Ο Νίκος Μάνεσης, ένα πείραμα για την τηλεθέαση και μια Φεράρι… (videos)

Το ζήσανε κι αυτό οι τηλεθεατές. Όχι όλοι. Εκείνοι που επιλέγουν να παρακολουθούν την εκπομπή «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση».

Ο παρουσιαστής για δικούς του λόγους το περασμένο Σάββατο επέλεξε να κάνει ένα πείραμα. Ένα τεστ. Με σημερινούς όρους έστησε ένα fake news, ότι και καλά σκοπεύει να σταματήσει από την τηλεόραση για να σφυγμομετρήσει αντιδράσεις και μέσω αυτών να διαπιστώσει με αυτή την αυτοσχέδια διαδικασία πόσοι τον

παρακολουθούν. Τι τηλεθέαση, δηλαδή, έχει η εκπομπή του.

Διότι ενώ γίνεται, κατά τον δημοσιογράφο, ο κακός χαμός στα σόσιαλ, πέφτει το τουίτερ κατά τη διάρκεια της εκπομπής του τα ΣΚ στον Alpha, πως το λένε, τρεντάρει, η τηλεθέαση του είναι -λέει- λίγο πάνω από το μηδέν.

Αμφισβητεί δηλαδή τις μετρήσεις τηλεθέασης. Το «νόμισμα» με το οποίο συναλλάσσεται η μιντιακή αγορά, διαφημιστές και διαφημιζόμενοι στην τηλεόραση.

Έχει δικαίωμα να αμφισβητεί; Προφανώς έχει κάθε δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, όποιος θέλει.

Καλό είναι οι συγκρίσεις να γίνονται με «κοινό νόμισμα» και όχι με παράθεση ανόμοιων στοιχείων.

Άλλο οι «εντυπώσεις» στα σόσιαλ μίντια, άλλο τα δεδομένα τηλεθέασης ή οι ακροαματικότητες (για το ραδιόφωνο). Είναι εντελώς διαφορετικά και ανόμοια. Και δεν συνδέονται, ούτε συσχετίζονται.

Όμως καλό είναι ο τηλεθεατής να μην εργαλειοποιείται. Καλό είναι ο τηλεθεατής να αισθάνεται ότι δεν μετατρέπεται σε πειραματόζωο για οποιονδήποτε αφορμή, λόγο ή σκοπό.

Το πείραμα Μάνεση με τους τηλεθεατές, άκομψο. Θυμίζει το ανέκδοτο με τη Φεράρι. Ξέρετε εκείνο με τον τύπο που οδηγεί ένα σαραβαλάκι, σταματάει στο φανάρι πλάι σε μία κατακόκκινη Φεράρι κι από το ανοιχτό παράθυρο ρωτάει τον οδηγό του σουπερκαρ: «Ρε φίλε βγάζει προβλήματα; Ρωτώ γιατί δεν βλέπω να κυκλοφορούν και πολλά». Με τέτοια θεώρηση ασφαλή συμπεράσματα -ακόμα και για μια Φεράρι- δεν μπορούν να προκύψουν.

Πιο κρίσιμο όμως ζήτημα είναι ο σεβασμός στον τηλεθεατή. Η σχέση μαζί του. Η συνήθεια. Που διαμορφώνεται με προσήλωση σε δημοσιογραφικές αρχές, αξίες, με ψύχραιμη και ουσιαστική ενημέρωση, με σαφήνεια στην μετάδοση της είδησης, με διασταύρωση και παράθεση στοιχείων. Όταν τα έχει αυτά ένα τηλεοπτικό ενημερωτικό πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να ανησυχεί κάποιος.

Βετεράνοι της τηλεόρασης έχουν να λένε ότι αντίπαλος είναι ο κακός εαυτός. Αλλά κι αυτό να μην συμβαίνει. Υπάρχουν μύριες όσες παράμετροι που λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στον αντίκτυπο.

Μύριες όσες παράμετροι επίσης διαμορφώσουν την τάση ή την στάση των τηλεθεατών.

Αν για παράδειγμα λόγω καλού καιρού το Σάββατο αρκετοί επέλεξαν να μην μείνουν στο σπίτι αλλά να έκαναν βόλτα, ή να πήγαν για μπάνιο και δεν είδαν «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν μια κακή εκπομπή – έστω η εκείνη του Σαββάτου-, ή ότι ο Μάνεσης δεν κάνει καλή δουλειά. Επίσης δεν έχει σχέση η τηλεθέαση με το πόσο (πολύ ή λίγο) ασχολήθηκαν μέσω σόσιαλ μίντια με την εκπομπή.

Αλλά ακόμα κι αν δεχθούμε ότι «μπλόκαρε το σύστημα των σόσιαλ μίντια, μπλόκαρε το τηλεφωνικό κέντρο» κατά τον Νίκο Μάνεση για την εκπομπή, πώς ο πιθανός χαβαλές τρίτων, με ανταλλαγή σχόλιων, σε «τοίχο» κοινού φίλου, αντικατοπτρίζει πρόβλημα στην μέτρηση τηλεθέασης; 

Αν πρέπει- χρειάζεται- επικαιροποίηση, εκσυγχρονισμός, αναβάθμιση ή ό,τι άλλο στην μεθοδολογία μετρήσεων τηλεθέασης είναι ένα άλλο θέμα και μάλλον δεν ρυθμίζεται με τέτοιου είδους απλουστεύσεις και εύκολες ενέργειες. Και πάντως μια επισήμανση- παρατήρηση- ένσταση καλό είναι να διατυπώνεται με νηφαλιότητα, ψύχραιμα, συγκροτημένα, οργανωμένα, με στέρεα επιχειρήματα.

Οι λίγες Φεράρι στους ελληνικούς δρόμους, λόγου χάρη, δεν είναι τεκμήριο ότι η ιταλική φίρμα βγάζει προβληματικά μοντέλα. Όλοι το ξέρουν αυτό.

Οι εξηγήσεις, οι αποσαφηνίσεις που δόθηκαν την επόμενη ημέρα από τον παρουσιαστή για το αυτοσχέδιο πείραμα υπογράμμισαν το «φάουλ» του. Αδίκησε τον εαυτό του. Περιττό όλο. Εξ αρχής.

Διαβάστε επίσης:

Πορτοσάλτε: Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε παραπάνω πλεόνασμα από αυτό που έπρεπε – Κακώς άφησε το «μαξιλάρι» των 37 δισ. (video)

Ελληνικά ΜΜΕ: Επτά στους δέκα πολίτες δεν τα εμπιστεύονται – Ισχυρή πεποίθηση για λογοκρισία

«Τα Νούμερα»: Διθυραμβικά σχόλια στο Twitter (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα