Ο Μπάιντεν στέλνει οριστικά την Κίνα στην αγκαλιά της Ρωσίας

Την ώρα που ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε σήμερα ότι σχεδιάζει μια σημαντική αύξηση, ύψους 18 δισ. δολαρίων, των τελωνειακών δασμών που εφαρμόζονται σε κινεζικά προϊόντα, προκειμένου να προστατεύσει «αμερικανικές εταιρίες και Αμερικανούς εργαζομένους» από έναν «αθέμιτο», όπως τον χαρακτηρίζει η Ουάσινγκτον, ανταγωνισμό, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έθετε την ατζέντα για να υποδεχτεί ξανά στην Κίνα τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως έγινε γνωστό, κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κίνα (16-17 Μαΐου) ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συζητήσει με τον κινέζο ομόλογό του

Σι Τζινπίνγκ για την Ουκρανία και για την συνεργασία Μόσχας και Πεκίνου στους τομείς της ενέργειας και του εμπορίου, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Κρεμλίνου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ.

Σημειώνεται πως οι αμερικανικοί δασμοί αφορούν σχεδόν δέκα βιομηχανικούς τομείς που θεωρούνται “στρατηγικοί”, όπως εκείνοι των ημιαγωγών, των κρίσιμων ορυκτών, των ιατρικών προϊόντων ή ακόμη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπου οι δασμοί αυξάνονται από 25% σε 100%.

Χθες, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είχε τονίσει την ανάγκη ο Λευκός Οίκος “να είναι σίγουρος για την επίδραση των κινήτρων του Νόμου για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act – IRA, το μεγάλο πράσινο σχέδιο που ψηφίστηκε πριν από έναν χρόνο) για να στηριχθούν αυτές οι βιομηχανίες, πως αυτές οι επενδύσεις προστατεύονται”.

Η αμερικανική κυβέρνηση επένδυσε πράγματι πάνω από 860 δισ. δολάρια μέσω του IRA προκειμένου να επισπεύσει την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μπαταριών αλλά και ηλιακών πάνελ ή ανεμογεννητριών “made in America”.

Όμως η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι υποστηρίζει σθεναρά τις βιομηχανίες του στους τομείς αυτούς που θεωρούνται στρατηγικοί, με σημαντικές επιδοτήσεις που οδηγούν σε υπερπαραγωγή με την οποία οι κινεζικές επιχειρήσεις κατακλύζουν την παγκόσμια αγορά ρίχνοντας τις τιμές και εμποδίζοντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη ανταγωνιστικών βιομηχανιών σε άλλες χώρες.

Το φόβο αυτό συμμερίζονται η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, η Βραζιλία ή η Ινδία, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος στη τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου.

Οι δασμοί αποσκοπούν να «εξαλείψουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, είτε αφορούν τη μεταφορά τεχνολογίας είτε την πνευματική ιδιοκτησία ή την καινοτομία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Εκτός από τον τετραπλασιασμό των δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα, η Ουάσινγκτον αυξάνει επίσης εκείνους που θέτουν στο στόχαστρο τον χάλυβα και το αλουμίνιο από 7,5% σε 25%, όπως και τις μπαταρίες, και εκείνους για τους ημιαγωγούς που αυξάνονται από 25% σε 50% και θα εφαρμόζονται στο εξής επίσης στα ηλιακά πάνελ και σε ορισμένα ιατρικά προϊόντα.

Αντίδραση από το Πεκίνο

Η Κίνα προειδοποίησε σήμερα πως η αύξηση των αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα κατά 18 δισ. δολάρια «θα επηρεάσει σοβαρά» τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Αυτό θα επηρεάσει σοβαρά το κλίμα διμερούς συνεργασίας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να «αναιρέσουν αμέσως τις λανθασμένες αποφάσεις τους και να ακυρώσουν τα επιπλέον δασμολογικά μέτρα εναντίον της Κίνας».

Το Πεκίνο ζητεί από την Ουάσινγκτον να «διορθώσει αμέσως τα λάθη της και να ακυρώσει την αύξηση των τελωνειακών δασμών απέναντι στην Κίνα».

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν να αυξήσουν τους τελωνειακούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα καθαρής ενέργειας όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι μπαταρίες και τα ηλιακά πάνελ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν δήλωσε πως «η Κίνα εξακολουθεί να αντιτίθεται στις μονομερείς αυξήσεις δασμών κατά παράβαση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της».

Εορτασμοί για την αναγνώριση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας από τη Σοβιετική Ένωση

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Άμυνας του Πούτιν, Αντρέι Μπελαούσοφ, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού και ο σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσάκοφ θα παραστούν επίσης σε άτυπη συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Σι στις 16 Μαΐου.

«Οι ηγέτες θα έχουν μια κατ’ ιδίαν συνομιλία, θα περπατήσουν στο πάρκο δίπλα στο παλάτι, θα πιουν τσάι, προφανώς, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν ανεπίσημες συνομιλίες κατά τη διάρκεια ενός ανεπίσημου δείπνου με τη συμμετοχή ορισμένων μελών των αντιπροσωπειών και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Ουσακόφ στα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο ίδιος επαίνεσε την Κίνα για την «ισορροπημένη» θέση της σχετικά με την Ουκρανία.

Ο 71χρονος Πούτιν και ο 70χρονος Σι, θα συμμετάσχουν σε μια εορταστική βραδιά για τον εορτασμό των 75 ετών από τότε που η Σοβιετική Ένωση αναγνώρισε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η οποία ανακηρύχθηκε από τον Μάο Τσετούνγκ το 1949.

Ο Πούτιν θα συνοδεύεται από μια μεγάλη εμπορική αντιπροσωπεία, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ και η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα.

Στην αντιπροσωπεία είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Sberbank Γκέρμαν Γκρεφ, ο επιχειρηματίας Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο επικεφαλής της τράπεζας VTB Αντρέι Κόστιν, ο επικεφαλής της Rosneft Ίγκορ Σέτσιν και ο διευθύνων σύμβουλος της Novatek Λεονίντ Μιχελσον, δήλωσε ο Ουσακόφ.

Διαβάστε επίσης:

Μάριους Γκούσταφσον: Ο «ευνουχιστής» του Λονδίνου που έκανε ακρωτηριασμούς σε live streaming (Videos)

ΝΑΤΟ: «Η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε με το συνταγματικό της όνομα και εκπροσωπείται στη Συμμαχία με αυτό το όνομα»

Μεσανατολικό: Ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπάιντεν, Κίνα, Ρωσίας,bainten, kina, rosias