Ο... Ηρακλής και το νέο ισχυρό story για το μέλλον των κόκκινων δανείων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Ο... Ηρακλής και οι 12 άθλοι της μείωσης των προβληματικών δανείων μπορεί να αλλάξουν και τη ροή των πραγμάτων στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης, μετά από κέρδη της τάξεως του 40% από τις αρχές του έτους. Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν σημειώσει ράλι της τάξης του 90% από τις αρχές του έτους. Με την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες , ο τραπεζικός κλάδος θα μπορούσε να αποκτήσει ένα νέο ισχυρό story.

Όπως

σημειώνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, η χρηματιστηριακή αγορά υπολείπεται του ράλι της αγοράς ομολόγων και αργά ή γρήγορα το Χ.Α θα μπορούσε να «τρέξει» σε υψηλότερα επίπεδα με τραπεζικά «καύσιμα».

Οι ίδιοι παράγοντες δεν αποκλείουν να έρθουν αναβαθμίσεις του κλάδου πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, προσελκύοντας νέα κεφάλαια στην αγορά, καθώς θα "ξεκλειδώσει" τις διαθέσεις των μακροπρόθεσμων επενδυτών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι οποίοι μετά το ιλιγγιώδες ράλι που σημειώθηκε από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Ιούλιο έχουν επιλέξει να τηρήσουν στάση αναμονής.

Το σχέδιο «Ηρακλής» ήταν κάτι που περίμενε η αγορά ως ένα βήμα για την ομαλοποίηση των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο, καθώς θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των κόκκινων δανείων.

Όπως σχολιάζουν τραπεζικές πηγές η έγκριση του σχεδίου Ηρακλής από τις ευρωπαϊκές Αρχές δίνεται σε μια εξαιρετικά θετική συγκυρία, κατά την οποία η μείωση των αποδόσεων διεθνώς, προσελκύει τους επενδυτές στα ελληνικά assets, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες δημοπρασίες τίτλων. Θα αποτελέσει δε, το βήμα για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και των τραπεζών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Το μομέντουμ γύρω από τις ελληνικές τράπεζες είναι θετικό.

Εκτός από τις προσδοκίες που δημιουργεί το σχέδιο Ηρακλής, οι τιμές των ακίνητων κινούνται σταθερά ανοδικά, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κυμαίνονται σήμερα περίπου στο 1,3% και τα σχέδια των τραπεζών προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Tα ενθαρρυντικά στοιχεία από τους βασικούς οικονομικούς δείκτες και η φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα της νέας κυβέρνησης θα μπορούσαν να «ξεκλειδώσουν»την αξία των ελληνικών assets και να επιτρέψουν στην Ελλάδα να αναπτυχθεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό. Αυτό θα ήταν ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς θα σήμαινε επιτάχυνση της παροχής δανεισμού, ακόμα υψηλότερες τιμές στην αγορά ακινήτων, συνεχιζόμενο έντονο ενδιαφέρον για πώληση ή τιτλοποίηση NPEs και σαφή επιστροφή στη βιώσιμη κερδοφορία.

Την ίδια ώρα η αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης με στόχο την αναθέρμανση της κτηματαγοράς βελτιώνει και την αξία των ενυπόθηκων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Τα καλά νέα για τις τράπεζες αφορούν και τη χρονική στιγμή που κλείνει το θέμα, αφού υπάρχει ικανός χρόνος έως το τέλος του έτους ώστε να γίνουν οι πρώτες κινήσεις τιτλοποιήσεων βελτιώνοντας την εικόνα των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων με τις οποίες θα αξιολογηθούν οι τράπεζες στο στατικό τεστ αντοχής (με ισολογισμό 31.12.2019) το καλοκαίρι του 2020.

Ακόμα όμως και αν δεν γίνει χρήση του σχεδίου, δεν παύει να αποτελεί ένα διαθέσιμο εργαλείο, μια χρυσή εφεδρεία στις επιλογές που θα έχουν πρόσβαση οι τράπεζες με λογικό κόστος.

Ψήφος εμπιστοσύνης στο σχέδιο «Ηρακλής»

Οι διεθνείς οίκοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο «Ηρακλής». Πιστωτικά θετικό κρίνει το σχέδιο η Moody's και τονίζει ότι προσφέρει ένα επιπλέον εργαλείο για να βελτιωθεί η ποιότητα ενεργητικού, επιταχύνοντας τη μείωση των NPEs μέσω τιτλοποιήσεων. Παράλληλα, η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού μέσω του σχήματος σταδιακά θα διευρύνει τα περιθώρια δανεισμού και εντέλει την κερδοφορία των τραπεζών.

Εκτιμώντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα, το σχήμα αναμένεται να είναι λειτουργικό πριν το τέλος της χρονιάς, δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να ξεφορτωθούν έως και 30 δισ. κόκκινα δάνεια από τα συνολικά 75,4 δισ. ευρώ που είχαν με βάση στοιχεία Ιουνίου 2019.

Η Fitch εκτιμά ότι το σχέδιο «Ηρακλής» θα επιτρέψει στις τράπεζες να ξεφορτωθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους έως 30 δισ.

Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που κυμαίνονται από 33% έως 51%, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, και έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση τους, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων χαρτοφυλακίων.

Η HSBC εκτιμά ότι τα οφέλη του σχεδίου υπερτερούν του κεφαλαιακού κόστους που αυτό θα προκαλέσει. Μάλιστα, τονίζει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της θα οδηγήσει σε μείωση 36% των NPEs και αύξηση 15% της κερδοφορίας, με το κεφαλαιακό κόστος να αναμένεται στις 230 μονάδες βάσης.

Ως «μεγάλο βήμα», χαρακτηρίζει το σχέδιο ο οίκος αξιολόγησης DBRS και σημειώνει πως μπορεί να βοηθήσει ώστε να ενισχυθούν οι ελληνικές τράπεζες, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκαμψη.

Τα κέρδη από το ράλι των ομολόγων

Οι τράπεζες κερδίζουν σημαντικά από το ράλι των ομολόγων. Μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρος του οφέλους που έχουν ήδη οι τράπεζες από τη μεγάλη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά ομολόγων είναι ότι χάρη σ' αυτή θα μπορέσει να ενεργοποιηθεί και το σχέδιο «Ηρακλής» για τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων με κρατικές εγγυήσεις.

Οι προμήθειες που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο Δημόσιο για να λαμβάνουν τις εγγυήσεις θα υπολογίζονται με βάση το CDS των κρατικών ομολόγων. Με την τιμή του σήμερα στις 170 μονάδες βάσης, το CDS επιτρέπει να διαμορφωθεί σε ανεκτό ποσοστό, κάτω από 2%.

Αν το CDS βρισκόταν σήμερα κοντά στο 9%, όπως το 2017, οι τράπεζες θα καλούνταν να πληρώσουν προμήθεια 10% στο Δημόσιο και η εφαρμοφή του σχεδίου «Ηρακλής» θα ήταν δύσκολη αν όχι ανέφικτη.

κόκκινα δάνειαΗρακλήςΤράπεζεςχρηματιστήριοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα