Ο εκδότης Φιλιππάκης απαντά στην πρόσκληση Τσίπρα για τον Τύπο

MEDIA

«Αυτό που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να βοηθήσει τις εφημερίδες, όχι τους εκδότες. Να στηρίξει τον κλάδο και τους δημοσιογράφους, όχι τις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις»

Με αφορμή την κατάρρευση του ΔΟΛ, του ιστορικού συγκροτήματος Τύπου της χώρας, ο πρωθυπουργός στη Βουλή κάλεσε την αντιπολίτευση να συμφωνήσει προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο για τη διάσωση των Μέσων Ενημέρωσης. Ένα πλαίσιο ισότητας και ισονομίας, καθολικής

εφαρμογής και όχι φωτογραφικού χαρακτήρα. «Δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει κάτω από το τραπέζι» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όλα στο φως» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η όποια «διάσωση» θα αφορά τους πάντες, ισότιμα και όχι φωτογραφικά -προϋπόθεση, βέβαια, να βρεθούν επενδυτές. «Θα.. συμβάλλουμε, στο πλαίσιο του νόμου, και όπως μπορούμε στα προγράμματα που οι ίδιες οι τράπεζες, φαντάζομαι πως είναι έτοιμες να συζητήσουν» είπε και τόνισε πως «θα είναι αρνητική εξέλιξη αν κλείσουν και ‘Τα Νέα’ και ‘Το Βήμα’, όπως και το ‘Έθνος’, όπως και ο ‘Ελεύθερος Τύπος’, όπως ήταν και αρνητική εξέλιξη που έκλεισε η ‘Ελευθεροτυπία’, αλλά δεν είδαμε πολλά δάκρυα τότε».

Στην πρόσκλησή του ο Αλέξης Τσίπρας απάντηση δεν πήρε. Ούτε από τον κ. Μητσοτάκη και τα στελέχη του, ούτε από άλλο κόμμα, παρ’ ότι όλοι κόπτονταν προ ημερών για το «ιστορικό συγκρότημα Τύπου», για τον «πυλώνα της Δημοκρατίας» και για τους «εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους». Σιγή ιχθύος. Συμφωνούν; Διαφωνούν; Να σωθεί ο ΔΟΛ; Να σωθούν οι άλλες εφημερίδες; Ή μήπως... δεν - πειράζει - εμείς - έχουμε - τώρα - τον - Αλαφούζο;
Μπροστά στην εκκωφαντική σιγή της αντιπολίτευσης, η «Αυγή» απευθύνθηκε στην πλευρά των εκδοτών. Συγκεκριμένα, στον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, νέο εκδότη (εφημερίδες «Εστία», «Δημοκρατία», «Espresso» και η εβδομαδιαία «Ορθόδοξη Αλήθεια»), που άκουσε τις προτάσεις και καταθέτει τις δικές του.

«Πολλά μπορούν να γίνουν» λέει μιλώντας στην «Αυγή» ο Γιάννης Φιλιππάκης και ξεκαθαρίζει από την αρχή: «Εγώ θα σου μιλήσω για τις εφημερίδες, όχι για όλα τα media». Όπως σημειώνει: «Δεν βρίσκονται όλες οι επιχειρήσεις στην ίδια θέση. Εγώ, π.χ., δεν έχω χρέη στις τράπεζες». Και εξηγεί: «Όμως εδώ μιλάμε για την επιτομή του αθέμιτου ανταγωνισμού. Ορισμένες επιχειρήσεις υπερδανείστηκαν, δεν αποπλήρωναν τα χρέη τους, έπαιρναν δάνεια για να χρηματοδοτούν άλλα δάνεια, να χρηματοδοτούν ακριβές προσφορές και πολυτελή ένθετα με δανεικά κι αγύριστα. Οι ίδιοι, έχουν δικά τους τυπογραφεία, δικά τους πρακτορεία για τη διανομή και δικά τους κανάλια για διαφήμιση. Εγώ όμως πληρώνω και την εκτύπωση, και τη διακίνηση των εφημερίδων, και τη διαφήμιση. Αυτό πόσο μπορεί να συνεχιστεί; Και να σου πω κάτι; Αυτό είναι άδικο και για τη ‘Δημοκρατία’ και για την ‘Αυγή’ και για την ‘Εφημερίδα των Συντακτών’».

Ο Γιάννης Φιπιπάκης απαντά τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση: «Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να βοηθήσει τις εφημερίδες, όχι τους εκδότες. Να στηρίξει τον κλάδο και τους δημοσιογράφους, τη δημοσιογραφία, όχι τις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις».

Ναι, αλλά με ποιον τρόπο; «Να φωνάξει τους εκδότες των εφημερίδων. Να τα βάλουμε κάτω. Τι γίνεται με τη λογοκλοπή; Εδώ μας κλέβουν οι πάντες. Η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το Ίντερνετ, οι λεγόμενες ‘αποδελτιώσεις Τύπου’. Κλέβουν την ύλη μας και την ξαναπουλάνε. Τι άλλο μπορεί να κάνει; Να δώσει κίνητρα στους νέους ώστε να στραφούν και πάλι στις εφημερίδες, όπως έγινε στη Γαλλία προ ετών. Όχι σε εμάς, στους νέους. Να καταλάβουν ότι το Διαδίκτυο, από το οποίο ενημερώνονται, είναι η απόλυτη μη έγκυρη ενημέρωση. Επίσης, να προχωρήσει στην προστασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Πώς; Να γίνεται έλεγχος του πόθεν έσχες. Εμείς το καταθέτουμε κάθε χρόνο, δεν το ελέγχει κανείς».

Πριν τελειώσει η συνομιλία μας, ο Γιάννης Φιλιππάκης μιλάει για τη σημασία που έχει ο αναγνώστης της εφημερίδας σε σχέση με αυτόν του Internet: «Ο αναγνώστης αγοράζει την εφημερίδα, δίνει 1,3 ευρώ, όσο είναι, κάθε μέρα κι αυτό δείχνει εμπιστοσύνη. Είναι όμως και ένα σημαντικό έσοδο, που βοηθάει την ανεξαρτησία της εφημερίδας, του εκδότη και των δημοσιογράφων. Αυτό στο Διαδίκτυο δεν υπάρχει».

Aγγέλα Νταρζάνου (Αυγή)

Πηγή: zoornalistas.blogspot.gr

Γιάννης ΦιλιππάκηςΑυγήκάλεσμα ΤσίπραHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα