Ο ελιγμός Τσίπρα απέναντι στα εκλογικά σενάρια και η γέφυρα στην Φώφη

Πολιτική

 

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην σήκωσε εξ αρχής το γάντι των εκλογών, στο πλαίσιο της εκλογολογίας που έχει αναπτυχθεί από το κυβερνητικό στρατόπεδο και πλέον μάλλον επιχειρείται να μαζευτεί. Ωστόσο όταν το έπραξε ήταν για να αναθερμάνει  τις διεργασίες γύρω από το στόχο της προσέγγισης και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων με στόχο μια προοδευτική κυβέρνηση. Βασικός αποδέκτης των σχετικών μηνυμάτων που εκπέμπει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

είναι σαφώς το Κίνημα Αλλαγής.

Η Φώφη Γεννηματά δείχνει να αλλάζει προσανατολισμό πλέον, ενώ η στάση της στο πλαίσιο της προ ημερησίας  συζήτησης (αναφορά σε «νέο συμβόλαιο με το λαό», καταδίκη του νεοφιλελευθερισμού) αν είναι πρώιμο να ερμηνευθεί  ως ανταπόκριση στα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα, δείχνει πάντως μια διεργασία. Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πάγος έδειξε να σπάει προς στιγμήν σε σύντομη συνομιλία που είχαν οι Τσίπρας και Γεννηματά στο περιθώριο της συζήτησης στη Βουλή

Τα εκλογικά σενάρια στο μικροσκόπιο

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

Η εκλογολογία του τελευταίου διαστήματος η οποία ανακινήθηκε από το κυβερνητικό στρατόπεδο μπήκε άμεσα στο μικροσκόπιο του ηγετικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ.  Η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε να «ιχνηλατίσει» την πραγματική στόχευση των σεναρίων αυτών και τις πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού.

 Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζυγίζει  πολύ ζωηρά το ενδεχόμενο εκλογών με στόχο να αξιοποιήσει το πολιτικό κεφάλαιο που αυξήθηκε στη φάση της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, πριν εμφανιστούν τα δύσκολα στην οικονομία και εξανεμιστεί. 

Ταυτόχρονα όμως πιστεύουν ότι πολιτικά είναι πολύ δύσκολο να βρει χρόνο κατάλληλο για κάλπες, καθώς έρχεται καλοκαίρι, ο συναγερμός για την πανδημία μαλακώνει αλλά δεν υποχωρεί τελείως και από Σεπτέμβριο υπάρχουν φόβοι για δεύτερο κύμα. 

Σε πρώτη φάση ο Αλέξης Τσίπρας δεν σήκωσε το γάντι των εκλογών και επιχείρησε τον πολιτικό - ηθικό στιγματισμό των σεναρίων αυτών λέγοντας  ότι οποιεσδήποτε σκέψεις για εκλογές σε αυτή την περίοδο όπου καθόλου δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία είναι μικροκομματικοί υπολογισμοί του αισχίστου είδους. 

«Διόρθωση» της γραμμής με νεύμα στη Φώφη

Όμως η στάση αυτή περιείχε παράλληλα και το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει τις εκλογές δίνοντας λαβή σε ερμηνείες ότι τις φοβάται. 

Έτσι ακολούθησε τροποποίηση της γραμμής την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της τηλε-σύσκεψης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Τροποποίηση κατά την οποία ο Τσίπρας επιχειρώντας έναν ελιγμό, λέει μέσα από τα δόντια «καλοδεχούμενες» οι εκλογές. Κυρίως, πετάει το μπαλάκι στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά πιάνοντας το νήμα από το περασμένο φθινόπωρο όταν για πρώτη φορά, απέναντι σε σενάρια πρόωρων που κυριαρχούσαν και τότε, είχε απαντήσει πως στην κυβέρνηση κάνουν «όνειρα θερινής νυκτός» αν υπολογίζουν σε διπλές κάλπες διότι είναι δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση από τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ήδη από την πρώτη κάλπη. 

Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκει ευκαιρία να επαναφέρει αυτή τη γραμμή αποκαλύπτοντας την πρόθεσή του να «τρέξει» την προσπάθεια προσέγγισης που έχει ξεκινήσει δειλά από τον χειμώνα.

«Τσίπρας: «Τυχόν εκλογές ευκαιρία για προοδευτικές συγκλίσεις»

Ειδικότερα, στην εισήγησή του προς το Πολιτικό Συμβούλιο υπογραμμίζει την εκτίμησή του ότι με βάση τα δεδομένα της οικονομίας « οι πρόωρες εκλογές όσο και αν οι συνθήκες δεν τις ευνοούν ούτε τις επιτρέπουν, ίσως να καταστούν αναπόφευκτες». 
Ωστόσο, συνεχίζει «οι εκλογές με απλή αναλογική θα είναι ταυτόχρονα και η ευκαιρία για τη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, με την εργασία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όρθια και με έναν νέο ρόλο για το κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα Υγείας. Το επόμενο διάστημα λοιπόν θα πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προγραμματικών συγκλίσεων και διεργασιών για τη διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα αναλάβει να προωθήσει ένα προοδευτικό σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας και της οικονομίας».

Στο μεταξύ στο κείμενο της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου καταγράφεται η ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, κάτι το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει στο κλείσιμο της πρωτολογίας του την επόμενη μέρα στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας σε επίπεδο αρχηγών. Εκεί αναφέρει ότι η συγκυρία προσφέρει την ευκαιρία «να προωθήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο»  που «που στο προοίμιο του θα γράφει τα μέτρα εξόδου από τη νέα κρίση, με γνώμονα τη δίκαιη ανάπτυξη και τα συμφέροντα των πολλών». Και ακολούθως διαμηνύει ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος», που «θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη», και που «θα αναλάβει να βγάλει ξανά το καράβι από τα βράχια».

Τα μηνύματα της Γεννηματά

Στη δική της ομιλία η Φώφη Γεννηματά μίλησε για ένα «νέο συμβόλαιο με τον λαό», ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη (ειδικά από τα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου) η εξής αποστροφή:

«Επιστρέφει μια νέα σοσιαλδημοκρατία, έξυπνη, ευέλικτη, ανθρώπινη και αποφασισμένη να κόψει τα δεσμά με τον νεοφιλελευθερισμό και να επικεντρωθεί επιτέλους στα μεγάλα “θέλω” της ζωής των πολιτών: υγεία, παιδεία, εργασία, περιβάλλον. Με ισχυρή σφραγίδα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης».

Σε συνδυασμό με την κριτική που έχει ασκήσει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ προς την κυβέρνηση, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, με ρητορική παρόμοια με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, το παραπάνω φαίνεται πώς εκλαμβάνεται από την κορυφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ένα επιπλέον ενθαρρυντικό δείγμα ότι η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί όλο και περισσότερο να αποστασιοποιηθεί από τη ΝΔ και να αποτινάξει τη ρετσινιά που ο ΣΥΡΙΖΑ της είχε προσδώσει το προηγούμενο διάστημα εν είδει πολιτικής πίεσης, ότι μετατρέπεται σε ουρά της ΝΔ.

Η όποια προσπάθεια της Φώφης Γεννηματά βέβαια, να τεθούν σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τη ΝΔ και να «μαζευτεί» και η δεξιά της πτέρυγα που αλληθωρίζει προς το γαλάζιο στρατόπεδο προσβλέποντας ακόμη και σε πιθανή μετεκλογική συνεργασία, δεν σημαίνει από την άλλη ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αυτομάτως έβαλε πλώρη για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση κατανοούν ότι χρειάζεται δουλειά για να «σπάσει ο πάγος» που καταγράφεται μάλιστα και σε προσωπικό επίπεδο εκ μέρους της Γεννηματά απέναντι στον Τσίπρα, καθώς είναι δύσκολο να παραμερίσει την περσινή προσπάθεια στελεχικής λεηλάτησης του ΚΙΝΑΛ. Επιπλέον, για τη Φώφη Γεννηματά είναι να περιφρουρήσει πολιτικά και εκλογικά το κόμμα της, ειδικά αν στον κοντινό ορίζοντα υπάρχουν κάλπες.

 Πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τις εκλογές και μετά, εγκαινιάζοντας την τακτική προσέγγισης των δύο χώρων, έδειξε πώς έχει εγκαταλείψει αυτή την τακτική, συνυπολογίζοντας ενδεχομένως ότι «έπιασε ταβάνι».

Οι διεργασίες είναι ακόμη στην αρχή και το μόνο βέβαιο είναι πως εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ θα ενταθούν.

Κίνημα ΑλλαγήςΦώφη ΓεννηματάΚυβέρνησηΝΔΝέα ΔημοκρατίαεκλογέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα