Ο Πατούλης σχεδιάζει να γεμίσει την Αττική με μπλε και καφέ κάδους - Η «μάχη των βιοαπόβλητων»

ΕΛΛAΔΑ

 

Συνάντηση των 66 Δημάρχων της Αττικής με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλη Γραφάκο και τον Γενικό Γραμματέα ΕΟΑΝ ΟΤΑ Γιάννη Σιδέρη, πραγματοποιήθηκε χθες σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας με αντικείμενο το καίριο ζήτημα των απορριμμάτων.

Η συνάντηση είχε ξεκάθαρη στόχευση στην ενίσχυση την ανακύκλωσης -που σήμερα κινείται σε απογοητευτικά επίπεδα- στη μεγιστοποίηση των ποσοστών

ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης και τη μείωση του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων.

Κατά την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Αττικής, μάλιστα τόνισε πως το εξής η προσπάθεια θα κινηθεί στο πώς δεν θα θάβουμε τα σκουπίδια και όχι στο που θα τα θάβουμε αναγγέλλοντας παράλληλα πως το 2020 θα είναι για την Αττική «έτος ανακύκλωσης».

Οργανικά απόβλητα και καφέ κάδοι

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως υπογράμμισε και ο κ. Γραφάκος, η «μεγάλη μάχη θα δοθεί στα βιοαπόβλητα καλώντας τους δημάρχους της Αττικής να ανταποκριθούν στις σχετικές προκλήσεις του ΥΜΕΠΕΡΑΑ που αφορούν την ανάπτυξη ΜΕΒΑ (Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων).

Άλλωστε ο χρόνος πιέζει, εφόσον σύμφωνα με τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία, από το τέλος του 2023 θα πρέπει τα οργανικά -στο σύνολό τους- να συλλέγονται ξεχωριστά και να οδηγούνται σε μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων.

Οι καφέ κάδοι που θα σημάνουν την προσθήκη ενός ακόμη ρεύματος απορριμμάτων (δηλ. τα οργανικά) είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στην όλη προσπάθεια καθώς αναμένεται να «προστατεύσουν» την ποιότητα των λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία υποβαθμίζονται από διάφορες προσμίξεις οργανικών καθιστώντας πολλές φορές την αξιοποίησή τους από ασύμφορη έως αδύνατη.

Επιπλέον δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα πολύ καθαρότερο ρεύμα οργανικών που θα συλλέγεται από τους καφέ κάδους, το οποίο με τη σειρά του θα μπορεί να αξιοποιείται πολύ πιο αποτελεσματικά (ως κομπόστ, για την παραγωγή ενέργειας κ.ά.).

Οι στόχοι της Περιφέρειας

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του αναφέρθηκε στους στόχους, αλλά και στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του σχεδιασμού της Περιφέρειας. Ειδικότερα σημείωσε ότι: 

- Εντός του 2020 θα έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του 50% των δράσεων οι οποίες ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2021

- Έως το τέλος της θητείας θα μειωθεί το υπόλειμμα του μπλε κάδου από 40-50% (σήμερα είναι 20%)

- Θα επιτευχθεί η οργάνωση δικτύων συλλογής βιοαποβλήτων σε όλους τους Δήμους

- Θα δρομολογηθούν έως το τέλος της θητείας όλες οι δράσεις ώστε να σταματήσει η ταφή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ

Τα οικονομικά οφέλη από την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία πολλών μικρών δράσεων και «πράσινων» θέσεων εργασίας.

Το σχέδιο για τη μείωση των απορριμμάτων που θάβονται

Ο Γ. Πατούλης ανέπτυξε και τους άξονες σύμφωνα με τους όποιους θα υλοποιηθεί ο στόχος το 2020 να αποτελέσει έτος ανακύκλωσης για την Αττική.

«Προωθούμε μια νέα φιλοσοφία. Για μας το ζήτημα δεν είναι πού θα θάβουμε τα σκουπίδια, αλλά πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα θάβουμε σκουπίδια. Όχι σε είκοσι χρόνια, αλλά μέσα στα τρία τέσσερα επόμενα χρόνια. Είναι ανάγκη να ξεκινήσουμε άμεσα την ανακύκλωση με επανασχεδιασμό του συστήματος διαλογής στην πηγή και στην ενίσχυση της ανακύκλωσης» σημείωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής αντίληψης πρέπει άμεσα να προχωρήσει:

- Σε ανασχεδιασμό προγραμμάτων πρόληψης κι επαναχρησιμοποίησης .

- Σε ενίσχυση της ανακύκλωσης με πύκνωση του μπλε κάδου σε συνεργασία με ΕΕΑΑ και ΕΟΑΝ

- Σε δημιουργία Πράσινων Σημείων σε όλους τους Δήμους

- Σε δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης με πολλά καθαρά ρεύματα (γυαλί, πλαστικό, χαρτί, μέταλλα, κλπ)

- Σε δημιουργία δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων (καφέ κάδος)

- Σε δημιουργία μικρών Περιφερειακών Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ)

 

κάδοι απορριμμάτωνκάδοι ανακύκλωσηςΠεριφέρεια ΑττικήςΓιώργος ΠατούληςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα