Ο Μπολσονάρου, οι «σύμμαχοι» και οι «ιδιοκτήτες» του κράτους (Photos/Videos)

Πέρασαν δύο 24ωρα από την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος στη Βραζιλία κι ο ηττημένος, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν είχε κάνει καμία δήλωση, την ώρα που κάποιοι θερμοκέφαλοι οπαδοί του έστηναν οδοφράγματα σε κεντρικούς δρόμους.

Κατάσταση που προκάλεσε έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, ενώ μάλιστα ο νικητής των εκλογών εμφανίστηκε ενωτικός και συμφιλιωτικός από την πρώτη στιγμή, υποσχόμενος ότι θα κυβερνήσει «για τα 215 εκατομμύρια Βραζιλιάνους και όχι μόνο γι αυτούς που με ψήφισαν», όπως είπε.

BREAKING: Truck drivers

in Brazil close the country's main highways in protest of the election results

pic.twitter.com/aRoWTs57Il

— Wall Street Silver (@WallStreetSilv) November 1, 2022

Ο Μπολσονάρου τους τελευταίους μήνες της προεδρικής θητείας του καλλιεργούσε κλίμα διχασμού και αμφισβήτησης της εκλογικής διαδικασίας, ισχυριζόμενος ότι το εκλογικό σύστημα είναι ευάλωτο σε νοθεία. Άποψη που «έδενε» με την εκτίμηση που έχει εκφράσει κατ΄ επανάληψη για την στρατιωτική χούντα που έβαλε στον γύψο τη χώρα από το 1964 μέχρι το 1985.

Ο Μπολσονάρου, πρώην αξιωματικός του στρατού αντέγραψε την τακτική που ακολούθησε ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Τους συνδέει εξάλλου η κοινή αντίληψη για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας: όποιος διαφωνεί μαζί τους είναι ύποπτος και αντεθνικά σκεπτόμενος…

Jair Bolsonaro has consistently claimed Brazil's electronic voting system is rife with fraud. Millions of his supporters have lost faith in their nation’s elections. Many claim they are prepared to take to the streets at his command. https://t.co/WFVXsKenfj

New York Times World (@nytimesworld) November 1, 2022

Το πρωί της Δευτέρας, κι αφού είχε ξεκαθαρίσει ποιος ήταν ο νικητής, ο Μπολσονάρου πήγε χωρίς να συνοδεύεται από άνδρες ασφαλείας, από την κατοικία του στο προεδρικό μέγαρο, δεν απαντούσε σε κανένα τηλέφωνο κι ακύρωσε όλα τα ραντεβού – ακόμα και με στενούς συνεργάτες του. Δυσκολευόταν να δεχτεί πως η κάλπη τον έστειλε στο πολιτικό περιθώριο.

Φυσικά ο Μπολσονάρου δεν τηλεφώνησε στον νικητή των εκλογών για να τον συγχαρεί και το πιο πιθανό είναι πως φεύγοντας από το προεδρικό μέγαρο δεν θα παραδώσει τα κλειδιά στον Λούλα. Είναι αμφίβολο κι αν θα αφήσει τα κλειδιά στην πόρτα. Αλλιώς θα χρειαστεί ο Λούλα να μπει στο προεδρικό μέγαρο με … κλειδαρά.

As Bolsonaro stays silent, his supporters are trying to cause havoc across Brazil.

Some told us they want a military intervention that would overturn the election.

“We want to hear from our president," said an evangelical pastor blocking a highway.https://t.co/76bDwX72pv

Jack Nicas (@jacknicas) November 1, 2022Η αντίληψη των «Μπολσονάρου» για το κράτος ως «ιδιοκτησία» τους

Κάποια διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν την εκκωφαντική σιωπή του Μπολσονάρου, αλλά είναι απολύτως εξηγήσιμη: Ο Μπολσονάρου και οι ομοϊδεάτες του σε όλο τον κόσμο έχουν την αντίληψη ότι είναι ιδιοκτήτες του κράτους που κυβερνούν και όχι υπηρέτες του λαού που τους έχει εκλέξει.

Είναι ακριβώς η αντίληψη που είχε και ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, όπου εκτυλίχθηκαν πρωτοφανείς σκηνές όταν έχασε τις εκλογές, με οπαδούς του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο και τον ίδιο τον Τραμπ να τους επικροτεί. Και τώρα μάλιστα, λίγες μέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ο Τραμπ δείχνει έτοιμος να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο δικαιωμένος. Πατώντας πάνω σε ψέματα και εύκολα συνθήματα.

Ο Μπολσονάρου συμπεριφέρθηκε ακριβώς ως ιδιοκτήτης της Βραζιλίας όταν έδινε το πράσινο φως στους γαιοκτήμονες να αποψιλώσουν τις ζούγκλες του Αμαζονίου για να δημιουργήσουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αδιαφορώντας για τις συνέπειες αυτής της καταστροφής. Κι αυτό το … επίτευγμα ήταν ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά, αλλά όχι το μόνο δείγμα γραφής για την αντίληψη περί ιδιοκτησίας του κράτους.

The outcome of the Brazilian election presents an opportunity to change the course of history, not just for Brazil & the Amazon, but for the world.
 (: João Paulo Krajewski) pic.twitter.com/twRASHWg2G

— Leonardo DiCaprio (@LeoDiCaprio) October 30, 2022

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας έδωσε εντολή στην αστυνομία να ανοίξει τους δρόμους όπου έχουν στηθεί οδοφράγματα από οπαδούς του Μπολσονάρου, αλλά οι άνθρωποι αυτοί κινητοποιούνται από την απαξίωση που δείχνει ο αρχηγός τους για τις στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες.

BRAZIL

Police officers are called to clear protesters from a road and find people kneeling singing the National Anthem.

The reaction is remarkable.#BrazilianSpring pic.twitter.com/IPkqxKleCI

— Rafael Fontana (@RafaelFontana) November 1, 2022

Ευτυχώς κάποια στελέχη στο στρατόπεδο του Μπολσονάρου διακατέχονται από την κοινή λογική. Όπως ο επιτελάρχης του, Τσίρο Νογκουέιρα, ο οποίος ήλθε σε επαφή με το επιτελείο του Λούλα για να ρυθμίσει τη μεταβίβαση της εξουσίας.

Ο ακροδεξιός βραζιλιάνος, πρώην αξιωματικός που έγινε πρόεδρος, πολιτεύτηκε με το τρίπτυχο «Θεός, οικογένεια, πατρίδα», κάτι που στην παραλλαγή «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», θυμίζει και τις δικές μας σκοτεινές μέρες.

Ο Μπολσονάρου βγήκε στα μπαλκόνια στην προεκλογική εκστρατεία προειδοποιώντας ότι αν κερδίσει ο Λούλα θα διωχθεί η θρησκεία και θα νομιμοποιηθούν όλα τα ναρκωτικά. Προφανώς καμία σχέση δεν έχει ο Λούλα με τέτοιες θέσεις, αλλά σημασία έχει πως τα συνθήματα αυτά κινητοποιούν τις μάζες.

11.01.22 Brazil .. demonstrations by truck drivers and citizens continue on highways across the country. The protesters ask the Brazilian armed forces to audit the polls, they do not recognize the election of former President Lula. pic.twitter.com/83vgxzLlZ2

— Fernanda MacMillan (@floresdepapel6) November 1, 2022

Το πρόβλημα του Μπολσονάρου και της τάξης που εκπροσωπεί ο ίδιος και οι ομοϊδεάτες του είναι ότι ηγέτες σαν τον Λούλα υπόσχονται πως θα υποστηρίξουν τους εργαζόμενους και θα προστατεύσουν τη δημόσια γη.

NEW Large number of protesters have came out on streets in Belem, Brazil in support of Bolsonaro pic.twitter.com/jABJuVR80r

Insider Paper (@TheInsiderPaper) November 1, 2022

Οι άνθρωποι που στήριξαν κυβερνήσεις σαν αυτή του Μπολσονάρου θεωρούν πως οι εργάτες είναι επικίνδυνοι και η δημόσια γη είναι χρήσιμη όταν περνά στα χέρια ιδιωτών για να πλουτίσουν. Και οι εκλογές είναι μια διαδικασία (όχι πάντα απαραίτητη) για την υφαρπαγή της εξουσίας.

Διαβάστε επίσης:

Καυγάς Στίβεν Κινγκ με Έλον Μασκ για το Twitter

O χειμώνας θα καθυστερήσει να έρθει στην Ευρώπη – Ανακούφιση για τον ήπιο καιρό και τα μειωμένα κόστη ενέργειας

WSJ: Σε συναγερμό η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου για επικείμενη επίθεση από το Ιράν

Keywords
Τυχαία Θέματα