Ο Κώστας Μπακογιάννης μιλά στο topontiki.gr: Για το debate, τους Ζαχαριάδη-Δούκα, το «μπετόν» έναντι Κασιδιάρη και τον Μεγάλο Περίπατο

Τους τρεις στόχους που έχει βάλει στη δημοτική εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου και την επόμενη ημέρα με την επανεκλογή του, παρουσιάζει με αποκλειστική του συνέντευξη στο topontiki.gr ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Ο πρώτος είναι η ολοκλήρωση του έργου που ξεκίνησε την πρώτη τετραετία, ο δεύτερος αφορά στην επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης των Αθηναίων και ο τρίτος είναι η επίτευξη συναινέσεων μεταξύ των δημοκρατικών δυνάμεων της πόλης.

Ο κ. Μπακογιάννης διαμηνύει ότι επιθυμεί και θεωρεί αυτονόητο το debate ανάμεσα στους υποψήφιους. Διευκρινίζει δε

ότι δεν βλέπει εχθρούς στην πολιτική, παρά μόνο αντιπάλους και πως απεχθάνεται την τοξικότητα.

Πάντως αναφερόμενος στα περί προβαδίσματος που έχει στη μάχη, τονίζει ότι οι «δήθεν ‘‘κυριαρχία’’ είναι το ομορφότερο όνειρο θερινής νυκτός στην πολιτική».

Απαντώντας στην κριτική που του έχει ασκηθεί για τον Μεγάλο Περίπατο, σημειώνει ότι έχει κάνει την αυτοκριτική του και πως το πάθημα έχει γίνει πλέον μάθημα.

Από τα μείζονα θέματα στα οποία αναφέρεται, ξεχωρίζει αυτό της ασφάλειας στην πόλη με τον κ. Μπακογιάννη να λέει ότι «έχει “μαλλιάσει η γλώσσα μου” να μιλάω για την ανάγκη προληπτικής συστηματικής κοινοτικής αστυνόμευσης. Τι σημαίνει αυτό στα απλά ελληνικά; Ο αστυνομικός της γειτονιάς μας».

Όσον αφορά στο θέμα που έχει προκύψει με την υποψηφιότητα Κασιδιάρη, διαμηνύει με έμφαση: «Αρνούμαι να κάνω τη χάρη σε οποιονδήποτε να θεωρήσει πως δεν είμαστε “μπετόν”. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε μια γροθιά».

Κύριε Δήμαρχε, εκλεγήκατε με άνεση την προηγούμενη φορά, το 2019. Θα μπορούσε να πει κανένας, ότι ήταν ένα μεγάλο βήμα από την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Περάσατε στο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας. Τώρα έχουμε λοιπόν μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Να το πω κατευθείαν. Ο στόχος σας είναι προφανώς να εκλεγείτε από την πρώτο γύρο αντιλαμβάνομαι εγώ. Θα είναι πρόβλημα αν δεν εκλεγείτε από τον πρώτο γύρο;

Να κοιτάξουμε το δάσος και όχι το δέντρο. Διότι σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, εμείς έχουμε τρεις στόχους.

Ο πρώτος είναι, όπως πολύ σωστά αναφέρατε, να μάς δοθεί η ευκαιρία να ολοκληρώσουμε ό,τι ξεκινήσαμε στην πρώτη θητεία. Ο δεύτερος στόχος είναι, πέρα από την ψήφο, να επιβεβαιώσουμε την εμπιστοσύνη των Αθηναίων. Σε αυτό θα ήθελα να σταθώ γιατί δεν είναι απλώς ένα ρητορικό σχήμα. Διότι η Αθήνα την επόμενη μέρα χρειάζεται δουλειά και έχει σημασία να δημιουργηθεί ένα κίνημα των Αθηναίων που αγαπούν την πόλη τους.

Ο τρίτος στόχος είναι κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου να βρεθούν κοινοί τόποι μεταξύ των συνυποψηφίων. Εννοείται βεβαίως ότι αναφέρομαι στο δημοκρατικό τόξο. Έχουμε τις διαφωνίες μας, τις αντιθέσεις μας, οι οποίες όχι μόνο είναι θεμιτές, αλλά είναι και αναγκαίες σε μια Δημοκρατία. Όμως, αυτές δεν θα έπρεπε να μάς απαγορεύουν να έχουμε και κάποια πεδία συνεργασίας, συνεννόησης και συναίνεσης. Θεμέλιά μας για την επόμενη μέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ανάγκη συνεργασιών μήπως ατονεί όταν κάποιος είναι κυρίαρχος με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό; Η ανάγκη των εκλογικών συμμαχιών μπορεί να οδηγήσει και σε συνεργασίες πιο κάτω;

