Ο Πάπας Φραγκίσκος στηρίζει την έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για εκεχειρία στην Συρία

ΚΟΣΜΟΣ

 

Μετά τον ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε με τη σειρά της σήμερα Κυριακή σε κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία προκειμένου να υπάρξει μια καλύτερη απόκριση στην πανδημία του κορονοϊού.

Η Συρία έχει αναφέρει μέχρι στιγμής πέντε κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, είχε καλέσει ήδη από την Τρίτη για μια κατάπαυση του

πυρός, και οι ερευνητές του ΟΗΕ για τη Συρία επανέλαβαν την έκκληση αυτή χθες.

«Η κατάπαυση του πυρός που αποφασίστηκε πρόσφατα στην Ιντλίμπ παραμένει εύθραυστη. Πρέπει να διατηρηθεί και να επεκταθεί σε όλη τη Συρία», ανέφερε σε μια δήλωση εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η διακοπή των εχθροπραξιών στη χώρα είναι από μόνη της σημαντική, αλλά είναι επίσης και μια προϋπόθεση προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού και να προστατευθεί ένας πληθυσμός, που δοκιμάζεται ήδη, από πιθανόν ολέθριες συνέπειες, ιδιαίτερα στην Ιντλίμπ, όπου βρίσκεται ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων», συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΕ.

Η ΕΕ, όπως και νωρίτερα ο ΟΗΕ, κάλεσε για μια απελευθέρωση σε μεγάλη κλίμακα ανθρώπων που κρατούνται από το συριακό καθεστώς.

Η πανδημία πλήττει ιδιαίτερα 6,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους Σύρους, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα εκατομμύριο είναι άμαχοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, που διαμένουν υπό συνθήκες συνωστισμού σε καταυλισμούς κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, στην επαρχία Ιντλίμπ.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα ή σε πόσιμο νερό, σε μια περιοχή όπου δεκάδες νοσοκομεία τέθηκαν εκτός λειτουργίας εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών.

Στόχος μιας νέας φονικής επίθεσης της Δαμασκού από τον Δεκέμβριο, η περιοχή της Ιντλίμπ, τελευταίο μεγάλο προπύργιο τζιχαντιστών και ανταρτών στη Συρία, διαβιοί σε μια επισφαλή ηρεμία από τις αρχές Μαρτίου χάρη σε μια συμφωνία εκεχειρίας.

Στο μεταξύ, ο Πάπας Φραγκίσκος υποστήριξε την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός προκειμένου η διεθνής κοινότητα να μπορέσει να εστιάσει στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού.

Μιλώντας κατά την εβδομαδιαία ευλογία του, που δόθηκε από την επίσημη παπική βιβλιοθήκη αντί της πλατείας του Αγίου Πέτρου λόγω της κατάστασης περιορισμού στην Ιταλία, ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην έκκληση που απηύθυνε ο Γκουτέρες στη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα.

Λέγοντας πως η ασθένεια δεν γνωρίζει σύνορα, ο Φραγκίσκος κάλεσε όλους «να σταματήσουν κάθε μορφή επιθετικής εχθρότητας και να ευνοήσουν τη δημιουργία διαδρόμων για την ανθρωπιστική βοήθεια, τις διπλωματικές προσπάθειες και την προσοχή σε εκείνους που βρίσκονται υπό συνθήκες μεγάλης ευαλωτότητας».

Περισσότεροι από 662.700 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό σε όλο τον κόσμο και 30.751 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με καταμέτρηση του Ρόιτερ.

Περίπου το ένα τρίτο των θανάτων έχουν σημειωθεί στην Ιταλία, όπου ο απολογισμός υπερέβη τους 10.000 θανάτους χθες.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ιταλία είναι 92.472, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Βατικανό έχει έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα και χθες ο εκπρόσωπός του Ματέο Μπρούνι δήλωσε ότι διενεργήθηκαν εξετάσεις καθώς ένας ιερέας που διαμένει στον ίδιο ξενώνα με τον πάπα Φραγκίσκο βρέθηκε θετικός.

Ο Μπρούνι είπε πως διαπιστώθηκε ότι ο 83χρονος ποντίφικας και οι στενοί συνεργάτες του δεν έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό.

Οι κοινωνικές επιπτώσεις της επιδημίας έχουν οδηγήσει σε συγκρίσεις με επώδυνες περιόδους όπως εκείνη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και της επιδημίας ισπανικής γρίπης το 1918 που εκτιμάται πως προκάλεσε τον θάνατο περίπου 50 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να μεσολαβήσουν για τον τερματισμό συγκρούσεων σε χώρες όπως η Συρία, η Υεμένη και η Λιβύη, παρέχοντας παράλληλα ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια αμάχους.

Ο Γκουτέρες προειδοποίησε πως στις ρημαγμένες από τον πόλεμο χώρες τα συστήματα υγείας έχουν καταρρεύσει και οι λίγοι επαγγελματίες υγείας που έχουν απομείνει μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο των μαχών.

Στο κυριακάτικο μήνυμά του ο πάπας κάλεσε επίσης τις αρχές να δείξουν ευαισθησία απέναντι στο ιδιαίτερο πρόβλημα που προκαλεί ο κορονοϊός στις φυλακές σε όλο τον κόσμο, πολλές από τις οποίες είναι υπερπλήρεις.

Είπε πως η κατάσταση στις φυλακές «θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τραγωδία».

Κρατούμενοι έχουν στασιάσει σε διάφορες χώρες, περιλαμβανομένης της Ιταλίας, όπου τουλάχιστον έξι κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους νωρίτερα αυτό τον μήνα. Κρατούμενοι στασίασαν σε μια φυλακή στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη σήμερα.

Πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, του Σουδάν και του Ιράν, έχουν απελευθερώσει κρατουμένους προκειμένου να μειώσουν την πίεση στα σωφρονιστικά συστήματά τους.

Ο Πάπας ΦραγκίσκοςΟΗΕεκεχειρίαπόλεμοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πάπας Φραγκίσκος, ΟΗΕ, Συρία,papas fragkiskos, oie, syria