Ωχρά κηλίδα: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να χαθεί η όραση

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας συνήθως ξεκινά σε άτομα άνω των 50 ετών. Για τα άτομα με τον πιο κοινό τύπο (ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας), τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά για πολλά χρόνια.

Ένας λιγότερο κοινός τύπος (υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας) μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που εξελίσσονται μέσα σε μερικές ημέρες.

Οι αμφιβληστροειδείς αποτελείται από ειδικά στρώματα κυττάρων στο πίσω μέρος των ματιών, που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικά σήματα. Το τμήμα του αμφιβληστροειδούς που

είναι υπεύθυνο για την κεντρική όραση ονομάζεται ωχρά κηλίδα και έχει διάμετρο περίπου 5,5 χιλιοστά (mm).

Ο ρυθμός εξέλιξης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ποικίλλει ευρέως, με μελέτες να αναφέρουν ποσοστά εξέλιξης από 0 έως 14 τετραγωνικά mm ανά έτος.

Σε μια μελέτη του 2020, ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 40.543 άτομα με διάγνωση πρώιμου ή ενδιάμεσου σταδίου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας από το 2009 έως το 2016. Διαπίστωσαν ότι:

Ο ετήσιος ρυθμός εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που εξελίσσεται σε γεωγραφική ατροφία (ένα χαρακτηριστικό της προχωρημένης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας) ήταν 2% (2 ανά 100 άτομα) ετησίως.Ο ετήσιος ρυθμός εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που εξελίσσεται σε CNV (ένα χαρακτηριστικό της προχωρημένης υγρής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας) ήταν 3,2% (3,2 ανά 100 άτομα) ετησίως.Διαφορές μεταξύ των δύο ματιών στην εξέλιξη της νόσου

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να αναπτυχθεί νωρίτερα στο ένα μάτι από το άλλο, αλλά περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών έχουν το ίδιο στάδιο της νόσου και στα δύο μάτια.

Μια μελέτη του 2017, στην οποία ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τρεις άλλες μελέτες, διαπίστωσε ότι από τα 1.490 άτομα με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στο ένα μάτι:

το 19-28% αναπτύσσει εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στο άλλο μάτι μέσα σε διάστημα 5 ετώντο 27-68% των ατόμων με όψιμη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στο ένα μάτι εμφάνισαν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στο άλλο μάτι μέσα σε 5 χρόνιαΧάνεται πάντα η όραση εξαιτίας της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια και ο ρυθμός εξέλιξης ποικίλλει μεταξύ των ασθενών. Μερικοί δεν έχουν ποτέ αισθητή απώλεια όρασης.

Χάνεται εντελώς η όραση;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δεν οδηγεί σε πλήρη απώλεια όρασης, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια της κεντρικής όρασης στο προχωρημένο της στάδιο.

Είναι εφικτό να σταματήσει η εξέλιξη της πάθησης;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σχετίζεται με τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

αυξημένη ηλικίαγυναικείο φύλο (ταχύτερη ανάπτυξη στις γυναίκες)ορισμένοι γενετικοί παράγοντεςκάπνισμακακή διατροφήαυξημένος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ)διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτηχαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας

Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου είναι εκτός ελέγχου σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Ωστόσο, μπορεί να είστε σε θέση να επιβραδύνετε την ανάπτυξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας με τους εξής τρόπους:

τηρείτε μια μεσογειακή διατροφή, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας τελευταίου σταδίουτρώτε πολλά φρούτα και λαχανικάαυξήστε τα επίπεδα φυσικής σας δραστηριότηταςφοράτε γυαλιά ηλίου για να προστατεύετε τον αμφιβληστροειδή σας από το υπεριώδες φως του ήλιου

Πηγή: healthline.com/onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι τύποι καρκίνου προκαλούν φαγούρα στο δέρμα

«Καλπάζουν» κορωνοϊός και αναπνευστικές λοιμώξεις: Αναμονή πάνω από 8 ώρες στα επείγοντα – Με συστάσεις το άνοιγμα των σχολείων

Φάσμα Αυτισμού: «Καμπανάκι» κινδύνου οι λοιμώξεις στο αυτί και στο ανώτερο αναπνευστικό

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ωχρά, Πόσος,ochra, posos