Ο Μητσοτάκης κάνει στροφή στον… κρατισμό

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Ισχυρότερο ΕΣΥ με περισσότερο προσωπικό και έμφαση στην πρωτοβάθμια υγεία. Δέσμευση για επιστροφή σε πλήρη κρατικό έλεγχο – από το Υπερταμείο που βρίσκονται ως σήμερα – των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και πλήρης διασφάλιση του χαρακτήρα του δημόσιου αγαθού για το νερό. Σύγχρονο, παραγωγικό και λειτουργικό Κράτος. Υπεράσπιση του προοδευτικού χαρακτήρα

της φορολόγησης των εισοδημάτων και απόρριψη του flat tax. Τέλος στη συμμετοχή στα φάρμακα για τους συνταξιούχους που λάμβαναν ΕΚΑΣ. Ισχυροί φορολογικοί έλεγχοι πριν καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.

Όχι, δεν πρόκειται για αποσπάσματα από το πρόγραμμα ενός κεντροαριστερού κόμματος, αλλά για δηλώσεις και προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σε διάφορες συνεντεύξεις που έδωσε τις τελευταίες ημέρες και με τις οποίες επιχείρησε, μιλώντας σε διάφορα ΜΜΕ και ένα podcast (που φαίνεται ότι απευθύνεται σε πιο νεανικά κοινά), να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους και τις προθέσεις της ΝΔ αν καταφέρει να επιτύχει το στόχο της αυτοδυναμίας στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται, αρχής γενομένης από την κάλπη της 21ης Μαΐου.

Οι παραπάνω δεσμεύσεις του Κ. Μητσοτάκη ενδεχομένως δεν αποτελούν έκπληξη για όσους έχουν παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύτηκε ως κυβέρνηση η ΝΔ, ιδίως από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού και εντεύθεν, όταν το Κράτος χρειάστηκε να «βάλει πλάτη» σε πολλούς τομείς – από την Υγεία μέχρι τον έλεγχο (όσο ήταν δυνατόν) των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας ή των βασικών καταναλωτικών αγαθών – ωστόσο πολλά από τα παραπάνω ενδεχομένως δεν κάνουν «γκελ» με τον φιλελεύθερο χαρακτήρα (ιδίως στην οικονομία) που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε υιοθετήσει για το πολιτικό προφίλ του όσο ήταν στην αντιπολίτευση.

Φυσικά, οι λόγοι για τους οποίους περιγράφει μια πολιτική που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως και «τριτοδρομική» (α λα Μπλερ ή Σρέντερ) είναι προφανείς: παρά το γεγονός ότι η ΝΔ εμφανίζεται πρώτη σε όλες τις δημοσκοπήσεις, υπάρχει η αίσθηση ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Έτσι, ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό γίνεται, προκειμένου να διασφαλίσει, όχι μόνο την πρωτιά, αλλά και μια «καθαρή» διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πιθανόν θα αποτελέσει τη «μαγιά» για την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές και, ταυτόχρονα, να αποτρέψει μια «χαλαρή» ψήφο.

Στο πλαίσιο αυτό, και αφού ήδη απευθύνθηκε (και συνεχίζει να απευθύνεται) σε πιο συντηρητικά κοινά μέσω του φράχτη στον Έβρο, ο πρωθυπουργός πλέον επιχειρεί να «πιάσει» και πιο κεντρώους ή και κεντροαριστερούς πολίτες, κάποιοι εκ των οποίων θεωρούν ότι το Κράτος θα πρέπει να έχει ενεργό και παρεμβατικό ρόλο στη διαμόρφωση της ζωής τους, ελέγχοντας τις αγορές και ενίοτε κατευθύνοντάς τις προς δρόμους που ίσως δεν τους αρέσουν, αλλά σίγουρα διασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες για την κοινωνία και ειδικά για πιο ευάλωτα μέλη της.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης σε ορισμένες περιπτώσεις έχει μεμφθεί εκπροσώπους του ακραιφνούς φιλελεύθερου χώρου, που είχαν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για την επιδοματική της πολιτική σε περιόδους κρίσεις, κάνοντας λόγο ακόμα και για «φιλελεύθερους πολυτελείας», έστω κι αν αναγνωρίζεται ότι υπάρχει κίνδυνος προεκλογικής… αποξένωσης της μερίδας αυτής των πολιτών που, αν και δεν είναι πολυάριθμη, εκτιμάται ότι έχει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση απόψεων στο χώρο του κέντρου και της κεντροδεξιάς.

Διαβάστε επίσης:

Εύα Καϊλή: «Δεν πρόκειται να ομολογήσω αδικήματα που δεν έχω διαπράξει» (Video)

ΠΑΣΟΚ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτοί που πρωταγωνίστησαν στα λάθη, δεν μπορούν να είναι οι πρωταγωνιστές των λύσεων»

Κουτσούμπας: «Η επόμενη βουλή θα έχει εκπλήξεις»

Keywords
Τυχαία Θέματα