Ο Προκόπης Παυλόπουλος γράφει στο «Π»: Κρίσιμα νομικά ζητήματα ενόψει των διερευνητικών
Του Προκόπη Παυλόπουλου,
τέως Προέδρου της Δημοκρατίας*
Υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη «παράγουν» όλα, ανεξαιρέτως και ανεξαρτήτως μεγέθους, τα νησιά, που έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις να συντηρήσουν, αυτοδυνάμως, είτε ανθρώπινη ζωή είτε και απλή οικονομική δραστηριότητα
Ως προς τη στρατηγική, την οποία πρέπει ν’ ακολουθήσει η Ελλάδα για τη διασφάλιση της «πλήρους επήρειας» των Νησιών μας ιδίως κατά την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής
1. Και τούτο διότι παρά τις αρχικές δυσμενείς νομολογιακές διακυμάνσεις – ιδίως με βάση ορισμένες, αμέσως μετά την έναρξη της ισχύος της Σύμβασης του Montego Bay του 1982, το 1995, αποφάσεις κυρίως του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης – οι οποίες εν πολλοίς οφείλονται και στην οφθαλμοφανή ασάφεια συγκεκριμένων ρυθμίσεων του κατά τ’ ανωτέρω Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, η στροφή της αντίστοιχης νομολογίας υπέρ της «πλήρους επήρειας» των νησιών εμπεδώνεται ολοένα και περισσότερο.
Άκρως ενδεικτική και αντιπροσωπευτική είναι η πρόσφατη απόφαση – της 12ης Ιουλίου 2016 – του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, το οποίο συγκροτήθηκε και επιλήφθηκε εν προκειμένω κατά τις διατάξεις του Παραρτήματος VII της Σύμβασης του Montego Bay του 1982, στην υπόθεση μεταξύ Φιλιππίνων και Κίνας για νησιωτικούς σχηματισμούς στην Νότια Σινική Θάλασσα. Ειδικότερα:
2. Μετά από μακροχρόνιες, άκαρπες, διαπραγματεύσεις με την Κίνα, για διαφορές στην Νότια Σινική Θάλασσα επί των πόρων νησιών που περικλείονται από την γνωστή «γραμμή των εννέα σημείων» («nine-dash line»), οι Φιλιππίνες προσέφυγαν, μονομερώς, στο κατά τ’ ανωτέρω Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, το 2013.
α) Παρά τις απόλυτες αντιρρήσεις της Κίνας, το ως άνω Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο έκρινε ως παραδεκτή την ενώπιόν του προσφυγή των Φιλιππίνων και εκδίκασε την όλη υπόθεση, με βασικό σκεπτικό το ότι η προαναφερόμενη προσφυγή δεν αφορούσε δικαστική κρίση επί ζητημάτων Κυριαρχίας των δύο Κρατών, ούτε καν ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, όπως π.χ. της Υφαλοκρηπίδας ή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μεταξύ τους.
β) Αφορούσε, και μάλιστα κατ’ εξοχήν, ζητήματα ερμηνείας των διατάξεων του άρθρου 121 του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας κατά την Σύμβαση του Montego Bay του 1982, ιδίως ως προς την «πλήρη επήρεια» των νησιών εν γένει, για την «παραγωγή» Υφαλοκρηπίδας και Αιγιαλίτιδας Ζώνης στο πλαίσιο νησιωτικών σχηματισμών της Νότιας Σινικής Θάλασσας.
Φυσικά, και παρά το περιορισμένο του πεδίου, εντός του οποίου δημιουργήθηκε η επίδικη διαφορά, η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου δημιουργεί νομολογιακό προηγούμενο, το οποίο σαφώς επηρεάζει την προμνημονευόμενη μια, και μόνη, διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δηλαδή την οριοθέτηση της νησιωτικής Υφαλοκρηπίδας και της αντίστοιχης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως προκύπτει και από τα εξής:
3. Ιδιαίτερη νομική σημασία έχουν εκείνες οι σκέψεις της απόφασης της 12ης Ιουλίου 2016 του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, που εμπεριέχονται στα obiter dicta αρ. 473-553 και οι οποίες αναδεικνύουν, σε γενικές γραμμές, μεταξύ άλλων, και τ’ ακόλουθα:
α) Πριν απ’ όλα οι ως άνω σκέψεις οδηγούν στην «διαλεύκανση» σημαντικών πτυχών του γράμματος και του πνεύματος των διατάξεων του άρθρου 121 του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας κατά την Σύμβαση του Montego Bay του 1982 που, όπως προεκτέθηκε, δεν είναι ιδιαιτέρως σαφείς. Σπουδαιότερη δε πτυχή είναι εκείνη, η οποία καταδεικνύει, εντός του ρυθμιστικού πεδίου των διατάξεων του κατά τ’ ανωτέρω άρθρου 121, ποιος είναι ο κανόνας και ποια είναι η εξαίρεση ως προς την «πλήρη επήρεια» των νησιών για την «παραγωγή» Υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Κάτι που σημαίνει, αυτοθρόως, ότι η εξαίρεση πρέπει να ερμηνεύεται στενώς και, συνακόλουθα, in dubio, ως προς την in concreto ερμηνεία, πρέπει να επιλέγεται η εφαρμογή των διατάξεων του κανόνα. Συγκεκριμένα, τον κανόνα συνιστούν οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 121 της Σύμβασης του Montego Bay του 1982 – οι οποίες ορίζουν ότι νήσος είναι μια διαμορφωμένη περιοχή ξηράς που περιβρέχεται από ύδατα και που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια των υδάτων κατά την μέγιστη πλημμυρίδα – σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 2 του ίδιου άρθρου, οι οποίες ορίζουν ότι, με την εξαίρεση των διατάξεων της παρ. 3, τα νησιά έχουν Αιγιαλίτιδα Ζώνη, Συνορεύουσα Ζώνη, Υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
β) Στη συνέχεια οι προμνημονευόμενες σκέψεις της απόφασης της 12ης Ιουλίου 2016 του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου διακρίνουν, εμμέσως πλην σαφώς, ως προς τα νησιά την άσκηση «πλήρους Κυριαρχίας» από την άσκηση «κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Και με τον τρόπο αυτό, πάντοτε δε στο πλαίσιο της ερμηνείας κανόνα - εξαίρεσης κατά τα προαναφερόμενα, οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι από την μια πλευρά όλα τα νησιά, ανεξαιρέτως, «παράγουν» Αιγιαλίτιδα Ζώνη και Συνορεύουσα Ζώνη. Αντιθέτως – και με βάση τις διατάξεις της παρ. 3 του ως άνω άρθρου 121, οι οποίες εισάγουν την κατά τ’ ανωτέρω εξαίρεση – Υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη «παράγουν» όλα, ανεξαιρέτως και ανεξαρτήτως μεγέθους, τα νησιά, που έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις να συντηρήσουν, αυτοδυνάμως, είτε ανθρώπινη ζωή είτε και απλή οικονομική δραστηριότητα.
Φυσικά, και σύμφωνα με την προαναφερόμενη ερμηνεία κανόνα - εξαίρεσης, η εν προκειμένω αυτοδύναμη συντήρηση «ανθρώπινης ζωής» ή «οικονομικής δραστηριότητας» πρέπει να ερευνάται, με τρόπο που δεν οδηγεί σε μια μορφή τελικής «εξίσωσης» των νησιών με βράχους ή βραχονησίδες, δηλαδή σε μια μορφή «αποστέωσης» της επήρειας των νησιών για την «παραγωγή» Υφαλοκρηπίδας και Αιγιαλίτιδας Ζώνης.
4. Υπό τ’ ανωτέρω δεδομένα είναι προφανής η σημασία της κατά τ’ ανωτέρω απόφασης της 12ης Ιουλίου 2016 του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου μεταξύ Φιλιππίνων και Κίνας, ως προς το νομολογιακό προηγούμενο, το οποίο δημιουργεί υπέρ της Ελλάδας αφενός για το ότι Αιγιαλίτιδα Ζώνη και Συνορεύουσα Ζώνη έχουν όλα, ανεξαιρέτως, τα Ελληνικά Νησιά.
Και, αφετέρου, Υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη «παράγουν», κατά τη Σύμβαση του Montego Bay του 1982, όλα, ανεξαιρέτως και ανεξαρτήτως μεγέθους, τα Ελληνικά Νησιά – άρα και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο – τα οποία μπορούν, υπό τις ως άνω διευκρινίσεις, να συντηρήσουν αυτοδυνάμως είτε ανθρώπινη ζωή είτε και απλή οικονομική δραστηριότητα.
* Απόσπασμα από την τελική, συμπληρωμένη, μορφή της Μελέτης «Κρίσιμα νομικά ζητήματα ενόψει των Διερευνητικών Επαφών», 12 Φεβρουαρίου 2021, που θα δημοσιευθεί στο τεύχος του Μαρτίου της «Επιθεώρησης Διοικητικού Δικαίου»
ΑΟΖΑιγαίοδιερευνητικέςνησιάΠροκόπης ΠαυλόπουλοςIssue: 2166Issue date: 25-2-2021Has video: Exclude from popular: 0
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μάσκες τέλος: Έρχεται το κολάρο για τον κορωνοϊό
- Η Κρατική Ασφάλεια περιμένει να συλλάβει τον Γιώργο Τράγκα έξω από το σπίτι του
- Ο Δημήτρης Αποστόλου: Πιστέψατε ότι ο τέως της Βατίδου είπε τα αδιανόητα τυχαία;
- Δήμος Αναστασιάδης -"Τώρα μιλάω εγώ"
- Τούρκοι πιλότοι: «Ουρλιαχτά» μέσα στο κοκ πιτ - Να ποιοι ρίχνουν θερμοβολίδες για να ξεφύγουν
- Survivor 2021: Αποχώρηση για την Ανθή Σαλαγκούδη
- Eντυπωσιακά αποτελέσματα από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson
- Survivor 4: Η απόλυτη ανατροπή - Αποχώρησε η Ανθή Σαλαγκούδη
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου
- Ο Μέσι ζήτησε τη φανέλα του τερματοφύλακα της Έλτσε
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Ο Προκόπης Παυλόπουλος γράφει στο «Π»: Κρίσιμα νομικά ζητήματα ενόψει των διερευνητικών
- Βόρεια Μακεδονία: Δυσκολίες στην προμήθεια εμβολίων - Ξεπέρασαν τις 100.000 τα κρούσματα
- Lockdown: Πώς θα γιορτάσει η Αττική Τσικνοπέμπτη, Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα
- Lockdown: Σενάριο για Τσικνοπέμπτη, Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα
- «Βόμβα» Βλάχου: Έτοιμα και άλλα θύματα να καταθέσουν κατά του Λιγνάδη (Video)
- Κορωνοϊός: «Όχι» Μέρκελ σε προνόμια για όσους έχουν εμβολιαστεί
- Ο Προκόπης Παυλόπουλος στην εκπομπή «…και εγένετο Ελλάς»
- ΕΦΚΑ: Αυτοί είναι οι ασφαλισμένοι που καλούνται να καταβάλλουν αναδρομικά από εισφορές λόγω καθυστερήσεων
- Κορωνοϊός: Βρετανική μετάλλαξη και νοσηλεία - Τι έδειξε νέα έρευνα
- Μην χάσετε το «ΠΟΝΤΙΚΙ» που κυκλοφορεί την Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Eurovision 2021 - Κύπρος: Αυτό είναι το «El Diablo» με την Έλενα Τσαγκρινού
- Πως θ’ ανοίξουν τα σχολεία, πως θα γυρίσουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά: Τα σενάρια που εξετάζονται
- Lockdown: «Φρένο» στα σενάρια για άρση μέτρων στην Αττική – Οι νέες ημερομηνίες-κλειδιά
- Η Κομισιόν ζητάει ξεπάγωμα
- Europa League: Ο Ολυμπιακός θέλει να «σφραγίσει» το εισιτήριο για τους «16» κόντρα στην Αϊντχόφεν (22:00)
- Eντυπωσιακά αποτελέσματα από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson
- Γεραπετρίτης: Διχαστικός ο ΣΥΡΙΖΑ, αγκαλιάζει ρητορική μίσους
- Η ώρα της απολογίας για Τσίπρα -Τι θα πει ο πρωθυπουργός
- Κώστας Ζαχαριάδης: Με απλά λόγια το «σχέδιο» του κ. Βορίδη για τη δημόσια διοίκηση