Αυτή η δήθεν «κυριαρχία» στην οποία αναφέρεστε, είναι το ομορφότερο όνειρο θερινής νυκτός στην πολιτική. Γιατί όλοι ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι ακόμη και όποια επίφαση κυριαρχίας, τελειώνει το επόμενο πρωί των εκλογών. Γιατί το λέω αυτό; Διότι σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά, κυρίως τα μυαλά μας ανοιχτά και να είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στο διάλογο, στη συζήτηση, στην κριτική, στην εποικοδομητική κριτική. Μόνο έτσι μπορούμε -μέρα με τη μέρα- να γινόμαστε καλύτεροι.

Και ξέρετε, εμείς σε αυτή τη θητεία αυτό το έχουμε καταφέρει. Σε όλα μας τα έργα, μικρά ή μεγάλα, προηγήθηκε διαβούλευση. Ανοιχτήκαμε στην αθηναϊκή κοινωνία και δουλέψαμε “από κάτω”, γειτονιά – γειτονιά και στις 129 γειτονιές της πόλης. Θέλω δε, να σας πω ότι η ομάδα του “Αθήνα Ψηλά” απαρτίζεται από υποψήφιους που στις προηγούμενες εκλογές βρίσκονταν σε τέσσερις διαφορετικές παρατάξεις. Μια ομάδα αποδεδειγμένα συνεργατική, εμπλουτισμένη και άρα ενδυναμωμένη.

Μιας και λέμε λοιπόν τώρα, αφού βρισκόμαστε σε αυτό, σε σχέση με τις συνεργασίες και με το διάλογο. Από τους συνυποψηφίους σας, με ποιον νιώθετε ότι μπορείτε να κάνετε μια συνεργασία πιο γόνιμη; Πάντα συζητούμε εξαιρώντας την ακραία έκφραση σε αυτές τις εκλογές, Κασιδιάρη δηλαδή για τον οποίον θα κουβεντιάσουμε στη συνέχεια. Τον κύριο Δούκα, τον κύριο Ζαχαριάδη; Κάποιον άλλον που ξεχωρίζετε; Είναι καινούργιοι τώρα αντίπαλοι.

Η πολιτική δεν είναι ούτε καλλιστεία, ούτε παρέα για καφέ ή για ποτό. Νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως σαφές. Σε καμία περίπτωση δεν βλέπω στην πολιτική εχθρούς. Βλέπω μόνον αντιπάλους και πιστεύω πως και η Αθήνα είναι πολύ μικρή για να επιτρέπουμε στους εαυτούς μας τοξικές συμπεριφορές. Το ποια θα είναι η θέση του καθενός μας θα καθοριστεί αφενός από τη λαϊκή εντολή, δηλαδή την κάλπη και αφετέρου, από τις προγραμματικές προτάσεις που θα διατυπώσουμε. Αν μπείτε στο site του Αθήνα Ψηλά, θα βρείτε ένα ολοκληρωμένο κοστολογημένο επιχειρησιακό σχέδιο. Περιγράφουμε αναλυτικά όλες μας τις δράσεις που θέλουμε να υλοποιήσουμε, τις παρεμβάσεις, τα έργα όχι μόνο με σύνδεση με το κόστος τους, αλλά και με τη δυνητική πηγή χρηματοδότησής τους. Μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων, οικονομολόγων, συγκοινωνιολόγων, κοινωνιολόγων, ιστορικών ακόμη, περιβαλλοντολόγων, εργάστηκε επί μήνες για αυτό. Όχι μόνο διότι θεωρούμε ότι είναι μία αναγκαία και οφειλόμενη στον πολίτη άσκηση λογοδοσίας. Αλλά και επειδή πιστεύω ειλικρινά ότι είναι μία ευκαιρία για όλους μας να ανεβάσουμε το επίπεδο του διαλόγου και να αντιπαρατεθούμε με βάση τα προγράμματά μας. Ακριβείς και συγκεκριμένοι άρα και χρήσιμοι στους Αθηναίους.

Θα ήτανε χρήσιμο ένα debate. Δεν το είδαμε.

Μιλάτε σε έναν άνθρωπο ο οποίος από την πρώτη μέρα είναι στις γειτονιές. Κάνω debate, δηλαδή είμαι σε ανοιχτό διάλογο με τους Αθηναίους και τις Αθηναίες καθημερινά, εδώ και 4 χρόνια. Τα “παράπονά σου στο Δήμαρχο”, τα έχω μετατρέψει από έκφραση σε χρήσιμο εργαλείο. Γιατί αυτό είναι. Είναι ένα εργαλείο επίλυσης προβλημάτων. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το debate το οποίο εσείς περιγράφετε, το θεωρώ το αυτονόητο φυσικό επόμενο βήμα.

Πολύ ενδιαφέρον. Είπατε για τις γειτονιές και μου ήρθε στο μυαλό το εξής, γιατί παρακολουθώ και τον προεκλογικό σας αγώνα, τις αναφορές σας, την κωδικοποίηση στην παρουσίαση του έργου. Και σκέφτομαι το εξής. Έχουν γίνει πράγματα, αλλά μήπως όλα αυτά τα πράγματα επισκιάζονται από την υπόθεση του Μεγάλου Περιπάτου. Δηλαδή, μήπως υπάρχει αυτό στο μυαλό κάθε ανθρώπου, ότι εντάξει, ο Μπακογιάννης, συγγνώμη αλλά με τον Μεγάλο Περίπατο τι γίνεται βρε παιδιά;

Καταλαβαίνω απολύτως την ερώτησή σας. Να συμφωνήσουμε, όμως, ότι η Αθήνα είναι οι γειτονιές της και ότι οι γειτονιές της κάνουν την Αθήνα. Αν θέλω να με θυμούνται για κάτι, είναι να με θυμούνται ως το Δήμαρχο των γειτονιών. Γιατί αν θέλουμε να είμαστε πραγματικά χρήσιμοι, οφείλουμε να εστιάζουμε σε όλα αυτά τα μικρά που, εν τέλει, κάνουν τα μεγάλα. Όλα εκείνα που βελτιώνουν την καθημερινότητα, το 24ωρο της ζωής του Αθηναίου.

Βεβαίως ταυτόχρονα είναι λογικό, επειδή μιλάμε για τη βιτρίνα, μιλάμε για το κέντρο, να υπάρχει μια μονομέρεια. Ειδικά όταν μιλάμε για μία τόσο εμβληματική λεωφόρο όσο η Πανεπιστημίου. Και η πραγματικότητα είναι ότι το έργο άργησε, ταλαιπώρησε και θύμωσε. Όμως τώρα που έχει πάρει σάρκα και οστά, πιστεύω πως θα αποζημιώσει και θα ανταμείψει την Αθήνα. Είναι η πρώτη πραγματικά πράσινη διαδρομή της πόλης. Ένας δρόμος πρότυπο, συμπεριληπτικός, με χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, δεκάδες δέντρα και ψυχρά υλικά. Υποδομές για ανθρώπους με αναπηρία. Ράμπες και οδεύσεις τυφλών που δεν υπήρχαν στον κεντρικότερο δρόμο της ελληνικής πρωτεύουσας. Η Πανεπιστημίου γίνεται ο πρώτος δρόμος στην Αθήνα όπου πλέον θα λειτουργεί η αποκομιδή απορριμμάτων και με τις τρεις ροές. Νομίζω ότι το έργο στο σύνολό του αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην προσπάθειά μας να γίνουμε μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή Μητρόπολη.

Έτσι όπως σας ακούω, καταλαβαίνω ότι αν γυρίζατε το χρόνο πίσω, θα το ψάχνατε λίγο περισσότερο ίσως. Δεν θα αποδεχόσασταν τις εισηγήσεις των ανθρώπων εκείνων που επιμελήθηκαν το πρώτο σχέδιο.

Όπως ξέρετε έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Την έχω κάνει σκληρά και ας μην είθισται, συνήθως λίγο πριν από τις εκλογές να είναι κανείς τόσο… ανοιχτός. Η αρχική ιδέα και η σύλληψη ήταν και είναι σωστή. Στην υλοποίηση υστερήσαμε. Όμως, το πάθημα έγινε μάθημα. Διότι αν μία φορά έχει συζητηθεί η Πανεπιστημίου στην πόλη, μέσα στο Δημαρχείο έχει συζητηθεί δέκα φορές και το βλέπετε αυτό και στα υπόλοιπα έργα του Δήμου Αθηναίων. Το βλέπετε στον Εθνικό Κήπο. Ένα έργο υποδομών που άργησε πολλά χρόνια. Το βλέπετε στα πολλά έργα στις γειτονιές, από τις ασφαλτοστρώσεις, στις παιδικές χαρές, μέχρι τα πεζοδρόμια και τα γηπεδάκια.

Το βλέπετε και στα μεγάλα έργα. Μεγάλα έργα όπως η διπλή ανάπλαση που είναι μία αστική υπόσχεση που μετράει κοντά 20 χρόνια. Που αυτή τη στιγμή που μιλάμε κυριολεκτικά δουλεύεται και γίνεται επιτέλους το όνειρο πραγματικότητα.

Το βλέπετε στο Θέατρο του Λυκαβηττού.

Στον Βοτανικό όπως είπατε έχουν μπει μπουλντόζες;

Οι μπουλντόζες έχουν μπει και οι πρόδρομες εργασίες έχουν ξεκινήσει. Μία επίσκεψη στο Βοτανικό θα σάς πείσει!

Όπως έχουμε πει το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα ανοίξει τις πόρτες του το 2026. Αλλά δεν είναι μόνο το γήπεδο που είναι πολύ σημαντικό για εμάς τους Παναθηναϊκούς. Είναι και το τεράστιο σύγχρονο πάρκο των 215 στρεμμάτων που θα δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Βοτανικού. Είναι οι υποδομές που θα αναβαθμιστούν. Δρόμοι, δίκτυα, φώτα. Είναι οι άμεσες επενδύσεις, ιδιωτικές επενδύσεις που υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Και φυσικά είναι ο καινούργιος χώρος πρασίνου, το πάρκο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Εκεί δηλαδή που σήμερα έχουμε τη Λεωφόρο, με το υπόγειο πάρκινγκ το οποίο προβλέπεται να ξεκινήσει να δουλεύεται μόλις ολοκληρωθεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, για να μην… πάθουμε ΑΕΚ. Mιλάμε για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα με δύο υπερτοπικούς πόλους, αντίστοιχο του οποίου έχει να ζήσει η Αθήνα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Να θέσω ένα θέμα το οποίο επί πολύ καιρό νομίζω ταλαιπώρησε ακόμα και τη σχέση σας με την Κυβέρνηση, με την ευρεία έννοια να το πω. Το θέμα της ασφάλειας. Είναι ασφαλής η Αθήνα όπως θα θέλατε εσείς; Έχετε τη συνδρομή της πολιτείας, εννοώ των άλλων φορέων εξουσίας; Του Υπουργείου, της αστυνομίας και λοιπά, ώστε κάποιος να νοιώθει ασφαλής στην Αθήνα, κατά το δυνατόν βέβαια μέσα στις σύγχρονες συνθήκες, γιατί θυμάμαι ότι παλαιότερα είχαν εγερθεί θέματα. Πού είμαστε τώρα;

Η όποια ταλαιπωρία περιγράφετε στις όποιες πολιτικές σχέσεις, είναι καθαρά δευτερεύουσα μπροστά στο πρωτεύον, που είναι να αισθάνεται κανείς ότι μπορεί να κυκλοφορήσει στη γειτονιά αβίαστα. Να μην αισθάνεται ανησυχία για το παιδί του στην παιδική χαρά ή για να γυρίσει σπίτι το βράδυ.

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Μεταξύ άλλων να σάς αναφέρω ότι πάνω από 100 καταλήψεις έχουν πλέον απελευθερωθεί. Ότι τα Εξάρχεια δεν αποτελούν πλέον άβατο όπως στο παρελθόν. Όμως, αν θέλουμε να είμαστε εξίσου αντικειμενικοί, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι χρειαζόμαστε μία αλλαγή του μοντέλου στις γειτονιές της πόλης. Εμένα έχει “μαλλιάσει η γλώσσα μου” να μιλάω για την ανάγκη προληπτικής συστηματικής κοινοτικής αστυνόμευσης. Τι σημαίνει αυτό στα απλά ελληνικά; Ο αστυνομικός της γειτονιάς μας. Είναι αδιανόητο να βγαίνεις από τον σταθμό της Αττικής για να περπατήσεις προς τα Σεπόλια, να περάσεις από την Πλατεία Λαού και να μην βλέπεις μπροστά σου σε 5 – 10 λεπτά περπάτημα έναν αστυνόμο. Αυτό απλούστατα δεν μπορεί να συμβαίνει. Δεν μπορεί να είναι ανεκτό από κανέναν.

Πώς θα λυθεί αυτό;

Το κλειδί είναι η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων και χαίρομαι πάρα πολύ διότι έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με τον αρμόδιο Υπουργό, τον κύριο Οικονόμου, και τον άκουσα και δημόσια πολύ πρόσφατα να επιβεβαιώνει πως αυτό είναι μέσα στις προτεραιότητές του.

Το λέω επειδή πολύ χρόνο έχασε η Κυβέρνηση με την… αστυνομία ή με διάφορα άλλα πράγματα, τα οποία τα επανεξέτασε στην πορεία, ενώ θα μπορούσε να ρίξει το βάρος εκεί που πραγματικά είναι το πρόβλημα εννοώ στο κέντρο.

Ξέρετε, ακούω ενίοτε κάποιους που μού λένε, “μα γιατί μιλάς εσύ για αυτό το θέμα”; Δεν είναι δουλειά σου. Δεν είναι δουλειά του Δημάρχου. Ασχολήσου με τα σκουπίδια και με τα δέντρα, και άστα αυτά. Και εγώ πάντοτε τους απαντάω, ότι ο ρόλος του Δημάρχου είναι να μεταφέρει, επειδή έχει το δημόσιο βήμα, τις ανάγκες των δημοτών του.

Εσείς αν κάνετε σήμερα ένα ρεπορτάζ στον Εμπορικό Σύλλογο, θα μιλήσετε με τους επαγγελματίες στη Βικτώρια. Με τους κατοίκους στα Θυμαράκια. Τώρα σάς δίνω μερικά παραδείγματα από τα πολλά. Δεν θα σάς πουν τίποτα παραπάνω από όσα σάς μεταφέρω εγώ.

Θα σας πάω σε λίγο πιο πολιτικά θέματα που έχουν να κάνουν και με τον Δήμο προφανώς. Έχει προκύψει μεγάλο θέμα τώρα με την υποψηφιότητα Κασιδιάρη. Το συνδέω στο μυαλό μου και στην ερώτηση διότι ξέρουμε όλοι ότι η Χρυσή Αυγή παλιά ή όποια πάλι έκφανση αυτού του χώρου, της εξτρεμιστικής ακροδεξιάς, πατάει σε τέτοιου είδους προβλήματα, τα βλέπετε. Εδώ έχουμε λοιπόν την υποψηφιότητα. Πώς μας προέκυψε πάλι μπροστά αυτή η ιστορία; Και θα την αντιμετωπίσετε και εσείς και την αντιμετωπίζετε διότι είναι αντίπαλος σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία κατά κάποιο τρόπο έστω.

Εμείς από την πρώτη μέρα εδώ και πολλά χρόνια, δίνουμε τη μάχη ενάντια στους νεοναζί, ενάντια σε αυτούς τους εγκληματίες. Ακόμη και τον καιρό που δεν τραβούσαν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Δίναμε και δίνουμε τη μάχη και πάνω από το ραντάρ και κάτω από το ραντάρ. Και συνεχίζουμε.

Χρειάζεται, όμως, προσοχή πώς τοποθετούμαστε όλοι. Γιατί ενίοτε συνειδητά ή ασυνείδητα -δεν θα το κρίνω εγώ αυτό- για να εξυπηρετήσουμε μικροπολιτικά οφέλη, διολισθαίνουμε και κινδυνεύουμε να αναδείξουμε τον Κασιδιάρη σε “παράγοντα”, κάνοντάς του δωρεάν διαφήμιση.

Το δεύτερο είναι ότι πρέπει όλοι -και όταν λέω όλοι το εννοώ- πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες να είμαστε ένα. Αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο που ολοκληρώνει τον κύκλο του σε πολύ μεγάλο βαθμό το πέτυχε. Παρά τις απειλές, παρά τις ύβρεις, παρά τους τραμπουκισμούς, σταθήκαμε όρθιοι και προασπίσαμε το δημοκρατικό DNA αυτής της πόλης.

Γι’ αυτό λοιπόν όπως πολύ σωστά είπαμε, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να δουλεύουμε στις γειτονιές. Μόνο με τη συνεχή μας προσπάθεια και με απτά μετρήσιμα αποτελέσματα διώχνουμε το μαύρο. Στην πράξη, όχι στη θεωρία.

