ΟΕΝΓΕ για το νοσοκομείο Σερρών: «Βροχή οι παραιτήσεις λόγω των εξαντλητικών ωραρίων – 23 κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας»

Στα όρια του έχει φτάσει το νοσοκομείο Σερρών καθώς περισσότερες από τις μισές οργανικές θέσεις των ιατρικών ειδικοτήτων είναι κενές, με αποτέλεσμα  κλινικές όπως η Ουρολογική, να έχουν βάλει «λουκέτο», η λίστα αναμονής για τακτικά χειρουργεία να είναι πολύμηνη, ενώ την ίδια ώρα οι εναπομείναντες γιατροί να εργάζονται εξοντωτικά, παραβιάζοντας το νόμιμο όριο εργασίας που είναι οι 48ωρες την εβδομάδα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από την αρχή του χρόνου έχουν παραιτηθεί  4 γιατροί και 7 την τελευταία 4ετια, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

(ΟΕΝΓΕ). Θυμίζουμε ότι το νοσοκομείο Σερρών συγκαταλέγεται στα 14 θεραπευτήρια με τις περισσότερες ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες.

Για το λόγο αυτό άλλωστε οι εργαζόμενοι στο εν λόγω θεραπευτήριο, έχουν προκηρύξει κινητοποιήσεις την Πέμπτη 18 Ιουλίου, που στηρίζει η ΟΕΝΓΕ η οποία όπως επισημαίνει είναι η 23η διαμαρτυρία!

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι όπως επισημαίνει η ομοσπονδία.

56% των Οργανικών Θέσεων παραμένουν κενέςΚλειστά παραμένουν τα εξωτερικά Ιατρεία της Παθολογικής, το Διαβητολογικό, το Υπερτασιολογικό, το Ουρολογικό και το Ιατρείο ΠόνουΜεγάλη αναμονή για τακτικά ΧειρουργείαΗ Ουρολογική Κλινική έχει αναστείλει τη λειτουργία της, καθώς έχουν παραιτηθεί όλοι οι ΟυρολόγοιΔεν υπάρχουν ειδικότητες στο Νοσοκομείο που υπάρχουν στον Οργανισμό, όπως Νευροχειρουργός, Ενδοκρινολόγος, Ρευματολόγος.

Οι Εργασιακές συνθήκες των γιατρών στο ΓΝ Σερρών είναι απαράδεκτες:

• Εργάζονται πολύ περισσότερο από το ασφαλές ωράριο που ορίζουν οι μελέτες και οι Νόμοι του Κράτους.

• Παραβιάζεται το ανώτερο όριο εργασίας που είναι οι 48 ώρες/εβδομάδα.

• Γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων εφημερεύουν περισσότερες από 10 εφημερίες τον μήνα, όπως οι Αναισθησιολόγοι, οι γιατροί στη ΜΕΘ, οι Ακτινολόγοι.

• Οι περισσότεροι γιατροί του Νοσοκομείου εφημερεύουν περισσότερες από 7-8 εφημερίες/μήνα.

Στην Παθολογική Κλινική:

• Την τελευταία 4ετια έχουν παραιτηθεί 7 γιατροί για τις συνθήκες εργασίας στο Νοσοκομείο.

• Το τελευταίο έτος έχουν παραιτηθεί 4 γιατροί λόγω των μετακινήσεων στο Νοσοκομείο Δράμας και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας.

• Από τον Ιούνιο του 2024, μετά τις παραιτήσεις, έμειναν 5 Παθολόγοι και πλέον τις καθημερινές εφημερεύει μόνο ένας ειδικός για το ΤΕΠ και για τα δύο Τμήματα της Παθολογικής, που αριθμούν συνολικά 68 κλίνες.

• Παρόλη την συνεχή υποβάθμιση στη λειτουργία της Παθολογικής, η 4η ΥΠΕ συνεχίζει τις μετακινήσεις Παθολόγων στη Δράμα και με ευθύνη της οδηγεί στη μη ασφαλή λειτουργία την Παθολογική.

«Η κυβέρνηση, που δήθεν κόπτεται για την υποστελέχωση, και επιδίδεται σε συνεχείς λεονταρισμούς δια του υπουργού υγείας (βλέπε ιδιώτες γιατρούς κλπ.), έχει ακέραιη την ευθύνη για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. Ευθύνεται για την τραγική υποστελέχωση, την εντατικοποίηση, τις συνεχείς μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, τους καθηλωμένους μισθούς» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

Μάλιστα, η ομοσπονδία επισημαίνει ότι αυτή  ακριβώς είναι και αιτία που όχι μόνο δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον για τις ελάχιστες θέσεις που προκηρύσσονται, αλλά εγκαταλείπουν το ΕΣΥ και όσοι γιατροί έκαναν την επιλογή να εργαστούν εκεί.

«Αυτό συμβαίνει και στις Σέρρες. Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Είχαμε καταθέσει αναλυτικό υπόμνημα με τις προτάσεις μας, επανειλημμένα με απεργιακές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις, αλλά η κυβέρνηση αρνείται με πρόσχημα τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας».

Η ανακοίνωση μάλιστα καταλήγει τονίζοντας: «Άγονες δεν είναι οι περιοχές της χώρας με τα μεγάλα προβλήματα. Άγονη είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας».

Διαβάστε επίσης:

Νέα προειδοποίηση του ECDC για νόσο που μετέφεραν τουρίστες από την Κούβα στην Ευρώπη

ΠΟΥ-ΔΟΥ: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας Εργασίας στις εφορίες όλης της χώρας

ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία νέες εκδόσεις για το myDATA και το timologio

Keywords
Τυχαία Θέματα