Ο νέος πατριωτισμός κινητήρια δύναμη για τη νέα Ελλάδα

Άρθρο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού

Διακόσια χρόνια από την ελληνική επανάσταση, οι Έλληνες ακόμα αναζητούμε το δρόμο μας προς την εθνική ολοκλήρωση.

Το ίδιο θα συμβαίνει στα 300 και στα 500 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821.

Και τούτο γιατί από τη φύση μας είμαστε λαός ανήσυχος, λαός που λειτουργεί με το θυμικό, ικανοί για το καλύτερο και για το χειρότερο. Ικανοί να δημιουργήσουμε το νέο «χρυσούν αιώνα» αλλά και ικανοί να οδηγηθούμε σε νέες εθνικές περιπέτειες, τραγωδίες και διχασμούς.

Αυτοί, οι ίδιοι κι απαράλλακτοι, είμαστε από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα. Και αυτό είναι το μεγαλείο αυτού του λαού που πάνω από τα νεκροκρέβατα λέει ανέκδοτα και γλεντάει χορεύοντας τους στίχους τους νησιώτικου «τούτη γη που την πατούμε, όλοι μέσα θε να μπούμε».

Αυτοί είμαστε διαχρονικά οι Έλληνες. Μια αέναη χαρμολύπη! Αυτό μας χαρακτηρίζει ως λαό. Συνεχώς πορευόμαστε αναζητώντας την ανάσταση. Την ανάσταση του έθνους αναζητούσαν και οι πρόγονοί μας πριν από 200 χρόνια. Ήταν η πρώτη εθνική επανάσταση. Τα υπόλοιπα έθνη – κράτη που δημιουργήθηκαν από την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προέκυψαν από διεθνείς συνθήκες και όχι από επαναστάσεις.

Άνθρωποι απλοί, αγράμματοι, γραμματιζούμενοι, προεστοί και διαφωτιστές, κληρικοί και λαϊκοί, έγιναν ένα κάτω από τη σημαία της επανάστασης και το σύνθημα «Ελευθερία ή θάνατος». Άνθρωποι με πάθη, αδυναμίες που έγιναν ήρωες, που έκαναν λάθη, που έδωσαν τις περιουσίες τους, τη σωματική τους ακεραιότητα, την ίδια τη ζωή τους στον αγώνα, αλλά που κατάφεραν να αναστήσουν το έθνος και να δημιουργήσουν το κράτος που σήμερα αποτελεί ισότιμη οντότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο Θεός θέλησε να κάμει νεκρανάσταση στην Πατρίδα μου, να τη λευτερώσει από την τυραγνία των Τούρκων», αναφέρει ο Μακρυγιάννης ο οποίος με τον πιο εύγλωττο τρόπο μας θυμίζει ότι «τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί και αμαθείς, και πλούσιοι και φτωχοί, και πολιτικοί και στρατιωτικοί, και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι».

Τα 200 χρόνια που πέρασαν, η Ελλάδα έζησε στιγμές εθνικής ανάτασης αλλά και τραγωδίες.

Σήμερα, μέσα από την ασφάλεια που μας προσφέρει η συμμετοχή μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, οφείλουμε να αναλογιστούμε την πορεία μας ως κράτος και έθνος τα τελευταία 200 χρόνια. Να δούμε τα λάθη και τις ευκαιρίες που χάθηκαν και να διδαχθούμε από αυτά. Να δούμε τις προοπτικές και τις δυνατότητες που έχουμε, οι οποίες είναι πολλές.

Ως χώρα, ως έθνος, έχουμε τη δυνατότητα να επιτύχουμε πολλά, αν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και διαπνεόμαστε από έναν σύγχρονο πατριωτισμό. Ο πατριωτισμός σήμερα δεν έχει απλά σχέση με την προάσπιση εθνικού εδάφους ή την απελευθέρωσή του. Ο νέος πατριωτισμός έχει άμεση σχέση με την ενίσχυση της εθνικής προσπάθειας για τη διαμόρφωση ενός κράτους που θα είναι δίκαιο απέναντι στους πολίτες του. Που θα αντιμετωπίζει ισότιμα και θα δίνει τις ίδιες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά του. Ένας κράτος που η λογική και ο ρεαλισμός θα είναι ο κανόνας και όχι το ζητούμενο.

Αυτήν την προσπάθεια που, με εντολή του ελληνικού λαού, ξεκίνησε πριν από περίπου 20 μήνες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη στηρίζουν όλο και περισσότεροι Έλληνες. Και ίσως είναι παρήγορο ότι, πέρα από το τι ψήφισε κανείς ή τι προτίθεται να ψηφίσει, για πρώτη φορά εκείνοι που στηρίζουν την πολιτική που κάνει μια κυβέρνηση είναι περισσότεροι από εκείνους που την ψήφισαν. Και τούτο γιατί αυτή η προσπάθεια ενσαρκώνει αυτό που ονομάζουμε «νέος πατριωτισμός». Ένας νέος πατριωτισμός που προβάλλει το εμείς και όχι το εγώ, ένας νέος πατριωτισμός που δεν ξεχνά ότι η έξοδος του Μεσολογγίου είναι πράξη ανώτερη και ηρωικότερη από οποιαδήποτε άλλη ταξική επανάσταση στην ιστορία της Ευρώπης, ένας νέος πατριωτισμός που γνωρίζει καλά ότι οι Έλληνες οφείλουμε να τιμούμε σε κάθε μας βήμα και με κάθε μας πράξη την ταυτότητά μας. Μια ταυτότητα που οφείλουμε να ενισχύουμε με αξίες, όπως η δημοκρατία, που κληρονομήσαμε και πλέον έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως, αλλά και με αρχές όπως η σχέση εμπιστοσύνης κράτους – πολιτών, η δικαιοσύνη και η κοινή λογική, που πρέπει να ενσωματωθούν στην ταυτότητά μας.

Ο νέος πατριωτισμός, που πρέπει να οικοδομήσουμε, μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας που όλοι ονειρευόμαστε.

Keywords
Τυχαία Θέματα