Ο γερμανικός Τύπος για τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ - Ολάντ

MEDIAΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Γάλλο πρόεδρο αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος. Οι γερμανικές εφημερίδες δίνουν έμφαση στις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα και αναφέρουν ότι η συνάντηση ήταν χωρίς αποτέλεσμα.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Τσίπρας: «Η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη»

Kατά την εφημερίδα, φαίνεται

πως στη διαμάχη του χρέους υπάρχει κινητικότητα. «Οι τρεις ηγέτες, Μερκελ, Ολάντ και ο Έλληνας πρωθυπουργός, συμφώνησαν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις «με ιδιαίτερη ένταση». Η Ελλάδα είχε προηγουμένως συμφωνήσει να διαπραγματευτεί τελικά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Ο Τσίπρας δήλωσε ότι η ανταλλαγή απόψεων έγινε σε «πολύ καλή ατμόσφαιρα». «Πιστεύω ότι η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια λύση, η οποία να επιτρέπει την επιστροφή στην ανάπτυξη», συμπλήρωσε.

Προηγουμένως, συνάντησε τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες την Πέμπτη.

Η υποτιθέμενη συμβιβαστική πρόταση της Μέρκελ διαψεύδεται, πάντως, από τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης: «Η Γερμανία αποδέχεται μόνο πρόταση των τριών θεσμών». Όλα τα άλλα είναι εικασίες, δήλωσε. Η Μέρκελ τόνισε επανειλημμένα τις προηγούμενες μέρες ότι σε υψηλό επίπεδο μπορούν να γίνονται μόνο γενικές συζητήσεις, αλλά όχι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις για τους τρόπους επίλυσης της κρίσης χρέους. Τις διαπραγματεύσεις η Ελλάδα μπορεί να τις κάνει μόνο με τους λεγόμενους θεσμούς, που ονομάζονταν προηγουμένως τρόικα, αναφέρει η εφημερίδα.

Die Welt

Η «διπλωματική επίθεση» του Τσίπρα τελειώνει χωρίς αποτέλεσμα

Ακόμα μια σύνοδος κορυφής. Και πάλι δημιουργεί αναταραχή το δράμα της Ελλάδας. Ο Τσίπρας φαίνεται πως επιτέλους υποχωρεί, αλλά η συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ τελειώνει και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

… Ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ προσπαθεί εδώ και καιρό να εκτονώσει την επικίνδυνη ελληνική κρίση. Έως τώρα χωρίς αποτέλεσμα, γράφει η εφημερίδα.

«Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη. Αλλά υπάρχουν αμυδρές ελπίδες. Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, είχε εκνευρισθεί πριν με τον Τσίπρα, αλλά τώρα ο βετεράνος πολιτικός της Ε.Ε. χαιρετίζει τον κατά 20 χρόνια νεότερό του πρωθυπουργό της Ελλάδας με ένα φιλάκι. Ακολουθεί μια δεύτερη συνάντηση στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής. Οι διπλωμάτες μιλάνε για συμφιλίωση.»

«Και μετά παρεμβαίνουν προσωπικά η Ανγκελα Μερκελ και Φρανσουά Ολάντ στο ελληνικό δράμα του χρέους…. Η καγκελάριος δηλώνει: «Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», ο Ολάντ προσθέτει «πρέπει να επιταχύνουμε» και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ αστειεύεται λέγοντας ότι ελπίζει ότι ο Τσίπρας θα εμφανιστεί σύντομα στον κύκλο των ισχυρών με γραβάτα, «απόδειξη ότι όλα πάνε καλά…»

Ευσεβείς πόθοι , οι οποίοι καταρχάς δεν εκπληρώνονται, αφού η συνάντηση των Μέρκελ, Ολάντ με τον Τσίπρα δεν καταλήγει σε αποτέλεσμα, συνεχίζει η εφημερίδα. Επί δύο ώρες διαβουλευόταν το τρίο. «Εποικοδομητικά» κύλησε η συνάντηση, είπε ένας εκπρόσωπός τους. Το αποτέλεσμα, εντούτοις, δεν είναι πολύ εποικοδομητικό: Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών πρέπει να συνεχιστούν «με ιδιαίτερη ένταση». Για μια ακόμα φορά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσεγγίζει τους ομολόγους του στη συνάντηση κορυφής, χαμογελά. Στη χώρα του, όμως, επικρίνεται ότι διαπραγματεύτηκε για τα χρήματα πολύ καιρό με ερασιτεχνισμό τρόπο και βρίσκεται στο σημείο που ήθελαν οι δανειστές: χωρίς χρήματα και χρόνο.

Ο Τσίπρας δεν πιέζεται μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά και από το ίδιο του το κόμμα. Σε περίπτωση που υπήρχε μια συμφωνία με τους δανειστές για μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να πείσει και την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του. Ελληνικά ΜΜΕ υπολογίζουν ότι το ένα τρίτο των βουλευτών του -επί συνόλου 149- είναι εν δυνάμει αντάρτες. Η αριστερή πτέρυγα φλερτάρει με τη ρήξη και την έξοδο από το ευρώ.

Süddeutsche Zeitung

O Tσίπρας προσεγγίζει τους δανειστές

Κατά την εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας προσεγγίζει απροσδόκητα τους δανειστές της χώρας του και κάνει παραχώρηση στο θέμα της ανάπτυξης. Στις συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιουνκέρ, δέχθηκε να συναινέσει στην απαίτηση για ένα τοις εκατό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015. Η εφημερίδα περιγράφει επίσης το κλίμα των συναντήσεων.

Tagesspiegel

Δανειστές και Ελλάδα θέλουν να εντατικοποιήσουν τις συνομιλίες

Μικρή συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες: Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θέλησαν να μιλήσουν στη συνείδηση του Έλληνα πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα αποτελέσματα εν τούτοις δεν έφερε η συνάντηση. Η εφημερίδα περιγράφει την καλή ατμόσφαιρα, αλλά εστιάζει επίσης και στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές των συντάξεων είναι αντισυνταγματικές, αναφέροντας επίσης ότι η αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας αρνείται εδώ και καιρό να δεχτεί την απαίτηση των δανειστών για περαιτέρω περικοπές

ARD / Tagesschau (πρώτο γερμανικό δημόσιο κανάλι / Ειδήσεις )

Συνάντηση κορυφής χωρίς αποτέλεσμα. Μιλούν μεταξύ τους – τίποτε περισσότερο

Και τελικά συναντήθηκαν. Επί μακρόν δεν ήταν σίγουρο αν η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος Ολάντ κι ο πρωθυπυργός Τσιπρας θα μιλούσαν για την κρίση, αλλά το βράδυ είχε έλθει το πλήρωμα του χρόνου.

Κατά την εκτίμηση του ανταποκριτή του πρώτου δημόσιου γερμανικού καναλιού, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να φέρει τελικά τους δανειστές της προ του διλήμματος να πληρώσουν χωρίς σκληρούς ή καθόλου όρους ή να αφήσουν τη χώρα να πτωχεύσει…. Το Eurogroup βρίσκεται προ του ελληνικού εκβιασμού να αποφύγει τη μεγάλη έκρηξη. Η τάση όμως να αποδεχτεί εν ανάγκη αυτή τη μεγάλη έκρηξη μεγαλώνει…

Βild

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η ηγεσία του μεγάλου συνασπισμού του Βερολίνου (Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες), συμφώνησαν να μην υπάρξει σε καμιά περίπτωση τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Ενα τρίτο πακέτο δεν πρέπει να υπάρξει ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία, σύμφωνα με την Bild της Πέμπτης, η οποία επικαλείται «ασφαλείς πληροφορίες». Αντ ΄αυτού, αν χρειαστεί, θα έπρεπε να επιμηκυνθεί το τρέχον δεύτερο πρόγραμμα. Η παράταση, όμως, θα πρέπει να γίνει με αντάλλαγμα σκληρές μεταρρυθμίσεις. «Δεν θέλουμε να ματώνει ο λαός μας επειδή οι αρμόδιοι στην Αθήνα δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους», φέρεται να είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα, μέλος της γερμανικής κυβέρνησης.

“Leipziger Volkszeitung”

Oπερμαν : Eίναι πιθανή μια περαιτέρω παράταση του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Τόμας Οπερμαν, είπε σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα της Λειψίας, ότι μια παράταση θα ετίθετο προς συζήτηση «εάν επήρχετο συμφωνία για τις βασικές μεταρρυθμίσεις». Σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο θα έπρεπε να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Στον Έλληνα πρωθυπουργό και στο κόμμα του θα πρέπει να είναι σαφές ότι «δεν θα επιτρέψουμε να εκβιασθούμε », τόνισε ο Οπερμαν. «Εχω κατανόηση για ορισμένους, οι οποίοι διέκειντο πολύ θετικά προς της Ελλάδα και χάνουν εν τω μεταξύ την υπομονή τους με την ελληνική κυβέρνηση».

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός άσκησε κριτική και στη μέχρι τώρα βοήθεια προς την Ελλάδα όπως αυτή συνδιαμορφώνεται από την καγκελάριο Μέρκελ: «Αποδεικνύεται τώρα ότι το συνολικό πακέτο της ελληνικής βοήθειας είχε ελλείψεις από την αρχή. Κανείς δεν έδωσε τη δέουσα έμφαση στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.»

Ο Οπερμαν ζήτησε επίσης από την Αθήνα «να σταματήσει επιτέλους να κάνει παιχνιδάκια μαζί μας».

Ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της επιτροπής για ευρωπαϊκά θέματα στο γερμανικά κοινοβούλιο, Γκίντερ Κρίχμπαουμ, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι «μια παράταση (του δεύτερου πακέτου βοήθειας) για εννιά μήνες» είναι δυνατή. Την άνοιξη του 2016 τελειώνει η δέσμευση του ΔΝΤ. Προϋπόθεση για μια εκ νέου παράταση θα ήταν μια στροφή 180° μοιρών της κυβέρνησης Τσίπρα». Αυτή θα πρέπει να αποδείξει, όμως, ότι μπορεί κανείς να την εμπιστευθεί «διαφορετικά από ό,τι συμβαίνει μέχρι σήμερα».

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών, Μίχαελ Κρέτσμερ, προειδοποήσε μάλιστα: «Οποιος , όπως η ελληνική κυβέρνηση, προσπαθεί να εκβιάσει τους ευρω-εταίρους, ιδίως τη Γερμανία, αυτός θέτει εαυτόν εκτός της κοινότητας αξιών της Ε.Ε». Για το θέμα του τρίτου πακέτου, ο ίδιος βουλευτής δήλωσε: «Δεν βλέπω καμιά πλειοψηφία για τρίτο πακέτο στο γερμανικό κοινοβούλιο»

Γερμανικός ΤύποςσυμφωνίαδιαπραγματεύσειςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα