Οδηγός επιβίωσης της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας για την αφρικάνικη σκόνη – Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν
Η αφρικανική σκόνη φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει, γι΄ αυτό θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και με αυτήν. Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ) πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σωματιδίων σκόνης από την έρημο Σαχάρα.
Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα μπορεί να ποικίλλει από έτος σε έτος, από 7 έως 20 επεισόδια (μέσος όρος 13 επεισόδια/έτος), ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποσότητα της σκόνης
«Αυτό το φυσικό γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της χώρας μας, κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα» όπως, αναφέρει η ΕΠΕ σε ανακοίνωσή της στην οποία δίνει έναν «οδηγό επιβίωσης» για να περάσουμε και αυτό το κύμα της σκόνης, με όσο το δυνατόν, λιγότερα προβλήματα.
Τι μεταφέρει η αφρικάνικη σκόνηΗ αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα. Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες.
Τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης και αυτό απεικονίζεται και σε αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τους κατοίκους των αστικών κέντρων και περιοχών με ήδη χαμηλή ποιότητα της ατμόσφαιρας.
1.Επίδραση στο αναπνευστικό. Μία από τις πρωταρχικές επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία είναι η επίδρασή της στην αναπνευστική υγεία. Τα λεπτά σωματίδια της σκόνης μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και ακόμη και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Για άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε δύσπνοια, βήχα, συριγμό και δυσφορία στο στήθος.
2. Αλλεργίες και ερεθισμός. Η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικού τύπου αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και υγρά μάτια. Τα άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησίες σε περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να εμφανίσουν αυξημένα συμπτώματα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων αφρικανικής σκόνης.
3. Καρδιαγγειακές επιδράσεις. Εκτός από αναπνευστικά προβλήματα, η έκθεση στην αφρικανική σκόνη έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα σωματίδια μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την αγγειοσυστολή, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς.
4. Επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η παρατεταμένη έκθεση στην αφρικανική σκόνη μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα άτομα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και σε άλλες ασθένειες. Η φλεγμονώδης απόκριση που προκαλείται από τα σωματίδια σκόνης μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του σώματος και να δυσκολέψει την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.
5. Μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία. Η χρόνια έκθεση στην αφρικανική σκόνη και τους σχετικούς ρύπους της έχει συσχετιστεί με μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών ασθενειών, μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας, καρδιαγγειακών διαταραχών, ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου. Η συνεχής έκθεση σε υψηλά επίπεδα σωματιδίων σκόνης μπορεί να έχει συσσωρευτικές επιπτώσεις στην υγεία με την πάροδο του χρόνου.
Σύμφωνα με μία ανασκόπηση του 2020 για την επίδραση της σκόνης στην ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι 42.000 θάνατοι/έτος αποδίδονται στη σκόνη, ενώ στις μεσογειακές χώρες έχει υπολογιστεί ότι το 27-44% του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με τα σωματίδια PM10 οφείλεται στην αφρικανική σκόνη.
Τι πρέπει να κάνουμεΕίναι σημαντικό οι πολίτες και ειδικότερα εκείνοι με αναπνευστικά προβλήματα, να λαμβάνουν προφυλάξεις κατά τη διάρκεια περιόδων με αυξημένα επίπεδα αφρικανικής σκόνης. Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις του φαινομένου στην υγεία:
-Μείνετε ενημερωμένοι. Παρακολουθήστε τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για να γνωρίζετε πότε τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι υψηλά.
-Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να περάσετε εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.
-Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες. Ενώ γενικά πρέπει να αερίζονται οι κατοικίες και οι εργασιακοί χώροι, στις περιόδους έξαρσης της αφρικανικής σκόνης, αερίστε λίγο το πρωί και στη συνέχεια κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων σκόνης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας. Αν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
-Χρησιμοποιήστε μάσκες. Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες σκόνης, σκεφθείτε να φοράτε μάσκα για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης.
-Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό. Σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης, συνιστάται ιδιαίτερα, άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις, να λαμβάνουν προφυλάξεις για να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στα σωματίδια σκόνης.
Ασθενείς με άσθμα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τη δοσολογία ή τη συχνότητα λήψης των εισπνεόμενων φαρμάκων βάσει του πλάνου ελέγχου που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους για να μειώσουν τα συμπτώματα. Επισημαίνεται ότι στην παρούσα φάση συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στους ασθματικούς, λόγω εαρινών αλλεργιών.
Ασθενείς με ΧΑΠ μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την ανακουφιστική αγωγή με εισπνεόμενα φάρμακα.
Διαβάστε επίσης:
Νέα γονιδιακή θεραπεία θεραπεύει τυφλούς ασθενείς με σπάνια νόσο
Ξεκίνησε η αποστολή των πρώτων SMS στις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων για δωρεάν μαστογραφία
Συστάσεις για την επανεμφάνιση της αφρικανικής σκόνης – Πώς να προφυλαχθούμε
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κρύβονται δισεκατομμύρια ευρώ στο έδαφός της: Αυτή η περιοχή της Ελλάδας θα γίνει η πιο πλούσια στη χώρα
- Ανακοίνωση Κούγια για Λιάγκα: «Σίχαμα, τηλεοπτικό υποκείμενο, να τον απολύσει αύριο ο Κυριακού»
- Αποκάλυψη! Τον αρχιδιάκονο του Πατριάρχη έδιωξε ο Ερντογάν
- Γλυφάδα: Αστυνομικοί έσωσαν άνδρα από έμφραγμα - Το ευχαριστώ της συζύγου του (βίντεο)
- Ζωζώ Σαπουντζάκη: Πουλάει τη θρυλική βίλα της στην Κινέτα - το ποσό και ο απαράβατος όρος
- Συγκινημένος στην κηδεία της Άννας Παναγιωτοπούλου ο Μιχάλης Ρέππας: «Θα ευχόμουν να είναι γύρισμα, αλλά δεν είναι»
- Ελικοπτεράκια στην υπηρεσία του ΟΣΕ για τη φύλαξη του σιδηροδρομικού δικτύου
- Μαρία Φραγκάκη: Καταγγέλλει ιατρικό λάθος για τη νοσηλεία της – «Ταλαιπωρήθηκα πάρα πολύ από παράλειψη γιατρού»
- Επίσκεψη της πριγκίπισσας της Ιαπωνίας στην Κέρκυρα
- Κρις Τζένερ: Αποκάλυψε ότι έχει όγκο στο νέο τρέιλερ του ριάλιτι, Kardashians
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Στο πόδι κατά Μιλέι η Αργεντινή: Δεύτερη γενική απεργία ενάντια στην πολιτική του
- Νέες αποκαλύψεις για την Boeing από πληροφοριοδότη: «Είχα εντοπίσει έως και 200 ελαττωματικά εξαρτήματα»
- Ο Τσίπρας, η μεταπολιτική, η λογική των… viral και ο Κασσελάκης
- Γάζα: Χωρίς τέλος οι βομβαρδισμοί – Αμερικανικές απειλές για «φρένο» της στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ
- Κούγιας: Χυδαία επίθεση σε Λιάγκα για Κασσελάκη – «Είναι σίχαμα, να τον απολύσει ο Κυριακού»
- Ηλεία: Από το πανηγύρι στο… Κέντρο Υγείας – 37 άτομα με τροφική δηλητηρίαση στη Βουπρασία
- Οδηγός επιβίωσης της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας για την αφρικάνικη σκόνη – Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν
- Σακίρα: Απέρριψαν τη δεύτερη υπόθεση φοροδιαφυγής οι εισαγγελείς – «Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία»
- Ηράκλειο: Αυτοκτόνησε με τις αναθυμιάσεις από την μηχανή του – Άφησε σημείωμα
- HELLENiQ ENERGY: Παράταση έως τις 20 Μαΐου στην υποβολή αιτήσεων για υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Οδηγός επιβίωσης της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας για την αφρικάνικη σκόνη – Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν
- Ηλεία: Από το πανηγύρι στο… Κέντρο Υγείας – 37 άτομα με τροφική δηλητηρίαση στη Βουπρασία
- HELLENiQ ENERGY: Παράταση έως τις 20 Μαΐου στην υποβολή αιτήσεων για υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών
- ΟΑΣΘ: Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές στα ηλεκτρικά λεωφορεία – Σε ποιες γραμμές θα κάνουν πρεμιέρα
- Ανδρουλάκης: «Να μιλήσουμε με τα κόμματα, για να δούμε που μπορούμε να τα βρούμε ώστε να έχουμε ένα πλάνο αναγέννησης του ΕΣΥ»
- Επίσκεψη Ράμα: Πότε ενημερώθηκε η κυβέρνηση και το άγριο παρασκήνιο που προηγήθηκε – Τι ανησυχεί την Αθήνα
- Κούγιας: Χυδαία επίθεση σε Λιάγκα για Κασσελάκη – «Είναι σίχαμα, να τον απολύσει ο Κυριακού»
- e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις του Ιουνίου
- Γάζα: Χωρίς τέλος οι βομβαρδισμοί – Αμερικανικές απειλές για «φρένο» της στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ληστεία σε κατάστημα ψιλικών στη Βασ. Όλγας
- Στα χωριά της Βόρειας Ηπείρου ο Στέφανος Κασσελάκης
- Τάσος Ξιαρχό: «Η Μαρίνα Σάττι θα αφήσει πολλά στόματα ανοιχτά στην Eurovision 2024»
- Ο Πούτιν από την Κόκκινη Πλατεία: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας απειλήσει
- 3 μπαλαρίνες που θα φοράτε από τώρα και όλο το καλοκαίρι -Στιλάτες και κομψές, ταιριάζουν με όλα
- Απίστευτο: Κοριτσάκι που γεννήθηκε κωφό βρήκε την ακοή του με μια επαναστατική θεραπεία -Δείτε βίντεο
- Μητσοτάκης: Επίσκεψη σε Μονή Δαφνίου και Διομήδειο Βοτανικό Κήπο
- Εύβοια: Το φαινόμενο Fata Morgana ανοιχτά της Κύμης έκανε το πλοίο ιπτάμενο – Τι είναι
- Το μήνυμα της ΠΑΕ Ολυμπιακός στους φιλάθλους: «Προστατεύουμε το κάστρο μας»