Ο Ερντογάν προκαλεί, αλλά οι Τούρκοι λένε γιοκ – Τι λέει στο topontiki.gr o Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου

Καθημερινές είναι πλέον οι εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων κατά της Ελλάδας με αποκορύφωμα την προκλητικότατη εμφάνιση του Ταγίπ Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη, όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγόρησε την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Αυτή η επικίνδυνη ρητορική του Τούρκου προέδρου φαίνεται να μην διεισδύει ακόμη, τουλάχιστον στο βαθμό που

θα επιθυμούσε ο ίδιος, στον λαό του, καθώς, σύμφωνα με ερώτηση που τέθηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση στην γειτονική χώρα «αν υπάρχει έχθρα μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού», η απάντηση είναι 64% όχι και μόλις το 31.3% θεωρεί εχθρικό τον ελληνικό λαό.

Στο topontiki.gr μίλησε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, ο οποίος σχολίασε σχετικά με τις διαθέσεις του τουρκικού λαού: «Δεν χωρά αμφιβολία ότι ζούμε την πλέον παρατεταμένη περίοδο κρίσης στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, εδώ και δεκαετίες. Τόσο εμείς όσο και οι γείτονες αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει κάτι να χωρίσουν οι δύο λαοί στην καθημερινότητά τους».

Ωστόσο, ο κ. Δεσποτόπουλος επισημαίνει και έναν κίνδυνο που ελλοχεύει, καθώς, όπως υποστηρίζει, ο μέσος Τούρκος πολίτης έχει αρχίσει να πιστεύει ότι πράγματι οι Έλληνες έχουν υφαρπάξει από την Τουρκία νησιά, που τάχα τους ανήκουν.

«Έχει εκπαιδευτεί στο αφήγημα αυτό ο Τουρκικός λαός από την εθνικιστική πλειοδοσία της πολιτικής του ηγεσίας και αυτό αποτελεί εξαιρετικά αρνητική παρακαταθήκη για το μέλλον και μεγάλο κίνδυνο για το παρόν. Ένα ατύχημα ή μία ακόμη πιο ακατάλληλη τουρκική ηγεσία στο μέλλον, μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολη την διαχείριση οποιασδήποτε τυχόν θερμής κατάστασης, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές στη γειτονική χώρα»

Η εμπρηστική ρητορεία και τα εσωτερικά μέτωπα του Ερντογάν

Η Τουρκία αντιμετωπίζει τεράστια εσωτερικά προβλήματα, από τη δεινή οικονομική της κατάσταση μέχρι τα προβλήματα ελευθερίας της έκφρασης και το έλλειμμα δημοκρατίας, για το οποίο κριτικάρεται έντονα η πολιτική που ασκεί ο Ερντογάν.

Τον ρόλο που παίζουν όλα αυτά στις κλιμακούμενες επιθέσεις κατά της Ελλάδας, επισημαίνει ο κ. Δεσποτόπουλος, λέγοντας ότι όλη αυτή η ρητορεία εξυπηρετεί, αδιαμφισβήτητα, τους εκλογικούς σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας των γειτόνων μας. «Μην ξεχνάμε όμως ότι υπάρχει και ουσία. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός ξεδιπλώνεται από την δεκαετία του 70, δεν είναι κάτι καινούργιο. Όσο η Κύπρος και η Ελλάδα ξεδιπλώνουν τα ενεργειακά τους σχέδια, ενισχύουν την αποτρεπτική τους δύναμη και ενισχύουν τις αμυντικές συμμαχίες, τόσο πιο έντονα θα αντιδρά η Άγκυρα. Πλησιάζοντας, δε, προς τις τουρκικές εκλογές, τα πράγματα θα γίνονται ακόμη χειρότερα, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορείας», τονίζει με νόημα ο κ. Δεσποτόπουλος.

Ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της Αθήνας

Όσο για το πώς αντιδρά η Ελλάδα στις τουρκικές προκλήσεις, ο διακεκριμένος διεθνολόγος συνιστά καταρχάς ψυχραιμία, αλλά και την αναβάθμιση της αποτρεπτικής μας δύναμης.

.@NikosDendias at FM's: "I will show to my colleagues a number of announcements, declarations, & threats against including the sovereignty of the Aegean islands. This has moved to an unprecedented level constituting a clear threat against sovereignty". #UNGA @GRUN_NY pic.twitter.com/s22O5zPyp5

— Consulate General of Greece in New York (@GreeceinNewYork) September 20, 2022

«Αν προκληθούμε, όμως, επί του πεδίου, η αντίδρασή μας θα πρέπει να είναι άμεση και κεραυνοβόλα. Από τα Ίμια μάθαμε ότι ένα τοπικό επεισόδιο, όταν δεν αντιμετωπίζεται ολικά, δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα. Θα πρέπει άμεσα, δε, να προβούμε στις επιλογές εκείνες, που διασφαλίζουν την χώρα μας στον πόλεμο της πληροφορίας και της υβριδικής απειλής» αναφέρει ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Οι πόλεμοι είναι πλέον ηλεκτρονικοί και πόλεμοι πληροφοριών»

Ο κ. Δεσποτόπουλος τονίζει τη σημασία της πληροφορίας στην εποχή της τεχνολογίας, τονίζοντας ότι οι πόλεμοι πλέον δεν είναι πια συμβατικοί. «Είναι απολύτως αναγκαίο να υιοθετηθεί το συντομότερο η πρόταση του καθηγητή Ιωάννη Μάζη περί δημιουργίας Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και ειδικών διασυνδέσεών του με την ΕΥΠ. Οι πόλεμοι πλέον δεν είναι μόνο συμβατικοί, αλλά και ηλεκτρονικοί και κυρίως πόλεμοι πληροφοριών. Ο έμπειρος καθηγητής το έχει αντιληφθεί έγκαιρα, αφού πράγματι «Η Εθνική Ασφάλεια αφορά την προστασία της ισχύος του κράτους, μέσω της προστασίας και ενισχύσεως, όταν αυτό είναι δυνατόν, των 4 διαστάσεων της ισχύος του: 1) Άμυνα /Ασφάλεια 2) Οικονομία 3) Πολιτική 4) Πολιτισμός/Πληροφορία». Όταν παραμελείς μία συνισταμένη, παραμελείς την ουσία το σύνολο της Εθνικής Ασφάλειας», τονίζει ο κ. Δεσποτόπουλος.

Προκλήσεις και τουρκικές εκλογές

Όσο πλησιάζουμε προς τις τουρκικές εκλογές, έντονη είναι η ανησυχία ότι η προκλητική ρητορική θα κλιμακώνεται για να αποκομίσει ο Ερντογάν πολιτικά οφέλη. «Η διαχείριση κρίσεων είναι πάντα πιο δύσκολη σε προεκλογικές περιόδους, γιατί οι ηγέτες σταθμίζουν το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Ειδικά στη γειτονική χώρα, που ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με την πλέον δύσκολη εκλογική μάχη στην πολυετή πολιτική του καριέρα, μπορεί να δημιουργηθούν κινδυνώδεις καταστάσεις. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, δε, την ενορχήστρωση ενός τοπικού επεισοδίου εκ μέρους της γείτονος, προκειμένου να πιεστεί η Ελλάδα σε διάλογο εφ’ όλης της ύλης, υπό την απειλή ενός γενικευμένου πολέμου, με παράλληλη αποκόμιση εκλογικών οφελών για τον Ταγίπ Ερντογάν», καταλήγει ο γνωστός διεθνολόγος.

Πάντως, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο Τούρκος πρόεδρος, ενώπιον των εκπροσώπων των χωρών όλου του κόσμου, απέφυγε να επαναλάβει για τέταρτη φορά την απειλή του για στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των ελληνικών νησιών, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, κάνοντας τη χρήση του συνθήματος πως η Τουρκία «μπορεί να έρθει ξαφνικά ένα βράδυ».

Διαβάστε επίσης:

Ντουμπάι: «Κρεμαστή πόλη» γύρω από τον ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου (Photos/Video)

Duke Kahanamoku: O θρυλικός «πατέρας» του σερφ (Video)

Χάντερ Μπάιντεν: Ο άσωτος γιος του προέδρου της Αμερικής (Photos/Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα