Ο «ξαφνικός θάνατος» του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας

Αναστάτωση στις ζωές περίπου 6.000 φοιτητών προκαλεί η αιφνίδια πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής για την κατάργηση τμημάτων, τη συγχώνευση και τη μεταφορά τους από τη Σίνδο στις Σέρρες.

Η πρόταση, που σύμφωνα με τους φοιτητές, αποτελεί μάλλον μια ειλημμένη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και στην τοπική κοινωνία.

Την Παρασκευή 1/4, η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ, που είναι διορισμένη από το υπουργείο Παιδείας,

ανακοίνωσε την κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, την συγχώνευση του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων με το παρεμφερές τμήμα των Σερρών και την Μεταφορά του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης επίσης στις Σέρρες.

Αυτό που πραγματικά προκαλεί εντύπωση είναι η έλλειψη επιχειρημάτων από πλευράς Διοικούσας Επιτροπής καθώς και η ίδια παραδέχεται πως δεν έκανε τίποτε περισσότερο από αυτό που ζήτησε το υπουργείο Παιδείας, «στο πλαίσιο της πολιτικής βούλησης για αλλαγές και συγχωνεύσεις».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπό ίδρυση Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ, «ο κ. Καΐσης, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, διορισμένος από την σημερινή κυβέρνηση, ούτε τρελάθηκε, ούτε ξύπνησε στραβά για να κάνει τέτοια πρόταση. Με εντολή της κυβέρνησης και του Υπουργείου, έβαλε την υπογραφή του σε ένα προμελετημένο έγκλημα!

Να δώσουν την χαριστική βολή στις σπουδές, τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ, αυτό κρύβεται πίσω από την κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, την μετακίνηση-συγχώνευση των Τμημάτων Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και της Πληροφορικής στις Σέρρες χωρίς να ξέρουμε τίποτα για αίθουσες, εργαστήρια, καθηγητές, εστίες, σίτιση! Χωρίς να ξέρουμε αν θα συγχωνευτούν ή απλά θα μετακινηθούν, σε κτίρια και εγκαταστάσεις που δεν έχουν φτιαχτεί για τη δική μας Σχολή και το βασικότερο, χωρίς να ξέρουμε τι πτυχίο και με τι επαγγελματικά δικαιώματα και με ποια προοπτική θα βγούμε από
εκεί».

Κατά της απόφασης η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια

Ομόφωνα οι παρατάξεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο του Υπουργείο Παιδείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του voria.gr, σε επικοινωνία του Περιφερειάρχη με την υπουργό Νίκη Κεραμέως, ο κ. Τζιτζικώστας έλαβε διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται κανένα θέμα και πως «δεν έχει καν συζητηθεί και δεν έχει δημιουργηθεί ούτε η προβλεπόμενη επιτροπή η οποία θα συζητούσε ένα τέτοιο ζήτημα. Δεν έχει γίνει καμιά επεξεργασία, δεν υπάρχει καμιά απόφαση, δεν υπάρχει καμιά δέσμευση. Με διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνει τίποτα στα ξαφνικά και πως για ό,τι πρόκειται να γίνει θα προηγηθεί σοβαρή προσέγγιση και διάλογος τόσο με τους φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και με τους τοπικούς φορείς».

Κατά της προτεινόμενης μεταφοράς και κατάργησης τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας τάχθηκαν επίσης βουλευτές και αυτοδιοικητικοί του νομού Θεσσαλονίκης σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Σίνδο με πρωτοβουλία του δημάρχου Δέλτα, Γιάννη Ιωαννίδη.

Στη σύσκεψη που έγινε παρουσία του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβα, μελών της ακαδημαϊκής κοινότητες και φοιτητών, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να συνυπογράψουν κοινό ψήφισμα για συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος κ. Ιωανίδης, τόνισε, πως «η πρόταση αυτή γίνεται σε μία περίοδο που η πατρίδα και τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση. Συρρικνώνει το ΔΙΠΑΕ διώχνοντας κυριολεκτικά 6000 ενεργούς φοιτητές και 60 μέλη ΔΕΠ ενώ υποβαθμίζει την περιοχή του δήμου Δέλτα και ευρύτερα της δυτικής Θεσσαλονίκης».

Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη δέσμευση από το υπουργείο Παιδείας, ανησυχεί τους φοιτητές καθώς εκφράζουν την βεβαιότητα ότι η πορεία απαξίωσης των σχολών τους είναι μη αναστρέψιμη.

Για αυτό τον λόγο, οι φοιτητές σχεδιάζουν την κάθοδό τους στην Αθήνα με δυναμικές κινητοποιήσεις στις 5/5, με κύριο αίτημα την απόσυρση του σχεδιασμού για συγχωνεύσεις και μεταφορά τμημάτων στις Σέρρες αλλά και

την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των τμημάτων, τα οποία, 3 χρόνια μετά την Πανεπιστημιοποίηση, ακόμα δεν έχουν θεσμοθετηθείΤην καλύτερη χρηματοδότηση, περισσότερο καθηγητικό-ερευνητικό προσωπικό και εκσυγχρονισμό των εργαστηρίων στην Πανεπιστημιούπολη της ΣίνδουΤην αναβάθμιση του πτυχίου τους, ώστε να βγαίνουν ολοκληρωμένοι Μηχανικοί και στα 3 Τμήματα ανάλογα την ειδικότητα

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Λασκαράτος: Μιλάει για το πρώτο του βιβλίο – Τι λέει για την «παρέμβαση» του Μίκη Θεοδωράκη

Κατρίν Ντενέβ: Η κυρία τραγουδά Σερζ Γκενσμπούρ (Video)

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Πέντε φορές που τα ΜΜΕ έπιασαν πάτο (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα