Ο πονοκέφαλος με την επίσκεψη Ερντογάν, η βαθμολογία των υπουργών και μία εξήγηση για την ομάδα Αχτσιόγλου, που τετραγώνισε τον κύκλο

Καλημέρα και καλή εβδομάδα

Δεν είδαν με καλό μάτι τις τοποθετήσεις του Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Γερμανία κατά την συνάντηση που είχε με τον καγκελάριο Σόλτς.

-Ο προκλητικός τρόπος που εκφράστηκε για τα ζητήματα του πολέμου στη Γάζα καθώς και τις νουθεσίες σε Γερμανό δημοσιογράφο που τον ρώτησε για τα Γιουροφάιτερ, προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της επίσκεψη του τούρκου προέδρου στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

-Μπορεί να έχει συμφωνηθεί η ατζέντα και από τις δύο πλευρές ώστε

να είναι συγκεκριμένη και ενταγμένη στο πλαίσιο των διμερών επαφών, αλλά και των διαφορετικών προσεγγίσεων στο θέμα του πολέμου στη Γάζα, αλλά δεν αποκλείεται για μια ακόμα φορά ο Ερντογάν να υπερβεί τα όρια της όποιας συνεννόησης.

Αλλαγές και αξιολογήσεις

⁃ Μπορεί να στριφογυρίζουν στο μυαλό του Μητσοτάκη ορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αλλά δεν είναι της παρούσης όπως μου είπε μια πηγή, που ξέρει καλά τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού.

⁃ Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν βαθμολογεί τους υπουργούς του σ’ αυτό το πρώτο πεντάμηνο της θητείας τους.

⁃ Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, η σειρά αξιολόγησης για την πρώτη εξάδα υπουργών για τον πρωθυπουργό είναι:

⁃ Χατζηδάκης,

-Χρυσοχοΐδης,

⁃ Παπαθανάσης

⁃ Άδωνις

⁃ Σκυλακάκης

(οι υπουργοί που είναι στο Μαξίμου είναι εκτός βαθμολογίας).

⁃ Αν αναρωτιέστε ποιοι παίρνουν βαθμό κάτω από την βάση, να σας αναφέρω ενδεικτικά τους:

⁃ Αυγενάκης

⁃ Θεοχάρης

⁃ Κεφαλογιάννη

⁃ Οικονόμου

⁃ Κικίλιας.

⁃ Αυτή η βαθμολογία μέχρι σήμερα, γιατί μπορεί η σειρά να αλλάξει, αν και δεν προβλέπονται ανατροπές!

Μπέρδεμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Από χθες βράδυ αναζητείται κάποιος να εξηγήσει τι έγινε στη διήμερη πανελλαδική συνδιάσκεψη της ομάδας Αχτσιόγλου και σε ποια απόφαση κατέληξε. Πάσα προσφορά δεκτή.

Πολλοί την παρακολούθησαν λίγοι κατάλαβαν το αποτέλεσμα.

Φεύγουν; Μένουν; Αν φεύγουν πότε φεύγουν; Κι αν μένουν, γιατί μένουν και τι θα κάνουν μένοντας, μέχρι να φύγουν γιατί δεν μπορούν να μείνουν και πολύ μετά τα όσα ειπώθηκαν σε αυτή τη συνδιάσκεψη.

Μπερδευτήκατε;

Πού να δείτε πόσο μπερδεμένοι έφυγαν οι περισσότεροι από αυτούς που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη διαδικασία!

Στην οποία διαδικασία προσήλθαν ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασισμένοι να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ κι αφού είπαν τα μύρια όσα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με την υποσημείωση ότι θα φύγουν σύντομα από τον ΣΥΡΙΖΑ! Αντιπρόεδρος Εδεσσαϊκού…

Θα σας πω μόνο τούτο: Η ομάδα της Αχτσιόγλου είναι σαν τον μπασκετμπολίστα που σηκώνεται να σουτάρει, το μετανιώνει, ψάχνει να πασάρει, αλλά δεν βρίσκει ελεύθερο συμπαίκτη. Ποτέ η συνέχεια δεν είναι ιδεατή, όλοι το ξέρουν αυτό.

Ο δρόμος προς την έξοδο και τρία συμπεράσματα

Με τη λήξη της χθεσινής συζήτησης, ο Νάσος Ηλιόπουλος διάβασε ένα κείμενο, στο οποίο υποτίθεται συμπυκνωνόταν το νόημα της συνδιάσκεψης.

Ήταν όμως εμφανές ότι… νόημα δεν έβγαζε το κείμενο. Και γι’ αυτό ρώτησαν να ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει. .

«Οδεύουμε προς την έξοδο» απάντησε ο Νάσος και φύγαν όλοι με μία απορία ανάλογη του Άμλετ.

Να σας πω τρία συμπεράσματα δικά μου:

Πρώτον, ότι η διαχείριση όλου του θέματος «μέσα ή έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ» που έκανε η ηγεσία της ομάδας, αποκάλυψε γιατί έχασε η Έφη Αχτσιόγλου τις εσωκομματικές εκλογές.

Δεύτερον, διαψεύδονται όσοι έλεγαν ότι αυτή η ομάδα υπονόμευσε τον Τσίπρα. Ό,τι ζημιά μπορεί να έκαναν (αν έκαναν) στον Τσίπρα ως στενοί επιτελείς του τόσα χρόνια, την έκαναν από ανικανότητα, αναποφασιστικότητα, λανθασμένη ανάλυση των δεδομένων, διολίσθηση σε διαρκείς αδιέξοδους τακτικισμούς.  

Τρίτον, αποδεικνύεται αυτό που γράφαμε από την Παρασκευή. Όταν βγάζεις τον κόσμο σου στο… «βουνό», δεν είναι εύκολο να τον κατεβάσεις. Έμαθα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεσαίων και μικρότερων στελεχών, που πήρε μέρος στη συνδιάσκεψη ήταν αφιονισμένη υπέρ της εξόδου, σε βαθμό που κάποιοι ελιγμοί τους οποίους επιχείρησαν η Έφη, ο Χαρίτσης και ελάχιστοι άλλοι εκ της ηγεσίας της ομάδας, έπεσαν στο κενό.

Από τα όσα έμαθα, κατάλαβα ότι η παρέμβαση Τσίπρα και η έλλειψη πειστικής προοπτικής για ένα νέο εγχείρημα (δεν κάνουν ούτε καν κοινοβουλευτική ομάδα, ακόμα κι αν προστεθούν οι Τσακαλώτος, Πέρκα) έχει προκαλέσει δεύτερες σκέψεις στην Αχτσιόγλου και ορισμένους άλλους, όχι στον Τζανακόπουλο πάντως!

Αλλά μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα «ξεσηκωμού» δεν τόλμησαν να προτείνουν να μείνει η ομάδα μέχρι το συνέδριο. Να υπάρχει έστω ένας ορίζοντας, ένα σημείο καμπής και ένας στόχος.

Και τώρα, μετά από αυτό το επίτευγμα, ανάλογο του «πώς τετραγωνίζω τον κύκλο», θα ψάχνουν πότε να φύγουν ή πότε θα τους φύγει ο Κασσελάκης.

Διαβάστε επίσης:

Το ρίσκο του Τσίπρα, η δύσκολη αριθμητική μίας διάσπασης, το δίλημμα της Αχτσιόγλου και η εμπλοκή… Μαραντζίδη 

Ο Τσακαλώτος ως Κρίσνα, η Έφη και οι δελφίνοι Χαρίτσης και Τεμπονέρας και μία προτεραιότητα για τον Κασσελάκη

Η ψυχολογία της Αχτσιόγλου, το street talk του Κασσελάκη, το παράδοξο της εξεταστικής του ΚΚΕ και ο ανταγωνισμός Τσαβδαρίδη – Μαρκόπουλου

Keywords
Τυχαία Θέματα