Ο ζωγράφος επιστρέφει στο ονειρικό τοπίο…

"Π" ARTΜια ΓνώμηΈντυπη Έκδοση

 

Ο Στρατής Μεντάκης, που έφυγε πριν από λίγο καιρό από τη ζωή, ήταν ένας σπουδαίος ζωγράφος χαμηλών τόνων.

Είχε γεννηθεί στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου το 1945 κι έμενε στο διπλανό διαμέρισμα στο σπίτι που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Φοίτησε στο δημοτικό και γυμνάσιο της ελληνικής κοινότητας Πορτ Σάιντ, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και χρώματος στα εργαστήρια Αιγυπτίων ζωγράφων.

Το 1964 εγκατέλειψε με την οικογένειά του την Αίγυπτο

και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Τουριστικών Σπουδών της Ρόδου και για κάποια χρόνια εργάστηκε σε τουριστικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, το 1969 κατόρθωσε να εκθέσει την πρώτη του ζωγραφική δουλειά, η οποία ήταν ζωγραφική σε μεταξωτά και βαμβακερά υφάσματα. Το 1971 δημιούργησε τον δικό του χώρο, που του επέτρεπε να αφοσιωθεί και να μελετήσει περισσότερο τα εικαστικά προβλήματα που τον απασχολούσαν.

Παράλληλα σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με καθηγητή τον σημερινό ακαδημαϊκό κ. Χρύσανθο Χρήστου και πραγματοποίησε πολλά επιμορφωτικά ταξίδια σε ευρωπαϊκές χώρες. Η ζωγραφική του δημιουργία από το 1980 είχε ως βάση έναν έντονο περιβαλλοντικό προβληματισμό. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ο ιδιότυπος σουρεαλισμός ποιητικής υφής και η ονειρική ατμόσφαιρα των τοπίων του.

Ήταν ο ζωγράφος του φανταστικού και ονειρικού τοπίου. Δημιούργησε τις δικές του διαστάσεις μέσα από τη σιωπή, στον κόσμο των χρωμάτων του, όπου κυριαρχεί το γαλάζιο σε όλες τις αποχρώσεις. Οι λεπτοφυείς μεταβάσεις από τη μια απόχρωση στην άλλη, μας θυμίζουν την ατμόσφαιρα του Αιγαίου και αποκαλύπτουν τον τολμηρό πνευματικό του δυναμισμό και τις γνώσεις του στην Τέχνη.

Έργα του έχουν εκτεθεί σε πολλές αίθουσες Τέχνης:
«Ζυγός», Αθήνα 1982, «Τέχνης Athenaeum», Αθήνα 1982 και 1984, «Αστήρ Παλλάς», Κέρκυρα 1982, «Νέων Ελλήνων Ζωγράφων», Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Εδώ και αρκετά χρόνια ο Στρατής Μεντάκης, παράλληλα με τη ζωγραφική, είχε αναπτύξει μια οικοτεχνία παραδοσιακών προϊόντων, «Τα γλυκά της Φανούλας» στα Στύρα Ευβοίας, απέναντι από την Αγία Μαρίνα Μαραθώνα.

Του χρωστούσα αυτό το σημείωμα για τις ώρες που περάσαμε μαζί μιλώντας για ζωγραφική…

ζωγραφικήΑθηνάζωγράφοςIssue: 2166Issue date: 25-2-2021Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα