Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ράβει» πρωθυπουργικό κοστούμι

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ράβει» πρωθυπουργικό κοστούμι

Αν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να έχει ξεκινήσει να ράβει το πρωθυπουργικό κοστούμι. Και μπορεί με τις εκλογές να μην είναι ποτέ κανείς σίγουρος (ιδίως όταν δεν ορίζει τον χρόνο διεξαγωγής τους), ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης

να δοκιμάζει το… ευρωπαϊκό κοστούμι. Αν και η Ευρώπη θεωρούνταν παραδοσιακά προνομιακό πεδίο για τη Ν.Δ., οι «γαλάζιοι» δεν βλέπουν με «καλό μάτι» – το ακριβώς αντίθετο θα έλεγε κανείς – τα ευρωπαϊκά εύσημα στον Αλέξη Τσίπρα για την οικονομική πορεία της χώρας αλλά κυρίως για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να κάνει δυναμικό… μπάσιμο στο εξωτερικό με συναντήσεις, ταξίδια αλλά και πρωτοβουλίες, όπως η επιστολή για τον Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Άλλωστε, έτσι όπως προσπαθεί να διαμορφώσει το εκλογικό σκηνικό ο Αλέξης Τσίπρας εν όψει των ευρωεκλογών, θέτοντας θέμα συσπείρωσης ως απάντηση στην Άκρα Δεξιά και στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, δεν μένουν πολλά περιθώρια πολιτικής εσωστρέφειας στον αρχηγό της Ν.Δ.

«Τι Όρμπαν, τι Τσίπρας»

Σε πρώτο επίπεδο ο Μητσοτάκης, όπως είχε προαναγγείλει από το Φόρουμ των Δελφών, ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την αναστολή της συμμετοχής του κόμματος του Βίκτορ Όρμπαν στο ΕΛΚ. «Ένα κόμμα δεν μπορεί να επωφελείται από τα προνόμια της συμμετοχής του στο ΕΛΚ, αλλά την ίδια στιγμή να αρνείται να αναλάβει το μερίδιο του κόστους των πολιτικών που απαιτούν πανευρωπαϊκή κατανομή των βαρών» αναφέρει στην επιστολή του ο Μητσοτάκης.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι και το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης βρήκε ευκαιρία να «θάψει» και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην ίδια επιστολή σημειώνει πως η παράκαμψη θεμελιωδών συνταγματικών αρχών, οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά και η προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ είναι πρακτικές που δεν εφαρμόζονται μόνο από την κυβέρνηση Όρμπαν. «Αυτές είναι πρακτικές που εφαρμόζονται σε όλες τις λαϊκιστικές κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από την ιδεολογική προέλευσή τους. Και βέβαια εφαρμόζονται και στην πατρίδα μου την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου» υποστηρίζει ο «γαλάζιος» πρόεδρος.

«Μελλοντικός πρωθυπουργός»

Αξιοσημείωτη, ωστόσο, δεν πέρασε η συνάντηση και η συζήτηση που είχε ο Μητσοτάκης με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, με θέμα «Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: Εγγυόμαστε την ασφάλεια της Ε.Ε. - χτίζουμε το κοινό μας μέλλον».

Και αυτό γιατί αφενός η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι η ηγεσία Μητσοτάκη αποτελεί πρότυπο για το ΕΛΚ, αφετέρου τόνισε ότι η Ελλάδα δικαιούται μια καλή θέση στο success story της Ευρώπης. Όπως χαρακτηριστικά είπε προς τον Μητσοτάκη, «ξέρω ότι θα διαμορφώσετε το νέο success story της Ελλάδας ως μελλοντικός πρωθυπουργός». Λόγια που αμβλύνουν τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από την αρνητική και σκληρή στάση που έχει κρατήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και τη θέση που έχει διατυπώσει, για το ίδιο ζήτημα, τόσο το ΕΛΚ όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Δημοψήφισμα οι ευρωεκλογές»

