Ομπάμα: Το Ισραήλ έχει λόγους να ανησυχεί για τις κινήσεις του Ιράν
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ έχει λόγους να ανησυχεί για τις κινήσεις του Ιράν, υπογράμμισε όμως ότι η Τεχεράνη θα αποτελούσε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για την ισραηλινή ασφάλεια εάν αποκτούσε πυρηνικό οπλοστάσιο.
"Το Ισραήλ έχει θεμιτές ανησυχίες" όσον αφορά τις απειλές που εγείρει για την ασφάλειά του το Ιράν, και "θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για τους οποίους οι Ισραηλινοί αντιμετωπίζουν με νευρικότητα τη θέση του
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα ήταν "ανοησία" να υποστηριχθεί από οποιονδήποτε ότι ανέχεται το γεγονός πως Αμερικανοί υπήκοοι κρατούνται σήμερα στο Ιράν, πρόσθεσε όμως ότι κάθε προσπάθεια να συμπεριληφθεί το ζήτημα αυτό στις διαπραγματεύσεις της ομάδας 5+1 με την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα περιέπλεκε τις συνομιλίες.
"Εάν το ερώτημα είναι γιατί δεν συνδέσαμε τις διαπραγματεύσεις με την απελευθέρωσή τους, σκεφτείτε ποια λογική δημιουργεί αυτό", τόνισε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο για τη συμφωνία. "Ξαφνικά το Ιράν θα συνειδητοποιούσε ότι (...) θα μπορούσε να αποσπάσει περισσότερες παραχωρήσεις από τους Αμερικανούς διότι κρατεί αυτά τα πρόσωπα", επισήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Επιπλέον, προκάλεσε σήμερα τους επικριτές της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που επετεύχθη έπειτα από μακροσκελείς διαπραγματεύσεις με την ομάδα 5+1 να προτείνουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, τονίζοντας ότι οι μόνες πραγματικές επιλογές ήταν μια συμφωνία κατόπιν διαπραγματεύσεων ή η κήρυξη πολέμου.
"Αυτό που δεν έχω ακούσει είναι ποια εναλλακτική λύση προτιμάτε", τόνισε ο Ομπάμα απευθυνόμενος στους επικριτές του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο.
"Δεν έχω ακούσει τίποτα γι' αυτό. Και ο λόγος είναι διότι υπάρχουν στην πραγματικότητα μόνο δύο εναλλακτικές: είτε το θέμα της αποτροπής της απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν θα επιλυθεί διπλωματικά, μέσω μιας διαπραγμάτευσης, ή θα επιλυθεί στρατιωτικά, μέσω ενός πολέμου. Αυτές είναι οι επιλογές", τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
"Συμμερίζομαι τις ανησυχίες του Ισραήλ, των Σαουδαράβων, των εταίρων μας στον Κόλπο για το ότι το Ιράν στέλνει όπλα, προκαλεί συγκρούσεις και χάος στην περιοχή", ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος. "Κι αυτός είναι ο λόγος που τους είπα, 'ας συνεργαστούμε πιο αποτελεσματικά και ας βελτιώσουμε τις δυνατότητές μας στη συγκέντρωση πληροφοριών και τις δυνατότητές μας να επεμβαίνουμε ώστε να περνούν λιγότερα όπλα από το δίχτυ'" που θα στηθεί, πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε πάντως τις ανησυχίες για τη συμφωνία με το Ιράν, ιδίως αυτές του Ισραήλ, "θεμιτές".
Ο Ομπάμπα ανέφερε ότι τα προβλήματα στη Συρία δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς να υπάρξει συνεργασία και υποστήριξη από τη Ρωσία, την Τουρκία και άλλους εταίρους, ενώ υπογράμμισε ότι και το Ιράν πρέπει να λάβει μέρος στις συζητήσεις για τη διευθέτηση της κρίσης.
"Για να μπορέσουμε να επιλύσουμε (σ.σ. την κρίση) θα χρειαστεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των σημαντικότερων δυνάμεων που ενδιαφέρονται για τα τεκταινόμενα στη Συρία περί του ότι (ο πόλεμος) δεν μπορεί να κερδηθεί στο πεδίο της μάχης", τόνισε ο Ομπάμα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι δεν αναμένει να συναφθεί μια επίσημη διμερής συμφωνία με το Ιράν για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Ωστόσο, προσπάθησε να πείσει τους ιδιαίτερα επιφυλακτικούς Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς και τους πολίτες να ταχθούν υπέρ της συμφωνίας της ομάδας 5+1 με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επιμένοντας ότι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αποφυγής μιας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών ή ενός νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε και αναμεταδόθηκε απευθείας σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ομπάμα ανέπτυξε το σκεπτικό του μια μέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων στην Βιέννη για την επιβολή περιορισμών στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων.
«Χωρίς συμφωνία δεν θα υπήρχαν περιορισμοί στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και το Ιράν θα μπορούσε να έρθει πιο κοντά στην απόκτηση πυρηνικής βόμβας» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Χωρίς συμφωνία, διακινδυνεύαμε έναν νέο πόλεμο στην Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.
Ο Ομπάμα τόνισε πως αν οι ΗΠΑ δεν αδράξουν την ευκαιρία για την επισφράγιση της συμφωνίας, «οι μελλοντικές γενιές θα μας κρίνουν αυστηρά».
Η συμφωνία χαρακτηρίζεται πολιτικός θρίαμβος για τον Ομπάμα, αλλά και το μεγαλύτερο στοίχημά του αφότου αναδείχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ το 2009.
Ο Ομπάμα είναι η αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια να αποκρουστούν οι επικρίσεις των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο και να καθησυχαστούν οι νευρικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ όπως το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία.
«Εάν δεν επιτυγχανόταν συμφωνία, οι διεθνείς κυρώσεις στο (σ.σ. ιρανικό) καθεστώς θα αποδυναμώνονταν και υπήρχαν ελάχιστες δυνατότητες να επιβληθούν ξανά», σημείωσε. «Με αυτή τη συμφωνία, έχουμε την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με ειρηνικό τρόπο μια τεράστια απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια», πρόσθεσε ο ίδιος.
Παράλληλα, ο Ομπάμα τόνισε πως θα υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος νέου πολέμου στην Μέση Ανατολή χωρίς συμφωνία και πως άλλες χώρες στην περιοχή θα αποκτούσαν δικά τους πυρηνικά προγράμματα «στην πιο ασταθή περιοχή στον κόσμο».
Πρόσθεσε πως αναμένει ένα έντονο διάλογο στο Κογκρέσο για την συμφωνία, που υπογράμμισε πως κλείνει όλες τις εναλλακτικές οδούς στο Ιράν για ένα πρόγραμμα πυρηνικού εξοπλισμού.
ΙσραήλΙράνΗΠΑΜπαράκ ΟμπάμαHas video:- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αποκλειστικό: Έκτακτο τηλεφώνημα Τσίπρα σε Παυλόπουλο
- Κωνσταντοπούλου: "Ποια είπε άιντε...;" - Εκνευρισμένη κατέβηκε από την έδρα η Πρόεδρος
- Καταψήφισαν την πρόταση της Κωνσταντοπούλου 297 βουλευτές
- Ο Χάρης Ρώμας και η άγνωστη σχέση του με τον Γιάννη Βαρουφάκη
- Σοβαρά επεισόδια στο Σύνταγμα
- H συμφωνία της ΝΤΡΟΠΗΣ και τα λάθη του Αλέξη Τσίπρα
- ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: "Μπουρλότο" σε βαν τηλεοπτικού σταθμού... [photos]
- Επεισοδία στο Σύνταγμα μεταξύ αντιεξουσιαστών - ΜΑΤ
- Σοβαρά επεισόδια στο Σύνταγμα. Βροχή μολότοφ
- Νέες απαντήσεις της ένωσης Τραπεζών για την τραπεζική αργία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Καραμανλή και Βενιζέλος κατά Ζωής: Άιντε να τελειώνουμε-Να παραιτηθείτε! (Video)
- ΕΟΦ: Ελλείψεις σε φαρμακευτικά προϊόντα – Προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών
- Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Παυλόπουλο, Θεοδωράκη
- Τσακαλώτος: Η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα δοκιμαστεί
- Συνεδριάζει η Ολομέλεια – Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία (LIVE)
- Η Ζωή έθεσε την πρότασή της σε ψηφοφορία και την ψήφισε… μόνη της! (Video)
- Συγκέντρωση ενάντια στα νέα μέτρα στο Σύνταγμα (Photos)
- Ομπάμα: Το Ισραήλ έχει λόγους να ανησυχεί για τις κινήσεις του Ιράν
- Μολότωφ και χημικά στο Σύνταγμα (Video)
- Προσαγωγές 4 ατόμων κοντά στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Ομπάμα: Το Ισραήλ έχει λόγους να ανησυχεί για τις κινήσεις του Ιράν
- Καραμανλή και Βενιζέλος κατά Ζωής: Άιντε να τελειώνουμε-Να παραιτηθείτε! (Video)
- Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Παυλόπουλο, Θεοδωράκη
- Η Ζωή έθεσε την πρότασή της σε ψηφοφορία και την ψήφισε… μόνη της! (Video)
- Τσακαλώτος: Η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα δοκιμαστεί
- ΕΟΦ: Ελλείψεις σε φαρμακευτικά προϊόντα – Προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών
- Μολότωφ και χημικά στο Σύνταγμα (Video)
- Προσαγωγές 4 ατόμων κοντά στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ
- Συνεδριάζει η Ολομέλεια – Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία (LIVE)
- Από στιγμή σε στιγμή η Ολομέλεια – Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κίνδυνος εγκεφαλικού από το παθητικό κάπνισμα
- Γεννηματά: Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα
- Κουτσούμπας: Η ιστορία επαναλαμβάνεται όχι ως φάρσα, αλλά ως τραγωδία
- Διάσωση περίπου 2.700 μεταναστών
- Βουλή - Κουτσούμπας: Ο λαός θα πληρώσει το άθλιο μνημόνιο Τσίπρα
- Μνημόνιο – Βίτσας: Γίνεται προσπάθεια να αποτελέσει παρένθεση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (vid)
- Ηράκλειο: Συγκέντρωση και πορεία εναντίον των νέων μέτρων
- Στο κατώτερο σημείο από τον Απρίλιο το πετρέλαιο
- O καινούργιος Αρκάς για τους βουλευτές που είναι καρφωμένοι στην καρέκλα τους
- Γεννηματά: Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι, δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα