Ο υπουργός Υγείας ξήλωσε το Δ.Σ του ΟΔΙΠΥ – Έρχονται αλλαγές και σε άλλους οργανισμούς

Η παραίτηση των μελών του Δ.Σ του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), σίγουρα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο Άδωνης Γεωργιάδης, οι πληροφορίες που έφταναν στο γραφείο του για την πορεία της εξέλιξης των  σημαντικών έργων που έχει αναλάβει να «τρέξει» ο ΟΔΙΠΥ, δεν ήταν ικανοποιητικές.

Οπότε έξι μήνες μετά την επιστροφή του Γεωργιάδη στη θέση του υπουργού

Υγείας, ήταν μονόδρομος να ζητήσει τις παραιτήσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού, Βασίλη Μπαλάνη καθώς και όλων των άλλων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Όπως και έγινε την περασμένη Τέταρτη.

Βέβαια πρέπει να τονιστεί εδώ ότι ο υπουργός δεν έχει χρόνο για χάσιμο, καθώς τα  έργα του Οργανισμού, όπως αυτά που αφορούν τη «Νοσοκομειακή Φροντίδα Ασθενών στο Σπίτι» και την εκπαίδευση και ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού στην Υγεία, ύψους 1.250.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν μπορούν να περιμένουν.

Ο ΟΔΙΠΥ

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός έχει στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας υγείας με βάση τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα, όπως  η ασφάλεια ασθενών μέσα στα νοσοκομεία (π.χ πτώσεις, ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις), επάρκεια προσωπικού κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος Διευθύνων σύμβουλος, είναι πολύ πιθανό να προέρχεται από πρόσωπα που έχει ήδη συνεργαστεί ο κ. Γεωργιάδης, από τις θέσεις της ηγεσίας των υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας.

Τα έργα του

Ο Οργανισμός ιδρύθηκε επί υπουργίας Βασίλη Κικίλια, με προτροπή  του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και νυν συμβούλου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα υγείας. Ουσιαστικά στόχος του ΟΔΙΠΥ είναι η διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και της ασφαλείας τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων σε αυτά. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπήρχε η απαραίτητη στελέχωση με προσωπικό για να «τρέξει» αυτά τα έργα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, γεγονός είναι ότι ο ΟΔΙΠΥ έχει σημαντικά έργα σε εξέλιξη, ενώ συμμετέχει και σε αρκετά ευρωπαϊκά προγράμματα, στα οποία υπάρχουν ασφυκτικές προθεσμίες.

 Ειδικότερα, μεταξύ των κυριότερων δράσεων του Οργανισμού συγκαταλέγονται :

Δημιουργία ενός συνόλου 40 και πλέον δεικτών ποιότητας, οι οποίοι παρακολουθούνται σε 11 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.Σχεδιασμός και εκπόνηση 12 προτύπων ποιότητας, που σχετίζονται με τη μείωση των λοιμώξεων και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.Σχεδιασμός και εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου για το ασφαλές νοσοκομείο σε συνεργασία με το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το ΠΑΓΝΗ και δημιουργία των πρώτων κωδικών έκτακτης ανάγκης.Συνεργασία με 15 νοσοκομεία για τη δημιουργία και εκπόνηση πρότυπων πολιτικών και διαδικασιών για τη φροντίδα των ασθενών.Εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν ήδη 1.500 ωφελούμενους επαγγελματίες υγείας από όλη τη χώρα.Αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας βάσει του διεθνούς προτύπου ποιότητας 15224, το οποίο προσαρμόστηκε στην Ελληνική πραγματικότητα.

Επίσης διαχειρίζεται δράσεις με  σημαντικά κονδύλια από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και από τις δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ακόμη κλιμάκια του οργανισμού βρίσκονται συχνά εκτός έδρας, σε νοσοκομεία της Περιφέρειας, για την καταγραφή των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επίσης, ο ΟΔΙΠΥ μέσω συμμετοχής σε προγράμματα απορροφά πόρους από ευρωπαϊκές πηγές, όπως το EU4Health.

Θα ακολουθήσουν και άλλες αλλαγές σε οργανισμούς και διευθύνσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του υπουργού να ξηλώσει όλο το Δ.Σ του ΟΔΙΠΥ σηματοδοτεί και την αρχή μιας  σειράς αλλαγών σε πρόεδρους και αντιπροέδρους και σε άλλους οργανισμούς υγείας. Ανάμεσα σε αυτούς τους οργανισμούς, ακούγεται τους τελευταίους μήνες και το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρα μας ο  ΕΟΠΥΥ.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι, όπως λένε στο topontiki.gr έγκυρες πηγές, ότι δεν βρίσκουν ανταπόκριση οι προτάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε άτομα του ιδιωτικού τομέα που είναι άριστοι γνωστές των θεμάτων της υγείας…

Διαβάστε επίσης

Χοληστερόλη: Πότε οι τιμές της «απειλούν» την καρδιά – Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο

Κιρσοί κάτω άκρων: Τα συμπτώματα και οι τρόποι αντιμετώπισης

Ανθρωπιά: Ακτινολόγος από την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Ελπίδα» μπήκε στον αξονικό μαζί με εγκαταλελειμμένο βρέφος (photo)

Keywords
Τυχαία Θέματα