Την ίδια στιγμή θέση εκλογική μάχης, με περιοδείες και εξορμήσεις ανά την επικράτεια, έχουν λάβει οι βουλευτές και τα στελέχη της Ν.Δ. ενόψει των ευρωεκλογών. «Στις 26 Μαΐου ό,τι και να γίνει, κάλπες θα στηθούν. Και οι πολίτες, εφόσον οι εθνικές εκλογές δεν συμπέσουν με τις ευρωεκλογές, πρέπει να στείλουν το μήνυμά τους στην κυβέρνηση, καθώς οι ευρωεκλογές θα μετατραπούν – ούτως ή άλλως – σε ένα δημοψήφισμα εν όψει της πολιτικής αλλαγής που η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών επιθυμεί» σημειώνει ο Μητσοτάκης, δίνοντας τον τόνο για την εκλογική αναμέτρηση.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ν.Δ. έδωσε στη δημοσιότητα το «δεύτερο κύμα» των υποψήφιων ευρωβουλευτών με τον κατάλογο να περιέχει πολιτικούς που έχουν θητεύσει στη Βουλή και την Ευρωβουλή, στελέχη με πείρα στα ευρωπαϊκά θέματα, την αυτοδιοίκηση και το επιχειρείν, και ανθρώπους που έχουν διακριθεί στον τομέα τους. Πρόκειται για τον δήμαρχο Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλο, τον δικηγόρο Γιάννη Ανδρουλάκη, τη φιλόλογο και στέλεχος του Μητρώου Τόνια Αράχωβα, τον επιχειρηματία Άγη Βερούτη, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νίκο Γιαννή, τον πρώην ευρωβουλευτή Μανώλη Μαυρομμάτη, τον πρώην δήμαρχο και υφυπουργό Βασίλη Μιχαλολιάκο, την ηθοποιό Πέγκυ Σταθακοπούλου, την πρώην ευρωβουλευτή Νίκη Τζαβέλλα, την οινοπαραγωγό Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, τον σεισμολόγο Άκη Τσελέντη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της XRTC Business Consultants Γιώργο Ξηραδάκη.

«Γαλάζιος» συνασπισμός

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι δεν είναι μόνο η επικείμενη κάλπη για το Ευρωκοινοβούλιο που ενδιαφέρει τον αρχηγό της Ν.Δ., αλλά και η διαμόρφωση μιας πολιτικής ατζέντας που δεν θα περιορίζεται μόνο στη Συμφωνία των Πρεσπών και το αίσθημα ανασφάλειας του πολίτη (αμφότερα είναι «αγαπημένα» θέματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης).

Επιπλέον, η διεθνής παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως σημειώναμε παραπάνω, δημιουργεί και θέματα επικαιρότητας που χρησιμοποιούνται και για να καλύψουν τις όποιες «παραφωνίες» στο εσωτερικό της Ν.Δ., όπως τον αντιπολιτευτικό κεντρώο «συνασπισμό» του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη και του Νίκου Δένδια, που εκτιμάται ότι βρίσκεται απέναντι στον έτερο αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη και κατ’ επέκταση στη σαμαρική πτέρυγα της παράταξης.

Σύμφωνα με τους «γαλάζιους» παρατηρητές, η παρουσίαση του βιβλίου του Χατζηδάκη «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις», εκτός από την πρώτη ουσιαστικά μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του αντιπροέδρου της Ν.Δ., έγινε και ο τόπος προκειμένου να… «φύγουν» μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις. «Ο Κωστής τοποθετείται ξεκάθαρα, χρειάζεται μια θαρραλέα, αλλά πολιτισμένη αντιπαράθεση με την Αριστερά» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας, με τη συγκεκριμένη αναφορά του να λογίζεται από τους «γαλάζιους» ότι αποτέλεσε «καρφί» για τον Άδωνι Γεωργιάδη.

ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαΤσίπραςεκλογέςIssue: 2063Issue date: 7-3-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα