Ο Πελετίδης διεκδικεί το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας: «Δεν θέλουμε διαβατήριο για τη θάλασσά μας»

ΕΛΛAΔΑ

Την άμεση και οριστική παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας, που εκτείνεται από τις εκβολές του χείμαρρου Διακονιάρη, έως τις εκβολές του χείμαρρου Μείλιχου, διεκδικούν ο δήμος και φορείς της Πάτρας.

Η διεκδίκηση αυτή έγινε ακόμα πιο δυναμική, με την μαζική συμμετοχή πολιτών στις πολύμορφες δράσεις που έχουν γίνει στο μόλο της Αγίου Νικολάου. Αλλωστε κομβικό ρόλο στην διεκδίκηση, διαδραματίζει και η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Πάτρας, που έχει

συσταθεί για αυτό τον σκοπό.

Όπως έχει αναφέρει ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, «διεκδικούμε να παραχωρηθεί άμεσα και οριστικά στο δήμο και στο λαό της Πάτρας, το παραλιακό μέτωπο, γιατί δεν θέλουμε διαβατήριο για τη θάλασσά μας». Επίσης, ο δήμαρχος προσθέτει, ότι «διεκδικούμε και την χρηματοδότηση της ανάπλασης, από τον κρατικό προϋπολογισμό». Μάλιστα, όπως σημειώνει, «πρέπει να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο και δωρεάν χρήση, ώστε να ικανοποιηθούν οι πιεστικές λαϊκές ανάγκες, στην αναψυχή, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.»

Οι πρωτοβουλίες για την απόδοση του θαλασσίου μετώπου πήραν πιο οργανωμένη μορφή το 2007, δηλαδή τρία χρόνια πριν παραδοθεί σε πλήρη χρήση το νέο λιμάνι της Πάτρας, το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα από το παλιό. Έτσι λοιπόν δήμος και φορείς άρχισαν να διεκδικούν την απόδοση της παραλιακής ζώνης, που περιλαμβάνει και το παλιό λιμάνι. Όμως, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του εμπορικού τμήματος του νέου λιμανιού, εξακολουθεί να λειτουργεί για την συγκεκριμένη χρήση, τμήμα του παλιού λιμανιού. Μάλιστα, σε αυτό το τμήμα εξακολουθεί να είναι σε ισχύ ο διεθνής κώδικας ασφάλειας ISPS, με αποτέλεσμα να είναι ελεγχόμενη η πρόσβαση οχημάτων και πολιτών.

Στο μεταξύ σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Νίκος Τζανάκος, «η πόλη της Πάτρας, εδώ και τέσσερες δεκαετίες, διεκδικεί το θαλάσσιο μέτωπό της» και προσθέτει: «Οι παλιές λιμενικές εγκαταστάσεις εκτείνονται ακριβώς μπροστά στο ιστορικό της κέντρο, αποκλείοντας την πρόσβαση των πολιτών στην θάλασσά τους». Όπως συμπληρώνει, «παράλληλα με την περίφραξη του παλιού λιμανιού και σε όλο του το μήκος, οδεύει η υπέργεια σιδηροδρομική γραμμή».

Σε άλλο σημείο ο Νίκος Τζανάκος, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρει χαρακτηριστικά, πως «επειδή τα λιμάνια μεταφέρονται, ενώ οι πόλεις όχι, η πόλη μας συναίνεσε στην χωροθέτηση καινούργιου λιμανιού στην νότια είσοδό της, απορρίπτοντας κάθε σκέψη και πρόταση επέκτασης του παλαιού λιμανιού». Για την συναίνεση αυτή, σημειώνει ο Νίκος Τζανάκος «υπήρξε σαφής πολιτική δέσμευση, απόδοσης στον δήμο, ως κοινόχρηστου χώρου, ολόκληρης της υπόλοιπης, πλην των νέων λιμενικών εγκαταστάσεων, παραλιακής ζώνης, περιλαμβανομένου του παλιού λιμανιού».

Ως προς το ιστορικό της παραχώρησης, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, στα τέλη Οκτωβρίου του 2010, επί δημαρχίας Ανδρέα Φούρα, υπεγράφη στο δημαρχείο πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ δήμου και Οργανισμού Λιμένος Πατρών ΑΕ, με την παρουσία του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου. Στο πρωτόκολλο αυτό οριοθετείτο η προς παραχώρηση στον δήμο Πατρέων παραλιακή ζώνη, η οποία εκτείνεται μεταξύ των εκβολών των χειμάρρων Διακονιάρη και Μείλιχου. Όμως, υπήρχε η προϋπόθεση, πως οι δύο βόρειες λιμενολεκάνες του παλιού λιμανιού, θα παραμείνουν στην χρήση του ΟΛΠΑ και θα αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης του νέου λιμανιού. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του πρωτοκόλλου, ήταν δίμηνο, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010.

Σύμφωνα πάντα με την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, μετά την καθυστέρηση υλοποίησης των συμφωνηθέντων, το δημοτικό συμβούλιο, με επικεφαλής τον τότε δήμαρχο Γιάννη Δημαρά, επισκέπτεται στις αρχές Ιανουαρίου του 2012, τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Μετά την ενημέρωση ο κ. Βενιζέλος έδωσε προφορικές και γραπτές εντολές υλοποίησης του πρωτοκόλλου και λίγες μέρες αργότερα υπογράφεται η σύμβαση προσωρινής παραχώρησης. Επίσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε γραπτή εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ, για την εξαίρεση αυτής της ζώνης από οποιαδήποτε άλλη αξιοποίηση της.

Τώρα, σύμφωνα με τους φορείς της Πάτρας, ζητείται η υπογραφή της οριστικής παραχώρησης. Μάλιστα, επικαλούνται και τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας στην Πάτρα στις 21 Ιανουαρίου, ο οποίος είχε κάνει λόγο για οριστική παραχώρηση της παραλιακής ζώνης, στους πολίτες και τον δήμο.

Ως προς την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης, ο Νίκος Τζανάκος αναφέρει ότι θα πρέπει να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για εκπόνηση μελέτης, που θα προτείνει το τι ακριβώς πρέπει να γίνει, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι στον γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό της Πάτρας υπάρχουν οι βασικές κατευθύνσεις.

Πελετίδηςθαλάσσιο μέτωποΠάτρα
Keywords
Τυχαία Θέματα