Ο Μητσοτάκης επιτίθεται στον Τσίπρα μέσω… Βαρουφάκη

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει επανειλημμένα πει ότι θέλει «σύγκριση, όχι σύγκρουση», ωστόσο, όταν δέχεται «πάσα πάρε – βάλε», είναι προφανές ότι δεν θα πει όχι σε μια καλή… άσκηση πόλωσης.

Την τακτική αυτή μοιάζει να έχει υιοθετήσει – και να αξιοποιεί στο έπακρο – τις τελευταίες ημέρες ο Κ. Μητσοτάκης, από τη στιγμή που (επαν)ήλθε στο προσκήνιο το αποκαλούμενο «σχέδιο Δήμητρα» του ΜέΡΑ25, που αφορά στη δημιουργία ενός εναλλακτικού ψηφιακού συστήματος πληρωμών, στην περίπτωση που υπάρξει εκ νέου τραπεζική κρίση, σχέδιο που το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη

είχε παρουσιάσει πρώτη φορά εδώ και μερικά χρόνια και συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμά του.

Τα σχέδια του ΜέΡΑ25

Το να συζητηθεί και να αξιολογηθεί ένα τέτοιο σχέδιο με οικονομικούς όρους ενδεχομένως θα μπορούσε να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα πνευματική άσκηση, ωστόσο, εν μέσω προεκλογικής περιόδου και με το πολιτικό θερμόμετρο να βρίσκεται «στα κόκκινα», είναι προφανές ότι η επαναφορά του στη δημοσιότητα αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» της Ν.Δ. και του Μητσοτάκη, ο οποίος επιχειρεί να αποδομήσει με κάθε τρόπο το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Και ποιος καλύτερος τρόπος να «χτυπήσεις» το αφήγημα αυτό από το να χρησιμοποιήσεις ένα σχέδιο που φέρνει στο μυαλό των πολιτών με τον πλέον ισχυρό τρόπο το δραματικό πρώτο εξάμηνο του 2015, και κυρίως τη φάση του δημοψηφίσματος με τα capital controls, τις κλειστές τράπεζες και τις ουρές στα ΑΤΜ για τις αναλήψεις 60 ευρώ την ημέρα.

Πολλώ δε μάλλον όταν οι μνήμες αυτές «διεγείρονται» από τις θέσεις του κόμματος ενός από τους πρωταγωνιστές της περιόδου εκείνης (του Βαρουφάκη), το οποίο αποτελεί και πιθανό συμμέτοχο στην «προοδευτική διακυβέρνηση».

Το ενδιαφέρον είναι ότι, μετά τον… χαμό που προκάλεσε το «σχέδιο Δήμητρα», το ΜέΡΑ25 έσπευσε να παρουσιάσει και το «σχέδιο Οδυσσέας», που αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ενός θέματος που έχει ταλανίσει τη χώρα επί μακρόν και που μοιάζει να βρίσκεται σε δρόμο επίλυσης μέσω του «σχεδίου Ηρακλής» που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση και εφαρμόζει εδώ και μερικά χρόνια. Όπως είναι φυσικό, ο «Οδυσσέας» έφερε νέα αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό.

Η… Monopoly

Όπως προαναφέρθηκε, όλα αυτά έδωσαν την ευκαιρία στον Μητσοτάκη να εξαπολύσει δριμεία επίθεση τόσο στο ΜέΡΑ25 όσο και στο σχέδιο του Τσίπρα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» – η οποία, εκτός απροόπτου, περιλαμβάνει και το κόμμα του Βαρουφάκη. Μια χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του, κατά την περιοδεία του στη Βοιωτία, ανέφερε:

«Ο κ. Βαρουφάκης, προσέξτε γιατί αναφέρομαι σε αυτόν: Διότι αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της “προοδευτικής διακυβέρνησης” για την οποία μας μιλά ο κ. Τσίπρας. Είναι ο ίδιος ο οποίος μας είπε πριν από λίγες μέρες, με περίσσευμα αυταρέσκειας και αλαζονείας, ότι “δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να ξανακλείσουν οι τράπεζες και να βγούμε από το ευρώ, θα πληρώνεστε όλοι με ‘Δήμητρες’”».

Στο ίδιο μοτίβο, ο Μητσοτάκης τόνισε ότι «τους λέμε ξεκάθαρα: σταματήστε να παίζετε “Monopoly” με τις ζωές μας και με τις καταθέσεις των Ελλήνων.

Αρκετά, ώς εδώ αυτές οι σαχλαμάρες. Οι οποίες όμως ταυτόχρονα είναι και επικίνδυνες, διότι όλα αυτά τα σχέδια εξακολουθούν να υπάρχουν στο μυαλό τους. Πρέπει, λοιπόν, να τα εμποδίσουμε. Και πώς θα τα εμποδίσουμε; Με ισχυρή Νέα Δημοκρατία από την πρώτη Κυριακή των εκλογών».

Ταυτόχρονα επανέφερε στο προσκήνιο το σενάριο της «κυβέρνησης ηττημένων», σημειώνοντας ότι «η απλή αναλογική εγκυμονεί έναν μεγάλο κίνδυνο, για τον οποίο μιλώ γιατί πράγματι πιστεύω ότι στο χέρι μας είναι να τον αποτρέψουμε πλήρως. Ποιος είναι ο κίνδυνος; Αυτή η κυβέρνηση των ηττημένων. Μαθηματικά είναι μια πιθανότητα. Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Βαρουφάκης υπουργός Οικονομικών, “Δήμητρες” – πώς το λένε; –, διάφορα άλλα ωραία πράγματα. Σκεφτείτε τώρα, αντί για ευρώ, να πληρώνεστε με “Δήμητρες”, με κλειστές τράπεζες. Ε, όχι, δεν τα θέλουμε αυτά. Τα ζήσαμε το 2015. Φτάνει πια. Πήγαν να καταστρέψουν τη χώρα μία φορά, μην τους αφήσουμε να το ξανακάνουν. Τόση πρόοδο κάναμε».

H στρατηγική Μητσοτάκη

Οι λόγοι για τους οποίους ο Κ. Μητσοτάκης ακολουθεί τη συγκεκριμένη τακτική είναι απολύτως προφανείς:

● Από τη μία ενισχύει το αφήγημά του για τον «αμετανόητο» ΣΥΡΙΖΑ που «δεν έμαθε τίποτα» και που, αν γίνει ξανά κυβέρνηση, θα επαναλάβει τις ίδιες τακτικές που εφάρμοσε στο διάστημα 2015-2019.

● Από την άλλη απευθύνεται σε ένα ψηφοφορικό κοινό που δεν έχει ιδιαίτερα ιδεολογικά και πολιτικά στεγανά, αλλά ζητά σταθερότητα στην οικονομία και στο… πορτοφόλι του και, προφανώς, δεν επιθυμεί νέα «πειράματα».

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ωστόσο, ο Μητσοτάκης επιδιώκει να φέρει σε δύσκολη θέση τον Τσίπρα, ο οποίος, ερωτηθείς για το ζήτημα της κυβερνητικής συνεργασίας με το ΜέΡΑ25, απάντησε μάλλον αμήχανα αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο κυβέρνησης ανοχής (να σημειωθεί εδώ ότι ο έτερος πιθανός σύμμαχος της «προοδευτικής διακυβέρνησης», το ΠΑΣΟΚ, δεν συζητάει καν για συμμετοχή Βαρουφάκη σε ένα συμμαχικό κυβερνητικό σχήμα).

Στην ουσία, αυξάνοντας την πίεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα που «γκελάρουν» αρνητικά με μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων, ο Μητσοτάκης αποδομεί το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» με την ελπίδα ότι όσοι πολίτες… ανησυχήσουν αρκετά, θα στραφούν προς τη Ν.Δ. στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον στόχο της αυτοδυναμίας.

Διαβάστε επίσης

Εκλογές 2023: Μπλόκο Τσίπρα στις «εμμονές» Βαρουφάκη

Ντογιάκος: Όποτε θέλω θα εκφράζομαι – Αν ήξερα για έλεγχο της ΑΔΑΕ θα τον εμπόδιζα

Εκλογές 2023: Ο Ηλίας Κασιδιάρης κατέθεσε δήλωση συμμετοχής με το κόμμα «Έλληνες»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Τσίπρα … Βαρουφάκη,mitsotakis, tsipra … varoufaki