Ο Γολγοθάς των καταναλωτών μετά την Ανάσταση

Και εγένετο Πάσχα…και άδειασαν οι τσέπες. Λίγες ημέρες μόνο μετά το πρώτο Πάσχα χωρίς αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού οι πολίτες ξεχύθηκαν στην επαρχία πληρώνοντας «χρυσάφι» τη βενζίνη, τον οβελία και τα βασικά είδη του πασχαλινού τραπεζιού.

Το ευχαριστήθηκαν, γλέντησαν, χάρηκαν την εξοχή και γύρισαν στη βάση τους με άδειο πορτοφόλι, πολύ απλά διότι το χρήμα εξανεμίστηκε.

Η Φεβρωνία πήγε με την τετραμελή οικογένεια της σε χωριό της Λάρισας, τόπο καταγωγής του συζύγου της να περάσει οικογενειακά τις ημέρες

του Πάσχα. Επιστρέφοντας, βρήκε λογαριασμό ρεύματος 1.000 ευρώ να την περιμένει. «Πάθαμε ψυχρολουσία μόλις είδαμε τον λογαριασμό, ο Μάρτιος με το κρύο που είχε μας κατέστρεψε» ανέφερε μιλώντας στο pontiki.gr καθώς χρησιμοποιεί ρεύμα για θέρμανση. «Το δώρο του Πάσχα εξανεμίστηκε από το ταξίδι στην επαρχία και τώρα σκεφτόμαστε πώς θα βγάλουμε το μήνα μέχρι να ξαναπληρωθούμε». Και ευτυχώς, όπως παραδέχεται και αυτή και ο σύζυγός της εργάζονται, «οι άνεργοι όμως τι κάνουν», διερωτάται.

Όσο για το πώς θα βγει ο μήνας, η Φεβρωνία παίρνει στυλό και χαρτί και αρχίζει τις περικοπές. «Θα περιορίσουμε ακόμη και το σούπερ μάρκετ» εξηγεί « θα περιορίσουμε τις ποσότητες και θα προτιμήσω τα πιο φθηνά προϊόντα και δεν θα πάω να ψωνίσω για 15-20 ημέρες όπως κάνω συνήθως αλλά κάθε εβδομάδα αυστηρά αυτά που χρειαζόμαστε» λέει.

Ακρίβεια παντού

Στις λαϊκές αγορές, μέρος όπου οι καταναλωτές σπεύδουν για πιο οικονομικές αγορές φρούτων και λαχανικών, οι καταναλωτές περιδιαβαίνουν τους πάγκους κάνοντας έρευνα αγοράς και κουνούν το κεφάλι απογοητευμένοι.

Ο κ. Βασίλης είναι συνταξιούχος των 500 ευρώ και τη Μεγάλη Εβδομάδα πήρε και την επιταγή ακρίβειας των 200 ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά. Στις 9 Μαΐου είχε 100 ευρώ μέχρι να πάρει τη σύνταξη του Ιουνίου στο τέλος του μήνα. «Πληρωθήκαμε νωρίτερα λόγω Πάσχα, πήραμε και τα 200 ευρώ αλλά δεν έφτασαν ούτε για το κατσικάκι» λέει.

«Σήμερα χρειάζομαι 30 ευρώ για τα ψώνια της λαϊκής και μεσολαβούν άλλες δύο εβδομάδες μέχρι να μπει η σύνταξη, σύνολο 90 ευρώ..100 έχω, δεν πρέπει να ψωνίσω τίποτα άλλο για να βγω» παραδέχεται λυπημένος.

Ο Νώντας έχει πάγκο στη λαϊκή και πουλάει ζαρζαβατικά που τα παράγει μόνος του. Εξηγεί ότι έχει μειώσει πολύ το περιθώριο κέρδους του για να προσπαθήσει να κρατάει χαμηλά τις τιμές «Μετά το Πάσχα είναι αναπόφευκτη η αύξηση των τιμών γιατί θα περάσει σε όλα σχεδόν τα νωπά προϊόντα που θα μαζευτούν από τα χωράφια, λόγω της ενέργειας, αλλά και των τιμών στα λιπάσματα». «Με το μαρούλι στο ένα ευρώ δίκιο έχουν οι πελάτες μου και διαμαρτύρονται» παραδέχεται, βάζει όμως και την άλλη διάσταση, αυτή των εξόδων που έχει για να καλλιεργήσει τα προϊόντα του πάγκου του «αφού το λίπασμα είναι απλησίαστο πια, και το τρακτέρ που θα οργώσει το χωράφι χρειάζεται τα διπλά για να βάλει πετρέλαιο, πόσα θα απορροφήσω;» αναρωτιέται.

Πλήγμα για τα καταστήματα η χρονική συγκυρία των ενδιάμεσων εκπτώσεων

Βρισκόμαστε σε περίοδο ενδιάμεσων εκπτώσεων που ξεκίνησαν στις 3 Μαΐου, λόγω της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς την Δευτέρα 2 Μαΐου, και θα ολοκληρωθούν στις 15 Μαΐου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) στη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων «οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα προσφέρουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές, με την αρτιότερη δυνατή εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό», ενώ διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι «οι εταιρίες -μέλη μας έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων» παρόλο που καταργήθηκε η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο στα εμπορικά καταστήματα.

Ωστόσο, οι έμποροι αντιδρούν, καθώς βλέπουν τον τζίρο να μειώνεται δραματικά παρά τις γενναίες προσφορές κι αυτό γιατί μετά το Πάσχα «όλοι στέρεψαν από λεφτά» τονίζει, μιλώντας στο pontiki.gr, η Αλίκη, που έχει κατάστημα ενδυμάτων στο Περιστέρι, μια λαϊκή περιοχή της Αθήνας.

«Σήμερα στο μαγαζί μέχρι στιγμής μπήκαν δύο άτομα αλλά μόνο η μία κυρία ψώνισε ένα μπλουζάκι από τα πιο φθηνά που έχω» ανέφερε συμπληρώνοντας ότι όλοι οι πελάτες της διαμαρτύρονται για την ακρίβεια και φυσικά πληρώνουν το μάρμαρο και τα εμπορικά καταστήματα που περιμένουν να δουλέψουν «όχι για να βγάλουμε λεφτά, αλλά για να πληρώσω το λογαριασμό του ρεύματος που είναι πάνω από 1.500 ευρώ και τον ΟΑΕΕ που περιμένει τη σειρά του».

Όσο για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, κυρίως τώρα μετά το Πάσχα, είναι «δώρο άδωρον» λέει στο pontiki.gr o Χάρης, ιδιοκτήτης καταστήματος με παπούτσια στην Καλλιθέα, άλλη λαϊκή περιοχή.

«Οι συνταξιούχοι δεν έχουν ευρώ ούτε για δείγμα», λέει ο Χάρης, «ξέρω από τους γονείς μου και οι εργαζόμενοι τα ξόδεψαν για τα παιδιά και τα βαπτιστήρια τους, οπότε το ταμείο είναι μείον» λέει χαρακτηριστικά. «Οπότε δεν έχω ελπίδες ότι θα δουλέψουμε τώρα στις ενδιάμεσες εκπτώσεις, ήδη τελειώνουν αυτή την εβδομάδα και δεν έχουμε βγάλει τίποτα».

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός έφτασε σε επίπεδα 1994, με διψήφιο ποσοστό που έφτασε στο 10.2% για τον Απ΄ρίλι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.

Υπομονή, λοιπόν, να βγει ο Μάιος και να ξεκινήσουμε όλοι από την αρχή να πληρώνουμε λογαριασμούς και να μένουμε ταπί τις πρώτες ημέρες μετά την πληρωμή.

Διαβάστε επίσης:

Ευθύμιος Λέκκας στο topontiki.gr: «Μεγάλος σεισμός μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή» (Video/Photo)

Έτοιμος να… ανθίσει ο Πύργος του Λονδίνου – Πυρετώδεις ετοιμασίες για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ (photos/videos)

Κακοποίηση ζώων: «Πρωταθλητές» οι Έλληνες στα κρούσματα φρίκης – Τα 10 περιστατικά που συγκλόνισαν τη χώρα

Keywords
Τυχαία Θέματα