Ο γάμος και η σχέση του με ανασχηματισμό, ο ρόλος του Σκέρτσου, τα πυρά Βενιζέλου-Παυλόπουλου και το κείμενο Τεμπονέρα

Καλημέρα σας

Το μεγάλο ερώτημα που έχει προκύψει εμμέσως πλην σαφώς μετά την πρωθυπουργική ανακοίνωση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι εάν το νομοσχέδιο και το πώς θα περάσει από τη Βουλή θα προκαλέσει… ανασχηματισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε εντέχνως απροσδιόριστα τα όρια μέσα στα οποία μπορούν να κινηθούν οι υπουργοί του.

Ναι μεν δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία ούτε για τα μέλη της κυβέρνησης, αλλά η καταψήφιση ενός νομοσχεδίου

από υπουργό ή υφυπουργό δεν θα περάσει έτσι.

Ο βουλευτής έχει το ελεύθερο να επιλέξει. Αλλά ο υπουργός καλείται να στηρίξει ή να μη στηρίξει μία κυβερνητική πρωτοβουλία.

Ο Μητσοτάκης διευκόλυνε υπουργούς και βουλευτές, αφήνοντας τη δυνατότητα για απόκτηση παιδιών μέσω παρένθετης μητέρας έξω από τη ρύθμιση.

Όμως περιμένει τουλάχιστον από τους υπουργούς του να το εκτιμήσουν. Και να μην πάνε απέναντι.

Η αποχή θα ήταν μία συμβιβαστική λύση. Ειδικά για την περίπτωση του Μάκη Βορίδη.

Έτσι, ούτε ο ίδιος θα συγκρουστεί μετωπικά με την κυβέρνηση, ούτε ο Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να τον απομακρύνει.

Αν απομακρύνει όμως πολλούς, αυτό σημαίνει ανασχηματισμός. Και ούτε ο Μητσοτάκης θα ήθελε κάτι τέτοιο, ούτε αυτοί που είναι υποψήφιοι να απομακρυνθούν…

Σε ρόλο κασκαντέρ ο Άκης

Ο Άκης Σκέρτσος έχει αναλάβει το δύσκολο μασάζ στην κοινοβουλευτική ομάδα. Θα είναι και ο εισηγητής υπουργός κατά τη συζήτηση στη Βουλή, όταν έρθει.

Γι’ αυτό και αρχίζει τις «ενημερωτικές συναντήσεις» με τους βουλευτές από τώρα.

Έχει δύσκολο έργο, όχι όπως ο Κασσελάκης, που έβαλε κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ψηφίσουν όλοι το νομοσχέδιο και να μην υπάρξουν διαρροές.

Δεν ξέρω τι διαρροές φοβήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά μάλλον το αντίθετο φοβόντουσαν έως χθες βράδυ πολλοί βουλευτές του κόμματος. Ότι δεν θα έμενε ικανοποιημένος από τη ρύθμιση Μητσοτάκη, σε τέτοιο βαθμό που ίσως επέλεγε να μην ψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση το νομοσχέδιο.

Τελικά επικράτησε ψυχραιμία απ’ όλες τις πλευρές. Διότι η έγνοια των πλέον σοβαρών στην Κουμουνδούρου είναι να μην εμπλακεί ο ΣΥΡΙΖΑ ατέρμονες αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση επί του θέματος αυτού και να δώσει βάρος σε άλλα πολύ σοβαρά θέματα της κοινωνικής και πολιτικής ατζέντας.

Βενιζέλος και Παυλόπουλος «πυροβολούν»

Για παράδειγμα, να αναδείξει το πρόβλημα που έχει η κυβέρνηση με το νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Βλέπετε ο σχετικός νόμος κρίνεται αντισυνταγματικός από κορυφαίους νομικούς όπως είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Υπάρχει δε μία εκτίμηση ότι μπορεί να «πέσει» στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς η νομολογία είναι τέτοια που αμφισβητεί ευθέως – και αποδομεί ουσιαστικά – όλη αυτή την… εξυπνάδα που νομοθέτησε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Πάντως περάσει δεν περάσει από το ΣτΕ το τεκμαρτό εισόδημα, ένα πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα το έχει η κυβέρνηση.

Και θα ήταν χρήσιμο να ασχοληθούν με το θέμα πιο έντονα και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και συνολικά οι «προοδευτικές και κοινωνικές δυνάμεις», που λέει και ο… Τεμπονέρας.

Το κείμενο του Τεμπονέρα

Θα σας πω την αμαρτία μου. Κάθισα και διάβασα το κείμενο των 2.048 λέξεων που δημοσιοποίησε ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Αυτό το κείμενο που επιγράφεται με το πολλά υποσχόμενο, αλλά πλήρως ασαφές «Για ένα κοινωνικό ‘‘Μέτωπο Δημοκρατίας’’». Τίτλος τόσο βερμπαλιστικός και ευρύχωρος, που σε προκαλεί να δοκιμάσεις τις αντοχές σου. Πόσο άραγε μπορείς να μείνεις συγκεντρωμένος διαβάζοντας μία ατέλειωτη παράθεση βαρύγδουπων εννοιών, στερούμενων την παραμικρή ουσία;

Προς το τέλος – έχω αντοχές βλέπετε – και ενώ με απόγνωση αναζητούσα απάντηση στο ερώτημα ποιες δυνάμεις προσκαλεί ο φέρελπις παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το «Μέτωπο Δημοκρατίας», διάβασα το καλύτερο, αυτό που με αποζημίωσε για την υπομονή και την εγκαρτέρηση:

«Το «ΜΕΤΩΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» συγκροτείται στη βάση της ενότητας της δράσης των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, σε μετωπικά σχήματα σε όλη την Ελλάδα με στόχο οι διεργασίες βάσης να υποδείξουν τις πολιτικές θέσεις, το πρόγραμμα και τα αιτήματα της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Το ΜΕΤΩΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ συγκροτείται σε πλατιές οργανώσεις βάσης, συνθέτει, διαμορφώνει το πρόγραμμα σε τοπικό επίπεδο, λαμβάνει αποφάσεις και αυτό-οργανώνεται στο χώρο του. Η δυναμική του εγχειρήματος, η κοινωνική κινητικότητα που επανέρχεται στο προσκήνιο και η καθοριστική συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα, είναι εκείνη που θα υποδείξει τις διεργασίες κορυφής στους υφιστάμενους πολιτικούς σχηματισμούς. Η πορείας μας ξεκινά ‘‘από τα κάτω’’».

Μετά από αυτό κατάλαβα γιατί οι Συριζαίοι που διάβασαν το κείμενο κοιτάνε ο ένας τον άλλο απορημένοι…

Διαβάστε επίσης:

Η τεκνοθεσία σπάει τις γραμμές των κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει καταλύματα στις Σπέτσες και το ΠΑΣΟΚ γυναίκες για το ευρωψηφοδέλτιο

Η παράδοξη προτεραιότητα του γάμου, οι σοσιαλιστικές αναζητήσεις των Συριζαίων και ο Αλέξης Τσίπρας

Τι περιμένει και τι φοβάται ο Μητσοτάκης με το γάμο, η αγωνία της Νέας Αριστεράς που «βλέπει» Κόκκαλη και η μάχη των ΑΕΙ

Keywords
Τυχαία Θέματα