Ο συμβιβασμός των Βρυξελλών - Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και… στο βάθος χρηματοδότηση (Video)

ΠΟΛΙΤΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκατάσταση του κλίματος, επαναβεβαίωση της συμφωνίας, επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και … στο βάθος χρηματοδότηση. Τσίπρας: «ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες».Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν.

Σε μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος της μίνι Συνόδου Κορυφής που έληξε τα ξημερώματα της Παρασκευής θα λέγαμε ότι υπήρξε άρση του αδιεξόδου καθώς η Ελλάδα έλαβε τη διαβεβαίωση των έξι συνδαιτυμόνων της ότι ισχύει «απόλυτα» η συμφωνία

της 20ης Φεβρουαρίου και δεν υπάρχει πισωγύρισμα στο μνημονιακό καθεστώς.

Αυτό, σύμφωνα με τους Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει τις επόμενες μέρες να παρουσιάσει πλήρη και λεπτομερή λίστα μεταρρυθμίσεων η αξιολόγηση των οποίων θα γίνει στο πλαίσιο του Eurogroup το οποίο θα είναι αυτό που θα δώσει το πράσινο φως για εκταμιεύσεις, είτε μέρους της δόσης του EFSF, είτε του 1,9 δις των διακρατούμενων κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.

Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πλευρά των δανειστών πήρε τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τους κανόνες, ότι δηλαδή θα τρέξει τις μεταρρυθμίσεις και θα επιτρέψει τη συλλογή στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια ενώ η ελληνική πλευρά «κέρδισε» την αποτροπή μέτρων λιτότητας. Αμφότερες οι πλευρές απέφυγαν την επιδείνωση του κλίματος και κατά συνέπεια το περαιτέρω αδιέξοδο ή και τη ρήξη.

Με δεδομένο ότι πριν τη συνάντηση επισημάνθηκε από πολλές πλευρές ότι ο χρόνος πιέζει, το σήμα που δόθηκε είναι ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν. Μάλιστα ο πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρεαν κοινοτικές πηγές εξέφρασε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν υπήρξε πρόοδος τις τελευταίες μέρες. Τα πιεστικά περιθώρια πάντως έδειξε να επιβεβαιώνει και ο πρωθυπουργός ο οποίος φέρεται να ενημέρωσε τους έξι εταίρους του για τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου, ότι δηλαδή η χώρα έχει ρευστότητα ως τα μέσα Απριλίου.

Ο πρωθυπουργός, εξερχόμενος της συνάντησης έδειξε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι δεν υπήρξε υποχώρηση των εταίρων από τα συμφωνηθέντα της 20ης Φεβρουαρίου, εν ολίγοις δε ζητήθηκαν μέτρα λιτότητας και συνέχιση του μνημονιακού καθεστώτος.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι φάνηκε να υπάρχει εξομάλυνση του κλίματος σύγκρουσης που προηγήθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν τη Σύνοδο, με αφορμή την καχυποψία της κυβέρνησης απέναντι στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, τα οποία ουσιαστικά κατηγόρησε ότι επιχειρούν να τη σύρουν πίσω στην πέμπτη αξιολόγηση, ξεσηκώνοντας μπαράζ αρνητικών δηλώσεων από ευρωπαίους αξιωματούχους.

Μεταρρυθμίσεις «made in Greece» και άνευ υφεσιακών μέτρων

Στη σύντομη δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός σημείωσε «ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί» και ως θετικά στοιχεία της επταμερούς αποτίμησε

το γεγονός ότι οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις που θα καταθέσει η Ελλάδα θα είναι δικές της,το ότι δεν θα ληφθούν υφεσιακά μέτρα και δε θα γίνει η πέμπτη αξιολόγηση στη βάση των στόχων του μέιλ Χαρδούβελη.Και τέλος, ότι με πρωτοβουλία Γιούνκερ θα προχωρήσει η εκταμίευση κονδυλίων για την ανθρωπιστική κρίση.

Από την άλλη η Ελλάδα αποδέχτηκε την παρουσία των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα για τη συλλογή στοιχείων, καθώς και το γεγονός ότι προϋπόθεση για την εκταμίευση δόσεων είναι η επιτυχής αξιολόγηση του πακέτου των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει τις προσεχείς μέρες, σε νέο έκτακτο Eurogroup- η Μέρκελ στις δηλώσεις της παρέπεμψε στην τέταρτη παράγραφο της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη η οποία σαφώς αναφέρεται σε επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης της συμφωνίας επέκτασης ως όρο για την εκταμίευση δόσης.

Η δήλωση Τσίπρα

Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του σημείωσε:

«Σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες. Όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να εργαστούν ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες και κυρίως επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, την πέμπτη αξιολόγηση τη λεγόμενη, δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει το μέιλ Χαρδούβελη. Η Ελλάδα θα καταθέσει τις δικές της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες και θα υλοποιήσει. Και ταυτόχρονα υπήρξε επαναβεβαίωση της διάθεσης όλων των πλευρών να εργαστούν ώστε το συντομότερο δυνατό να αποκατασταθεί η χρηματοδοτική ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, και αυτό έχει τη σημασία του, ο πρόεδρος Γιούνκερ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα εκταμιεύσουν ένα σημαντικό ποσό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, κάτι το οποίο, και το ύψος του ποσού θα σας το ανακοινώσει ο κύριος Γιούνκερ αύριο μετά το τέλος της Συνόδου». Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση πήρε την πολιτική λύση που ζητούσε απάντησε: «Ξαναβάλαμε τη διαδικασίες στις ράγες, γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί».

Το κοινό ανακοινωθέν

Το κοινό ανακοινωθέν των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση (γύρω στις 3.30 ώρα Ελλάδας) αναφέρει τα εξής:

«Αποδεχόμαστε απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015. Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν. Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες. Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα. Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».

Σύνοδος Κορυφήςμίνι Σύνοδος ΚορυφήςΤσίπραςΜέρκελκοινό ανακοινωθέν
Keywords
Τυχαία Θέματα