Ναι, υποθέτω ότι έχετε απευθύνει προτάσεις, έχετε πει πράγματα σε αυτό. Υποθέτω ότι αυτού του είδους η συνεργασία μπορεί να πάρει πιο απτές μορφές στην πορεία, δεν ξέρω ποιες μπορεί να είναι αυτές, μεταξύ των παρατάξεων αλλά νομίζω ενιαίο μέτωπο. Είστε ικανοποιημένος δηλαδή και από το πώς άλλες πολιτικές δυνάμεις στέκονται απέναντι στο φαινόμενο; Ή καμιά φορά βλέπετε ότι μπορεί να υποβαθμίζετε η σημασία του μετώπου;

Αρνούμαι να κάνω τη χάρη σε οποιονδήποτε να θεωρήσει πως δεν είμαστε “μπετόν”. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε μια γροθιά.

Επειδή παρακολουθώ και έχει ανακοινωθεί μάλιστα και από τη Νέα Δημοκρατία ότι θα προταθείτε στη συνέχεια για την προεδρία της ΚΕΔΕ. Όταν διάβασα την ανακοίνωση αυτή μου φάνηκε λίγο παράξενο. Δεν πρέπει πρώτα να εκλεγεί κάποιος και μετά να πούμε τον προτείνουμε; Εννοώ για τους τύπους έστω, για το political correct…

Έχετε δίκιο πως δεν υπάρχει τίποτα πιο politically correct από τη λαϊκή βούληση, η οποία είναι απολύτως σεβαστή και προηγείται των πάντων. Από εκεί και πέρα όμως, η Νέα Δημοκρατία στην Αυτοδιοίκηση έχει μια παράταξη την οποία στηρίζει και είναι λογικό νομίζω, δεν θα σάς εκπλήξει, αυτή η παράταξη να έχει και πρόσωπα και να έχει και φωνές.

Ναι. Νομίζω αντιλαμβάνομαι τι λέτε. Παρά ταύτα τώρα, εδώ στα μεγάλα θέματα του θεσμού δεν νιώθετε ως Δήμαρχος και του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας ότι καμιά φορά εξαρτιέστε από τους περιφερειάρχες; Τον Περιφερειάρχη εν προκειμένω ή πέρα από πρόσωπα. Δηλαδή ότι οι δήμοι ως βαθμός της τοπικής Αυτοδιοίκησης πολλές φορές εξαρτούνται στις αρμοδιότητες, στις δυνατότητες, στη διαχείριση των οικονομικών από τις περιφέρειες;

Να το τυρί και να και η φάκα. Εμείς οι αυτοδιοικητικοί δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα των τεχνητών ανταγωνισμών μεταξύ του πρώτου και του δευτέρου βαθμού που κάποιοι μπορεί να θέλουν να καλλιεργήσουν για δικούς τους λόγους. Και σάς το λέω εγώ που έχω υπηρετήσει και τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό. Και πλέον είμαι πάρα πολλά χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, έχοντας υπηρετήσει από ένα μικρό μέχρι και τώρα έναν μεγάλο Δήμο. Πρέπει να εστιάσουμε στην αυτονομία και στην ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού. Στους βαθμούς ελευθερίας. Να το πω αλλιώς, να μάς λυθούν τα χέρια για να μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες, καθώς είμαστε και ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός σε αυτούς. Ναι, αυτό απαιτεί να γυρίσει το κράτος ανάποδα. Διότι εδώ και πολλές δεκαετίες έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα ένα μοντέλο ενός υπερσυγκεντρωτικού και υδροκέφαλου κράτους. Αυτό, όμως, είναι βαθιά αναχρονιστικό και ξεπερασμένο. Ζούμε στον 21ο αιώνα, στην εποχή των δικτύων και όχι των ιεραρχιών.

Από ό,τι αντιλαμβάνομαι με την Περιφέρεια έτσι όπως το βάζετε, με το δεύτερο βαθμό δηλαδή δεν έχετε κάποιο πρόβλημα ιδιαίτερο. Το λέω εν όψει εν πάση περιπτώσει και της ΚΕΔΕ κλπ. Να πάω σε κάτι ευρύτερο σε σχέση με τους δήμους. Είδα την Κυβέρνηση με πολύ ευκολία, δεν θα πω ονόματα, με πολύ μεγάλη ευκολία, όμως, τον Ιούλιο να τα βάζει με τους δήμους για τις φυσικές καταστροφές. Με τις πυρκαγιές, να στέλνει χαρτιά και να ζητάει τι έχουν κάνει για το ένα, τι έχουν κάνει για το άλλο, σε δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών να διατυπώνεται η θέση ότι οι δήμοι φταίνε που μπορεί να έχουμε αυτό το πρόβλημα ή το άλλο πρόβλημα. Για παράδειγμα τώρα με τις πυρκαγιές του Ιουλίου που υπήρξε μια πολύ έντονη παρέμβαση σε αυτό. Αύριο μπορεί να το συναντήσετε με τις νεροποντές. Μήπως είστε λίγο σάκος του μποξ ως δήμοι; Μήπως νιώθετε ότι αδικείστε; Ότι σας μεταφέρουν ευθύνες που δεν έχετε; Και τώρα σας ρωτάω και κάπως σαν υποψήφιο όχι μόνο Δήμαρχο Αθηναίων αλλά και σαν υποψήφιο της ΚΕΔΕ, για την προεδρία της ΚΕΔΕ. Αντιλαμβάνεσθε έτσι;

Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά. Βεβαίως σάς απαντώ ως Δήμαρχος Αθηναίων και ως υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων γιατί αυτός είναι ο ρόλος μου και αυτή είναι και η ιδιότητά μου.

Κοιτάξτε, το κρίσιμο σε αυτή τη συζήτηση είναι αφενός η διαφάνεια, η λογοδοσία αφετέρου το ξεκαθάρισμα των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων για να ξέρει ο πολίτης ποιος είναι υπεύθυνος για τι. Αυτά τα δύο είναι οι δύο όψεις, θα συμφωνήσετε μαζί μου, του ίδιου νομίσματος. Το ένα δεν αντέχει χωρίς το άλλο.

Για πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ικανό στο να τα μπερδεύει αυτά.

Έτσι λοιπόν δημιουργεί συστήματα με πολλαπλές αλληλοκαλύψεις, με σύγχυση αρμοδιοτήτων, χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Και η λογική ποια είναι; Ότι προφανώς μέσα σε αυτή τη “σούπα” κανείς δεν θα αναλάβει ποτέ την ευθύνη για τίποτε.

Στην πραγματικότητα τι συμβαίνει; Ότι όλοι μαζί αποτυχαίνουμε και ίσα-ίσα αν κάτι πετυχαίνουμε είναι ότι δίνουμε τροφή σε διάφορες αντισυστημικές δυνάμεις. Εκτιμώ ότι η νούμερο ένα μεταρρύθμιση η οποία έχει αργήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και αφορά όλους μας εξίσου, είτε είμαστε στην Αυτοδιοίκηση είτε στο κεντρικό κράτος, είναι να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες. Ποιος είναι υπεύθυνος για τι. Δεν νοείται ο Δήμαρχος Αθηναίων, ο Δήμος Αθηναίων να μην είναι υπεύθυνος, για παράδειγμα για την οδό Αθηνάς που περνάει μπροστά από το Δημαρχείο.

Νούμερο δύο, να κοστολογήσουμε αυτές τις ευθύνες και αυτές τις αρμοδιότητες γιατί αν ένα πράγμα είναι σαφές είναι ότι μιλάμε περισσότερο για νέα έργα και λιγότερο για τη συντήρηση που, όμως, είναι αναγκαία. Όταν μιλάμε για βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα και κλιματική κρίση αντιλαμβάνεστε ότι η πρόληψη και η συντήρηση είναι το “άλφα και το ωμέγα”. Τραγικό παράδειγμα είναι οι πυρκαγιές. Σβήνονται όχι το καλοκαίρι, αλλά τον χειμώνα μέσω της πρόληψης.

Νούμερο τρία, να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι. Πάντοτε λελογισμένα, με λίγα μπορούμε να κάνουμε πολλά, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι δεσμευμένες αυτές οι χρηματοδοτήσεις.

Νούμερο τέσσερα, να κρινόμαστε όλοι για αυτά, για το τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε. Και προφανώς αυτή η αξιολόγηση θα είναι μια δυναμική διαδικασία, ένα δυναμικό εργαλείο που θα μάς αφορά όλους.

Μακρά απάντηση, αναγκαία σε μια ερώτηση η οποία είναι εξαιρετικά σοβαρή.

Αντιλαμβάνομαι αλλά θα επιμείνω λίγο, αντιλαμβάνομαι το πλαίσιο πραγματικά. Περιγράφετε όλη την παθογένεια και την προοπτική μιας λύσης. Θα τσακωθείτε αύριο με κανένα Υπουργό αν αρχίσει και τα βάζει με τους δήμους και να ρίχνει ευθύνες. Όταν λέω θα τσακωθείτε εννοώ θα αντιπαρατεθείτε, θα εξοργιστείτε όπως και με άλλα πράγματα και θα ζητήσετε να αποκατασταθεί ας το πούμε η πραγματικότητα εάν κάποιος Υπουργός με μια ευκολία όπως αυτή που είδα τον Ιούλιο ή όπως ζήσαμε με τα θέματα της ασφάλειας πριν δυο-τρία χρόνια θελήσει να ρίξει όλο το βάρος στους δήμους;

Από το 2010 μέχρι και σήμερα σε όλη αυτή την πορεία στην Αυτοδιοίκηση έχουν αλλάξει πολλές κυβερνήσεις, πολλοί υπουργοί.

Ένα είναι σταθερό καθόσον αφορά εμένα. Δεν διστάζω ποτέ να υπερβώ κόμματα και ιδεολογίες και να συνεργάζομαι για το κοινό καλό όπως δεν διστάζω και να υψώνω τη φωνή μου όταν αισθάνομαι πως είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να υπηρετήσω τους ανθρώπους που εκπροσωπώ.

Ακόμα και κόντρα στο κόμμα σας ή σε υπουργούς της Κυβέρνησης της παράταξής σας;

Η πραγματικότητα είναι ότι είναι πολύ ευκολότερη η συνεργασία με ανθρώπους με τους οποίους ανήκουμε στην ίδια παράταξη και με τους οποίους έχουμε καλές πολιτικές και προσωπικές σχέσεις.

Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν οφείλουμε όλοι να βγάζουμε τις παρωπίδες μας ή να σας το πω αλλιώς, τους όποιους κομματικούς μας φακούς και να θυμόμαστε πάντοτε πως εκπροσωπούμε τους πολίτες.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Στόχος η διατήρηση του καλού κλίματος, «μικρό καλάθι» από την Αθήνα

«Βγήκαν μαχαίρια» στον ΣΥΡΙΖΑ – Στην αντεπίθεση η Αχτσιόγλου με αιχμές για Κασσελάκη – Η απάντηση Πολάκη στα «καρφιά» της (Ηχητικό)

Σκουρλέτης: Ο Τσίπρας έχει ηθική και πολιτική υποχρέωση να κάνει δήλωση έως την Κυριακή (videos)

Keywords
κασιδιαρης, μιλα, κωστας, χρυση αυγη, νεα δημοκρατια, σημαίνει, ελλαδα, αθηνα, εκλογες, site, συλληψεις, θεατρο, παναθηναικος, ΑΕΚ, μμε, dna, νέα, κεδε, βιωσιμότητα, καλοκαιρι, υπουργοι, συριζα, τσιπρας, videos, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, εκλογες 2012, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, ητανε μια φορα, κοινωνια, κομματα, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, τι σημαινει, καταληψεις, το θεμα, αστυνομια, αυγη, βημα, δημος αθηναιων, δημοκρατια, δουλεια, δωρεαν, ηθικη, θεμα, θητεια, κοντρα, μμε, ονοματα, ονειρο, πλαισιο, προγραμμα, dna, αβιαστα, αναπηρια, απλα, αυτια, βιωσιμότητα, βραδυ, βρειτε, γειτονια, γινει, γινεται, γηπεδο, γλωσσα, γροθια, δασος, δευτερο, δεντρα, δεντρο, δημος, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δοθει, δρομος, δικτυα, δυναμικο, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειλικρινα, υπαρχει, εκστρατεια, εκφραση, εννοια, εργα, ενιοτε, εξαρχεια, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, ερντογαν, ευθυνη, ζωης, ιδεα, ιδια, υπηρχαν, υποθεση, θεωρια, διαφημιση, κεδε, κυβερνηση, κομμα, μαυρο, μηνες, μικρο, μπορειτε, μυαλο, ξερετε, ομαδα, παντα, οστα, παιδι, παιδικη χαρα, παρουσιαση, πεδια, πηγη, πορτες, πρασινη, προβληματα, προγραμματα, πρωι, ρανταρ, ροες, σεπολια, συζητηση, συνεχεια, συντηρηση, συλληψη, σπιτι, συγχρονο, σχεδιο, ταλαιπωρια, τοξο, τρια, τυρι, υλοποιηση, φυσικα, φυσικο, φωνη, φορα, χρυση, χαρα, βηματα, δικιο, ειμαστε ενα, ειπαμε, εμφαση, εθνικο, ιδιαιτερο, κηπο, κυριακη, μια φορα, μπροστα, μυαλα, οψεις, ποτο, σημαίνει, site, θελω να, θεματα, υλικα, βεβαιως, ξεκαθαρισμα, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα