Ο «Ψηλός» του ελληνικού ποδοσφαίρου Αντώνης Αντωνιάδης στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς «Θρύλοι των γηπέδων»

Advertorial

Με ένα επεισόδιο αφιερωμένο στον «Ψηλό» του ελληνικού ποδοσφαίρου Αντώνη Αντωνιάδη ολοκληρώνεται στο COSMOTE HISTORY HD την Παρασκευή 25/1 στις 21.00, η σειρά ντοκιμαντέρ «Θρύλοι των γηπέδων», σε παραγωγή COSMOTE TV, με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιάνη. Ο κορυφαίος σκόρερ ξεδιπλώνει καρέ-καρέ τη ζωή του, από τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στην Ασπίδα Ξάνθης μέχρι τον Παναθηναϊκό, όπου αναδείχθηκε

5 φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ το 1971. Στο επεισόδιο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή του στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), όπου συνέβαλε καθοριστικά στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Συμπαίκτες, αντίπαλοι, καλλιτέχνες και άνθρωποι της οικογένειάς του «φωτίζουν» πτυχές της προσωπικότητας του, ενώ στο επεισόδιο συμμετέχει μουσικά και ο γνωστός συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος. Το επεισόδιο θα προβληθεί σε επανάληψη την Τετάρτη 30/1 στις 18.00 και θα είναι διαθέσιμο στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD, ξεχωρίζει η σειρά ντοκιμαντέρ «Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι: Γέφυρες γνώσης», σε παραγωγή COSMOTE TV, για το έργο των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και την επιρροή τους στον σύγχρονο κόσμο. Το νέο επεισόδιο με τίτλο «Ευδαιμονία και αρετή» επιχειρεί να ανιχνεύσει τα συστατικά στοιχεία της ευδαιμονίας, βάσει των ιδεών του Αριστοτέλη, των Στωικών και των Επικούρειων (Τρίτη 29/1, 22.00). Η σειρά προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Σάββατο στις 17.00.

Αφιερωμένο στην «Ένταξη της Ελλάδας στην Αντάντ» είναι το νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «1912-1922: Η δεκαετής εξόρμηση της Ελλάδας», σε συμπαραγωγή COSMOTE TV. Στο επεισόδιο, ιστορικοί και ακαδημαϊκοί αναλύουν τη σύγκρουση του Ελευθερίου Βενιζέλου με τον βασιλιά Κωνσταντίνο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την «έκρηξη» του κινήματος της Εθνικής Άμυνας (Σάββατο 26/1, 21.00).

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φράσεις με ιστορία», σε παραγωγή COSMOTE TV, αποκαλύπτει και εξηγεί, με τη βοήθεια ακαδημαϊκών και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, τις ρίζες και το ιστορικό ή θρησκευτικό υπόβαθρο γνωστών φράσεων, όπως «τα πάντα ρει», «mea culpa», «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», «ασκός του Αιόλου» κλπ. Τα δύο νέα επεισόδια της σειράς είναι αφιερωμένα στις εκφράσεις «Διέβην τον Ρουβίκωνα» (Σάββατο 26/1, 20.50) και «Ήξεις αφήξεις» (Κυριακή 27/1, 20.50).

Στο πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζει επίσης το νέο ντοκιμαντέρ του μηνιαίου αφιερώματος «Ιστορίες σε άσπρο-μαύρο», το οποίο σκιαγραφεί το πορτραίτο της Λίλας Κουρκουλάκου, της πρώτης Ελληνίδας που σπούδασε σκηνοθεσία στο Πειραματικό Κέντρο Κινηματογράφου της Ρώμης και κατάφερε να γίνει η δεύτερη γυναίκα σκηνοθέτης στην Ελλάδα, «σφραγίζοντας» με την προσωπικότητα και το έργο της τον ελληνικό κινηματογράφο (Κυριακή 27/1, 21.00).

Με το πέμπτο επεισόδιο με τίτλο «Αναγεννήσεις» επιστρέφει την Τρίτη 29/1 στις 19.00, η σειρά ντοκιμαντέρ «Τέχνη και πολιτισμοί», που μας ταξιδεύει σε 6 ηπείρους και 31 χώρες με στόχο να γνωρίσουμε περισσότερα από 500 έργα τέχνης σε ολόκληρο τον κόσμο. Το επεισόδιο μας μεταφέρει από τη Ρώμη στην Ινδία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, προκειμένου να ανακαλύψουμε την ανατολική Αναγέννηση του 15ου αιώνα.

Τέλος, στα δύο νέα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ του Κρις Μαρκέρ «Η κληρονομιά της Γλαύκης», για την ανάδειξη της προσφοράς της αρχαίας Ελλάδας στον σύγχρονο πολιτισμό, κορυφαίοι στοχαστές και καλλιτέχνες αναλύουν τις έννοιες «Λόγος-Λογομαχία» και «Μουσική» στα (Δευτέρα 28/1 & Τρίτη 29/1, 17.00).

Ο Πειραιάς του 20ου αιώνα μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου», στο COSMOTE HISTORY HD

Το αφιέρωμα της «Μηχανής του Χρόνου» στην πόλη του Πειραιά συνεχίζεται με την παρουσίαση της περιοχής κατά τον 20ο αιώνα και τη διαμόρφωση της κοινωνίας της, μετά την άφιξη των προσφύγων το 1922. Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος θα προβληθεί στο COSMOTE HISTORY HD τη Δευτέρα 28/1, στις 21.00.

Μέσα από μαρτυρίες Μικρασιατών, περιγράφεται πώς δημιουργήθηκαν από το μηδέν νέες συνοικίες, όπως η Δραπετσώνα, η Νίκαια και το Κερατσίνι, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι πρόσφυγες αναδιαμόρφωσαν την πόλη και αναζωογόνησαν τη βιομηχανία, η οποία γνώρισε νέα άνθιση εξαιτίας του άφθονου και φθηνού εργατικού δυναμικού, ενώ οδήγησε και στην ανάπτυξη του συνδικαλισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η έρευνα «ρίχνει φως» στις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις της εποχής και στην απεργία του 1923 στο Πασαλιμάνι, η οποία έμεινε στην ιστορία με το όνομα «Ματωμένος Αύγουστος».

Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο παρουσιάζει, επίσης, την ιστορία της περιοχής των Βούρλων, όπου δημιουργήθηκαν τα κρατικά πορνεία, αναπτύχθηκε ο υπόκοσμος του Πειραιά και «γεννήθηκε» το Πειραϊκό ρεμπέτικο.

Ξεχωριστό κεφάλαιο της εκπομπής αποτελούν οι αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Πειραιά την περίοδο της Κατοχής και το καταστροφικό χτύπημα των Συμμάχων λίγο πριν τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα από εικόνες και σπάνια ντοκουμέντα, παρουσιάζεται η μεταμόρφωση της πόλης, που σε μια μόλις δεκαετία «έχασε» όμορφες μονοκατοικίες και γραφικές γειτονιές, οι οποίες αντικαταστάθηκαν από χιλιάδες πολυκατοικίες, ενώ επί δικτατορίας κατεδαφίστηκαν εμβληματικά κτίρια, όπως το περίφημο Ρολόι.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Στέλιος Βαμβακάρης – Γιος Μάρκου Βαμβακάρη, Στέφανος Μίλεσης – Πρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιά, Νότης Ανανιάδης – Δημοσιογράφος/ ερευνητής, Βασίλης Πισιμίσης – Ερευνητής,/συλλέκτης, Δημήτρης Σταθακόπουλος – Δικηγόρος Πειραιά, Ευαγγελία Μπαφούνη – Ιστορικός, Ελένη Κυραμαργιού – Ιστορικός, Δημοσθένης Μπούκης – Ερευνητής, Κυριάκος Νισκόπουλος – Πρόεδρος Συλλόγου Σμυρναίων Νίκαιας και Πειραιά, Ευάγγελος Τζανής – Πρόεδρος Συλλόγου Απογόνων Μικρασιατών Προσφύγων 1922 Μικρολίμανο, Αναστάσιος Κεσανόπουλος – Αντιπρόεδρος Συλλόγου Απογόνων Μικρασιατών Προσφύγων 1922 Μικρολίμανο, Μαρία Καραφαντή – Απόγονος Μικρασιατών Προσφύγων, Κάτοικος Μικρολίμανου, Άρης Σκληβανιώτης – Μάρτυρας του βομβαρδισμού του Πειραιά, Γιάννης Γιαννιτσιώτης – Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Λήδα Παπαστεφανάκη – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δημήτρης Κρασονικολάκης – Αντιπρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιά, Γιώργος Σταϊνχάουερ – Αρχαιολόγος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, Νίκος Γιαννόπουλος – Ιστορικός, Γιώργος Λεκάκης – Δημοσιογράφος.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

COSMOTE HISTORY HDΘρύλοι των Γηπέδωνcosmote tvΑντώνης ΑντωνιάδηςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα