουλος Αθανάσιος (Νάσος)

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Τζανακόπουλος Δημήτριος

Τζούφη Μερόπη

Φερχάτ Οζγκιούρ

Φωτίου Θεανώ

Κωνσταντοπούλου Ζωή

Καραναστάσης Διαμαντής

Κεφαλά Τζώρτζια

Μπιμπίλας Σπύρος

Καραγεωργοπούλου Έλενα

Καζαμίας Αλέξανδρος

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να είναι κεντρικός εισηγητής στη συζήτηση ο Νίκος Παππάς.

Σημειώνεται ότι η πρόταση δυσπιστίας αναμένεται να ψηφιστεί και από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης να μην εισέλθει το Σώμα στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, έχει προαναγγελθεί η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να απαντά αυτή κατατίθεται σε «εν εξελίξει συνεδρίαση».

Πάντως, πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν πως η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ήταν καλή και πως έγιναν τροποποιήσεις επί του αρχικού κειμένου που έγιναν αποδεκτές. «Κάναμε κάποια κομμάτια του κειμένου πιο αυστηρά» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Πρώτη σύγκρουση

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν ήδη στη Βουλή σε μετωπική σύγκρουση πριν καν κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση, δίνοντας μια πρώτη γεύση της σφοδρής κοινοβουλευτικής μάχης.

Ο Νίκος Παππάς παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στην πρόταση διεξαγωγής εκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών, τόνισε ότι σε καμία χώρα του ΟΑΣΕ δεν διεξάγονται εκλογές χωρίς την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Ο κ. Παππάς κατέθεσε, μάλιστα, την έκθεση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2023 στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «σε αυτή την έκθεση γίνεται λόγος για ανοιχτά ζητήματα όπως: Τα δικαιώματα των ανάπηρων και την πρόσβασή τους στα εκλογικά κέντρα, την ισότιμη πρόσβαση και την εκλογιμότητα των γυναικών, την ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης, τη διαφάνεια στα δάνεια των κομμάτων, τη διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία κατά την έκθεση ενδέχεται να συνδέεται με αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις, τις αγωγές κατά δημοσιογράφων οι οποίες έχουν εκδικητικό χαρακτήρα».

Ανεβάζοντας τους τόνους ο Νίκος Παππάς ανέφερε πως «είμαστε ενώπιον μίας νέας πολιτικής συνθήκης. Η Ν.Δ. δεν έχει αποφασίσει πως θα την αντιμετωπίσει. Να αποφεύγονται οι ακρότητες».

Να απαντήσει εάν αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών και το κεκτημένο της μεταπολίτευσης ότι διεξάγονται ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης που βρίσκεται στην αίθουσα της Ολομέλειας για να απαντήσει εκ μέρους της κυβέρνησης στην πρόταση δυσπιστίας.

Άμεση ήταν η απάντηση του Χρήστου Γιαννούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ που στράφηκε προς την κυβέρνηση λέγοντας πως δεν αμφισβητεί το πολίτευμα, αλλά την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Είστε διατεθειμένοι να κάνετε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές;» ήταν το ερώτημα που έθεσε. «Δεν κάναμε εμείς υποκλοπές, εσείς κάνατε. Εσάς άκουγε και τον κ. Χατζηδάκης ο κ. Μητσοτάκης», είπε, καλώντας τα στελέχη της πλειοψηφίας να μην παριστάνουν «τους κήνσορες και τους τιμητές του κράτους δικαίου».

Θα φτάσει στα άκρα η κόντρα

Η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να φτάσει στα άκρα τις επόμενες 3 ημέρες, στον απόηχο των δημοσιευμάτων για αλλοίωση των ηχητικών συνομιλιών στην τραγωδία των Τεμπών.

Ο κ. Ανδρουλάκης είχε νωρίτερα διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, τον πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση και την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου προκειμένου να τους ενημερώσει για το κείμενο της πρότασης.

Η συζήτηση θα κορυφωθεί την Πέμπτη με την ομιλία του πρωθυπουργού και την ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 “υπέρ” σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.

Διαβάστε επίσης

Πρόταση δυσπιστίας: Η συσπείρωση της κυβέρνησης, η λύση στο δράμα των Τεμπών και το νέο δίλημμα των εκλογών

Στέφανος Κασσελάκης: Ζητά με άρθρο-παρέμβαση στην ΕΦΣΥΝ εκλογές με παρατηρητές

Νίκος Παπανδρέου: Στο ύψος των περιστάσεων τα κόμματα του προοδευτικού τόξου, στηρίζοντας την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ

Keywords
βουλη, νεα κυβερνηση, βουλευτες, κυβερνηση, κειμενο, νικο, αδωνις γεωργιαδης, ζωή κωνσταντοπούλου, ΠΑΣΟΚ, συριζα, νέα, νεα δημοκρατια, ΚΚΕ, λύση, οασε, εκλογες, μαΐου, ελλαδα, χατζηδακης, ψηφοφορία, συνταγμα, δραμα, δίλημμα, παπανδρεου, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, μιλενα αποστολακη, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, αθηνα, υπουργειο δικαιοσυνης, γερουλανος, θανασης γιαννακοπουλος, εκλογες 2012, τσιπρας, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, ζωή κωνσταντοπούλου, κομματα, τασουλα, δανεια, εθνικη, υψος, ωρα, αδωνις, αθανασια, αρθρο, ανδρουλακης, βοριδης, βρισκεται, γευση, γινεται, δίλημμα, αιθουσα, ευτυχια, ειπε, εκθεση, εσωτερικων, ευθυνη, ζωη, ζητα, υποθεση, διαφημιση, ομιλια, λύση, λογο, μαΐου, μαξιμου, μητσοτακης, παντα, οασε, πεμπτη, συζητηση, σωμα, στα ακρα, τεμπη, ψηφοφορία, δικαιωμα, δικαιωματα, εξεταστικη, χωρα, υπουργειο, πηγες, υγειας, υλικο
Τυχαία Θέματα
Ανδρουλάκης, – LIVE,androulakis, – LIVE