Ο Δίας στο «στόχαστρο» του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb
Ο Δίας έχει τη δική του «μίνι» εκδοχή του ηλιακού μας συστήματος, με δορυφόρους που κινούνται γύρω του- και ήταν οι κινήσεις τους που έπεισαν τον Γαλιλαίο πως η Γη δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος, στις αρχές του 17ου αιώνα. Πάνω από 400 χρόνια μετά, αστρονόμοι θα χρησιμοποιήσουν το James Webb Space Telescope για να παρατηρήσουν καλύτερα τους δορυφόρους αυτούς, πηγαίνοντας τα όργανά του στα άκρα και θέτοντας τις βάσεις
Ομάδα άνω των 40 ερευνητών, με επικεφαλής τους αστρονόμους Ίμκε ντε Πάτερ του University of California, Berkeley, και Τιερί Φουσέ του Observatoire de Paris, σχεδίασαν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα παρατήρησης που θα πραγματοποιήσει κάποιες από τις πρώτες επιστημονικές παρατηρήσεις του James Webb στο ηλιακό μας σύστημα, μελετώντας τον Δία, το σύστημα δακτυλίων του και δύο από τα φεγγάρια του, τον Γανυμήδη και την Ιώ. «Ο Δίας είναι τόσο φωτεινός, και τα όργανα του Webb είναι τόσο ευαίσθητα, που η παρατήρηση τόσο του φωτεινού πλανήτη όσο και των πιο αχνών του δακτυλίων και φεγγαριών θα είναι ένα έξοχο τεστ για να δοκιμάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την καινοτόμα τεχνολογία του Webb» είπε η ντε Πάτερ.
Οπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, πέρα από τη ρύθμιση των οργάνων του Webb για τη φωτεινότητα του Δία, οι αστρονόμοι πρέπει επίσης να λάβουν υπόψιν την περιστροφή του πλανήτη, επειδή ο Δίας ολοκληρώνει μία ημέρα σε μόλις 10 ώρες. Αρκετές εικόνες πρέπει να συρραφού μαζί σε ένα μωσαϊκό για την πλήρη καταγραφή μιας συγκεκριμένης περιχής- τη διάσημη καταιγίδα που είναι γνωστή ως «Great Red Spot», για παράδειγμα- κάτι πιο δύσκολο όταν το ίδιο το αντικείμενο κινείται. Αν και πολλά τηλεσκόπια έχουν μελετήσει τον Δία και τις καταιγίδες του, ο μεγάλος καθρέφτης και τα ισχυρά όργανα του διαστημικού τηλεσκοπίου θα παρέχουν νέα στοιχεία.
Το Webb θα εξετάσει επίσης την ατμόσφαιρα της πολικής περιοχής, όπου το διαστημόπλοιο Juno της NASA ανακάλυψε συμπλέγματα κυκλώνων. Τα φασματογραφικά δεδομένα του Webb θα παρέχουν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες από ό,τι δυνατόν σε προηγούμενες παρατηρήσεις, μετρώντας ανέμους, σωματίδια νεφών, συνθέσεις αερίων και θερμοκρασίες.
Όσον αφορά στους δακτυλίους, το σύστημα του Δία αποτελείται από τρία τμήματα: Έναν επίπεδο κύριο δακτύλιο, ένα «φωτοστέφανο» μέσα στον κύριο δακτύλιο και έναν «αραχνοειδή» δακτύλιο εξωτερικά. Το σύστημα δακτυλίων του Δία (σημειώνεται πως και οι τέσσερις αέριοι γίγαντες του ηλιακού συστήματος έχουν δακτυλίους) είναι ιδιαίτερα αχνό επειδή τα σωματίδια των δακτυλίων είναι τόσο μικρά και αραιά που δεν αντανακλούν πολύ φως: Δίπλα στη φωτεινότητα του πλανήτη, πρακτικά εξαφανίζονται.
«Πάμε στα αλήθεια τις δυνατότητες κάποιων οργάνων του Webb στα όριά τους, για να αποκτήσουμε ένα μοναδικό σετ παρατηρήσεων» είπε ο Μάικλ Γουόνγκ του University of California, Berkeley. Η ομάδα θα δοκιμάσει μεθόδους παρατήρησης για το φως του Δία, και θα δημιουργήσει μοντέλα για χρήση από άλλους αστρονόμους. Επίσης, θα επιδιωχθούν νέες ανακαλύψεις για τους δακτυλίους.
Ο παγωμένος Γανυμήδης παρουσιάζει πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά για τους αστρονόμους: Είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του ηλιακού συστήματος και το μόνο που έχει το δικό του μαγνητικό πεδίο. Η ομάδα θα διερευνήσει τα εξώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας του Γανυμήδη, την εξώσφαιρά του, για την καλύτερη κατανόηση της αλληλεπίδρασης του φεγγαριού με σωματίδια στο μαγνητικό πεδίο του Δία. Υπάρχουν επίσης στοιχεία πως μπορεί να έχει έναν ωκεανό με αλμυρό νερό σε υγρή μορφή κάτω από τους πάγους του. Το Webb θα πραγματοποιήσει σχετικές έρευνες, οι οποίες μπορεί να φανούν χρήσιμες στο μέλλον, σε μελέτες άλλων φεγγαριών, όπως ο Εγκέλαδος και η Ευρώπη.
Ως προς την Ιώ, είναι ο πιο ενεργός ηφαιστειακά κόσμος στο ηλιακό σύστημα, με επιφάνεια που καλύπτεται από εκατοντάδες ηφαίστεια και λίμνες λιωμένης λάβας. Οι αστρονόμοι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το Webb για να μάθουν περισσότερα για τις επιπτώσεις των ηφαιστείων της Ιούς στην ατμόσφαιρα. Επίσης, θα διερευνηθεί το μυστήριο των «αόρατων ηφαιστείων», που εκπέμπουν αέρια χωρίς σκόνη που αντικατοπτρίζει φως και μπορεί να εντοπίζεται από διαστημόπλοια όπως τα Voyager και Galileo. Θεωρείται πως το Webb θα είναι σε θέση να εντοπίσει μεμονωμένα ηφαίστεια που προηγουμένως εμφανίζονταν ως ένα μεγάλο hotspot. Επίσης, το διαστημικό τηλεσκόπιο θα παρέχει πολύτιμα στοιχεία για τη θερμοκρασία των hotspots της Ιούς, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι κοντά στην ηφαιστειακή δραστηριότητα που παρατηρείται στη Γη ή εάν έχουν πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες.
ΔΙΑΣανακάλυψηεπιστήμονεςHas video: Exclude from popular: 0
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σκηνικό κρίσης στο Αιγαίο: Όλες οι νέες εξελίξεις
- «Μητέρα, εἶμαι βαφτισμένος καί μυρωμένος, φύγε δέν μπορῶ νά ἔρθω μαζί σου»
- Θερμό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας: Ραγδαίες εξελίξεις - Αντί - Navtex από την Αθήνα
- Κορονοϊός: Συναγερμός για τα κρούσματα στη χώρα - «Σήμερα ή αύριο νέα, πιο αυστηρά μέτρα»
- Κορονοϊός: "Είναι ασταμάτητος", "Αποτύχαμε" - Απογοήτευση επιστημόνων ενώ τα κρούσματα έφτασαν τα 20 εκατ.
- Κορωνοϊός: Τι «κερδίζει» το ανοσοποιητικό σύστημα όσων έχουν περάσει κοινό κρυολόγημα
- Κρήτη: Ήρθαν διακοπές και πέθαναν - Διπλή τραγωδία με δυο νεαρούς Βρετανούς
- Ανακοινώνουν σήμερα νέα μέτρα μετά το «σοκ» των 203 κρουσμάτων – Ανησυχία για τον Δεκαπενταύγουστο
- Τουρκία: Χαμός στις εκθέσεις αυτοκινήτου...
- Η «Θάλεια» έφτασε στον Πλακιά Ρεθύμνου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Σε κλοιό κορωνοϊού η Πνευμονολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ
- Με αντί- Navtex απαντά η Αθήνα στις νέες τουρκικές προκλήσεις με το Oruc Reis
- Κοτανίδου: Την απερισκεψία μερικών το προηγούμενο δεκαπενθήμερο τη βλέπουμε τώρα
- Μοιραίες οι διακοπές στην Κρήτη για δύο νέους ανθρώπους
- Κλαρίνα, γάμοι και λιτανείες
- Καιρός: Πού θα εκδηλωθούν βροχές σήμερα - Μελτέμια στο Αιγαίο (Xάρτες)
- Ολοένα και περισσότερο κοινό κερδίζει το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ
- Ο Δίας στο «στόχαστρο» του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb
- Μυτιλήνη: Θετικοί στον κορωνοϊό 17 μετανάστες
- To Λαϊκό Λαχείο μοίρασε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Ο Δίας στο «στόχαστρο» του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb
- Κίνα: Επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος 11 Αμερικανών αξιωματούχων
- Με αντί- Navtex απαντά η Αθήνα στις νέες τουρκικές προκλήσεις με το Oruc Reis
- Σε κλοιό κορωνοϊού η Πνευμονολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ
- Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς ο υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία
- Κλαρίνα, γάμοι και λιτανείες
- Έρευνα: Πόσο θα διαρκέσουν οι περιορισμοί στη δημόσια ζωή λόγω κορωνοϊού
- Μυτιλήνη: Θετικοί στον κορωνοϊό 17 μετανάστες
- Μοιραίες οι διακοπές στην Κρήτη για δύο νέους ανθρώπους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κικίλιας: Έκκληση στην νεολαία και τους «ανυπάκουους» πολίτες - Έρχονται νέα μέτρα
- «Αυτό που ζήσαμε ήταν τραγικό» – Συγκινεί ο πυροσβέστης που έσωσε το μωρό στην Εύβοια - BINTEO
- H νεολαία δεν έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται με τον κορονοϊό. Ο Βατόπουλος προειδοποιεί
- Η ταινία "Τake a trip" απέσπασε το πρώτο βραβείο μεσαίου μήκους δημιουργικού ντοκιμαντέρ
- Στη λήψη νέων μέτρων κατά του κορωνοϊού προχωρά η κυβέρνηση
- Φίλης σε ΣΚΑΪ: Το μήνυμα προς την Τουρκία πρέπει να είναι ηχηρό και ισχυρό
- Καλίν: Φρένο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μετά τη συμφωνία με την Αίγυπτο