Ο κύβος ερρίφθη – Η Μαδρίτη αναστέλλει την αυτονομία της Καταλονίας

ΚΟΣΜΟΣ

Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται η Ισπανία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος, κίνηση η οποία αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Καταλονία, με αβέβαια εξέλιξη.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 155 του Συντάγματος για την αποκατάσταση της νομιμότητας» στην Καταλονία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μαδρίτη, επισημαίνοντας «την άρνηση» του αυτονομιστή προέδρου της επαρχίας Κάρλες Πουτζντεμόν να απαντήσει στα αιτήματά της.

Στην ίδια ανακοίνωση γνωστοποιείται ότι

το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί εκτάκτως το Σάββατο για να ξεκινήσει η ενεργοποίηση του άρθρου 155.

Στην αμφίσημη επιστολή του, ο Κάρλες Πουτζντεμόν δεν υποχωρεί, αρνείται να ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει την επιλογή της ανεξαρτησίας, παραδέχεται ότι δεν προχώρησε στην κήρυξη της ανεξαρτησίας στις 10 Οκτωβρίου, αλλά απειλεί να το κάνει εάν δεν υπάρξει διάλογος με τη Μαδρίτη.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την διαδικασία της αναστολής του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας, θεωρώντας ότι ο αυτονομιστής πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν δεν αποκατέστησε την νομιμότητα στην περιοχή του, επιδεινώνοντας μία κρίση που απειλεί τη σταθερότητα της Ευρώπης.

«Εάν η κυβέρνηση του Κράτους επιμείνει στην παρεμπόδιση του διαλόγου και συνεχίσει την καταστολή, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, εάν το θεωρεί προσήκον, στην ψήφιση μίας επίσημης διακήρυξης της ανεξαρτησίας την οποία δεν ψήφισε στις 10 Οκτωβρίου», αναφέρεται στην επιστολή που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, αναφερόμενος στην απειλή αναστολής του καθεστώτος αυτονομίας.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν είχε διορία μέχρι τις 10.00 τοπική ώρα σήμερα για να απαντήσει εάν υποχωρεί στην πορεία προς την ανεξαρτησία.

Στην επιστολή του ο Πουτζντεμόν αφήνει στην ισπανική κυβέρνηση την επιλογή είτε να λάβει υπ΄όψιν της το γεγονός ότι αυτήν την φορά μιλά λίγο πιο ανοικτά, παραδεχόμενος ότι μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας και να θεωρήσει ότι αυτό αφήνει ένα περιθώριο κατευνασμού, είτε απλώς να διατηρήσει την απειλή της ενεργοποίησης του άρθρου 155 του Συντάγματος.

Η ισπανική κυβέρνηση επέλεξε το δεύτερο.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προβλεπόμενες από το άρθρο 155 του Συντάγματος διαδικασίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Καταλονία, διαπιστώνοντας την "άρνηση" του κ. Πουτζντεμόν να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης, όπου διευκρινίζεται ότι συγκαλείται εκτάκτως υπουργικό Συμβούλιο το Σάββατο για την έναρξη των διαδικασιών.

Αν και ο τόνος παραπέμπει στη σύγκρουση, η ανακοίνωση αφήνει ωστόσο περιθώριο δύο ημερών για διαβουλεύσεις.

Νωρίτερα, η καταλανική εφημερίδα Vanguardia επεσήμαινε την «ιστορική ευθύνη» του Κάρλες Πουτζντεμόν , παρακινώντας τον να επιλέξει την οδό που του πρότεινε η κυβέρνηση από χθες: προκήρυξη πρόωρων τοπικών εκλογών για μία εκκίνηση εκ του μηδενός. «Δεν υπάρχει αξιοπρέπεια στη συλλογική αυτοκτονία, κυρίως εάν αυτόν αποτελεί απόφαση ενός, ενώ όλοι υποφέρουν», γράφει η εφημερίδα της Καταλονίας.

Στην περιοχή αυτή που έχει τη δική της γλώσσα και κουλτούρα και είναι υπερήφανη για την αυτονομία της, μία άρση της αυτονομίας μπορεί να προκαλέσει «εμφύλια σύγκρουση», προειδοποιεί η Vanguardia.

Η ηγεσία της Καταλονίας θεωρεί ότι το δημοψήφισμα που διεξήγαγε την 1η Οκτωβρίου και το οποίο κηρύχθηκε παράνομο από τη Μαδρίτη της δίνει «λαϊκή εντολή» για να κηρύξει ανεξαρτησία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, το «ναι» εξασφάλισε το 90% των ψήφων, ενώ η συμμετοχή ανήλθε στο 43%.

Ομως η καταλανική κοινωνία είναι απολύτως διχασμένη για το θέμα της ανεξαρτησίας.

Τοπικές εκλογές;

Μία λύση για την άρση του αδιεξόδου θα ήταν, σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, η προκήρυξη πρόωρων τοπικών εκλογών.

«Εάν ο Κάρλες Πουτζντεμόν προκηρύξει εκλογές, και ανάλογα με τη διαδικασία, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί επιστροφή στη νομιμότητα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ισπανική κυβερνητική πηγή.

Αλλά σήμερα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με τον καταλανό βουλευτή Ζοάν Τάρντα, του κόμματος ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας).

Ο Πουτζντεμόν υπό πίεση

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και του διαλόγου ανάμεσα στη Βαρκελόνη και τη Μαδρίτη που ζητούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, μεγάλο μέρος των Καταλανών, μέχρι και η FC Barcelona, φαίνεται δύσκολη. Η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αυτονομιστές είναι παράνομοι και αρνείται να συζητήσει όσο δεν υποχωρούν.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο με εκείνους που παραβιάζουν το Σύνταγμα», επαναλάμβανε ο Μαριάνο Ραχόι χθες ενώπιον του βουλευτών.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος εξελέγη το 2016 υποσχόμενος την ανεξαρτησία τελεί υπό πίεση από όλες τις πλευρές. Οι σύμμαχοί του τον παρακινούν να μην υποχωρήσει.

Η σύλληψη και φυλάκιση δύο ηγετικών στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος που κατηγορούνται για «στάση» εξήψε τα πνεύματα. Δεκάδες χιλιάδες Καταλανοί βγήκαν στους δρόμους το βράδυ της Τρίτης για να υποστηρίξουν τους δύο «πολιτικούς κρατούμενους», ενώ το CUP της άκρας αριστεράς και αναγκαίος εταίρος του Πουτζεντεμόν τον καλεί να κηρύξει τώρα την ανεξαρτησία.

Ηδη το CUP έχει καλέσει σε διαδηλώσεις για απόψε και για την Κυριακή με σύνθημα «Ας σταματήσουμε την καταστολή, ας βγούμε στους δρόμους χωρίς φόβο. Ας ιδρύσουμε τώρα τη Δημοκρατία».

Από την άλλη πλευρά οι οικονομικοί κύκλοι ασκούν ακραία πίεση στον Πουτζντεμόν για να υποχωρήσει. Περισσότερες από 800 επιχειρήσεις , ανάμεσά τους και δύο μεγάλες καταλανικές τράπεζες, μετέφεραν εκτός Καταλονίας τις έδρες τους. Ομως πάνω από όλα, η Μαδρίτη κρατά το πορτοφόλι: η καταλανική κυβέρνηση, η χρηματοδότηση της οποίας εξαρτάται από την Μαδρίτη, μπορεί να βρεθεί με άδεια ταμεία στο τέλος του Οκτωβρίου.

ΙσπανίαΚαταλονίαΑυτονομίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα