Ο Ερντογάν στέλνει ερευνητικό πλοίο στο Αιγαίο (Video)

Συνεχίζει να κλιμακώνει η Τουρκία την ένταση στο Αιγαίο αυτή τη φορά με νέα Navtex με την οποία στέλνει το ερευνητικό σκάφος Γιουνούζ στην καρδιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τη ναυτική οδηγία, το σκάφος θα σταλεί σε τέσσερα σημεία, σε μια περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.

Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση της Τουρκίας που ανεβάζει το «θερμόμετρο» στο Αιγαίο,

με αρκετούς αναλυτές να προβλέπουν ένα «θερμό καλοκαίρι» στα ελληνοτουρκικά, ιδιαίτερα μετά το γκρέμισμα κάθε γέφυρας με τις ακραίες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κατά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι σημερινές δηλώσεις του αρχηγού του Εθνικιστικού Κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και εταίρου της κυβέρνησης Ερντογάν.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Μπαχτσελί δήλωσε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στις ΗΠΑ, οι αμφίβολες και χωρίς αρχές σκηνές κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, αποκάλυψαν για άλλη μια φορά την εντεινόμενη προκατάληψη κατά της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. ΗΠΑ και Ελλάδα συναντήθηκαν στην ίδια γραμμή. Μας βάζει σε σκέψεις που η 42λεπτη ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο των ΗΠΑ χειροκροτήθηκε 37 φορές, εκ των οποίων οι 10 ήταν όρθιες. Δεν ξέρουμε τι περίμεναν οι βουλευτές από την ομιλία του Μητσοτάκη, αλλά αν κάτι ξέρουμε είναι ότι βρήκαν κοινό έδαφος κατά της Τουρκίας».

Τι κρύβει η επίθεση Ερντογάν στον Έλληνα Πρωθυπουργό – Στο προσκήνιο και πάλι το μεταναστευτικό

Η Αθήνα παρακολουθεί το νέο κρεσέντο του Τούρκου προέδρου με ψυχραιμία, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο οι εκτιμήσεις είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα κλιμακώσει τις φραστικές επιθέσεις του κάνοντας μια επίδειξη δύναμης στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Οι λόγοι που ο Τούρκος πρόεδρος τορπίλισε τη συγκεκριμένη στιγμή την πολυσυζητημένη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Μαρτίου, – την Κυριακή της Ορθοδοξίας – είναι πολλοί.

Κατ αρχήν όπως φαίνεται ο εκβιασμός που επιχειρεί να κάνει στο ΝΑΤΟ απειλώντας με βέτο για την είσοδο της Σουηδίας και της Φιλανδίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία φαίνεται ότι δεν του βγαίνει.

Οι δύο χώρες που κατέχουν ιδιαίτερα αξιόμαχους και σύγχρονους στρατούς εμφανίζονται να έχουν την θετική γνωμοδότηση όλων των κρατών μελών της Συμμαχίας. Άρα τα όσα λέει ο Τούρκος πρόεδρος είναι μάλλον ανούσια και χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή η Αθήνα εμφανίζεται να ανοίγει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα – ο πρωθυπουργός από την Ουάσιγκτον μίλησε για την αγορά των F-35 σε βάθος δεκαετίας, ενώ η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ θεωρήθηκε ως ιδιαίτερα πετυχημένη.

Ο τρίτος λόγος που ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα έχει να κάνει με το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη στιγμή εξαιτίας των πρωτοβουλιών που έχει πάρει στον Ρωσοουκρανικό πόλεμο αισθάνεται ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει.

Φυσικά σημαντικός παράγοντας πάντα για τους γείτονες μας είναι η εξαγωγή των εσωτερικών κρίσεων και η δημιουργία εντάσεων με την Ελλάδα ιδιαίτερα σε μια προεκλογική χρονιά.

Οι πληροφορίες λένε ότι η Αθήνα περίμενε την έκρηξη Ερντογάν μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τα F-35 δεν περίμενε ωστόσο ότι θα γινόταν με τέτοιο άκομψο και τραχύ τρόπο.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πάντως ότι ο Τούρκος Πρόεδρος τη συγκριμένη στιγμή πολύ δύσκολα θα κάνει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Μια τέτοια κίνηση θα τον έκανε αυτόματα μέρος του προβλήματος που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της στάσης της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το σίγουρο ωστόσο είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να εργαλοιοποιήσει και πάλι το μεταναστευτικό. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο χθες πέντε σκάφη με 450 πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν σε Χίο και Σάμο από την Τουρκία, ενώ αυξημένη είναι η μεταναστευτική πίεση και στον Έβρο.

Πηγές του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μάλιστα, μιλούν για αύξηση ακόμα και 20% τις τελευταίες εβδομάδες, σε σύγκριση με το ανάλογο περσινό διάστημα, στον Έβρο και παράλληλη, σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου, ιδιαίτερα στην περιοχή μεταξύ Σάμου και Χίου.

Στήριξη Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία

«Κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία», δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες της Άγκυρας, σε σχέση με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

«Αναγνωρίζω επίσης τη σημασία της αντιμετώπισης των ανησυχιών που έχει εγείρει η Τουρκία», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα αποτελεί «σημαντικό σύμμαχο» που είχε «ρόλο-κλειδί» στη μάχη κατά του Daesh και έχει μια «στρατηγική γεωγραφική θέση», η οποία «είναι σημαντική για ολόκληρο το ΝΑΤΟ».

Διαβάστε επίσης:

Όρμπαν: «Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουγγαρία – Ανάγκη για γρήγορη δράση και ελιγμούς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία»

«Ρωγμές» στη ρωσική ελίτ: Στο τραπέζι ο «διάδοχος του Πούτιν», ισχυρίζεται ρωσόφωνο ΜΜΕ – Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Μαριούπολη: Εργάτες βρήκαν 200 πτώματα σε αποσύνθεση σε υπόγειο

Keywords
Τυχαία Θέματα