Οι ακραίοι κερδίζουν έδαφος στην ΕΕ- Σφράγισμα των συνόρων επιδιώκει το Βίσεγκραντ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αυστρία, η οποία προτίθεται να γενικεύσει τους συνοριακούς ελέγχους, και οι γειτονικές της χώρες της ανατολικής Ευρώπης, δεν περιμένουν και πολλά πράγματα από την ευρωπαϊκή κοινή διαχείριση της κρίσης που υπερασπίζεται η Γερμανία και θέλουν να επιβάλουν ένα "σχέδιο Β" πριν από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Οι υποστηρικτές των ριζοσπαστικών μέτρων για τον εκμηδενισμό των μεταναστευτικών ροών προσπαθούν να αναλάβουν την πρωτοβουλία πριν από την αυριανή σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Το Βερολίνο ενδέχεται να βρεθεί απομονωμένο, ακόμη και αν η ολοκλήρωση των περισσότερων hot spot στα ελληνικά νησιά ενισχύει τα επιχειρήματα υπέρ της πολιτικής της από κοινού διαχείρισης της μεταναστευτικής ροής.

Η Αυστρία ανακοίνωσε χθες την εισαγωγή γενικευμένων ελέγχων στα σύνορά της με την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία για να "φρενάρει" την είσοδο αιτούντων άσυλο, σε δώδεκα σημεία εισόδου με τις γειτονικές της χώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπεται η κατασκευή φρακτών, εάν καταστεί αναγκαίο.

Η αυστριακή κυβέρνηση θα επισημοποιήσει σήμερα την έναρξη ισχύος καθημερινών ανώτατων ορίων στην είσοδο αιτούντων άσυλο στο έδαφός της, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

"Δεν ετοιμάζουμε ένα σχέδιο Β διότι το θέλουμε, αλλά διότι η εφαρμογή μίας ευρωπαϊκής λύσης καθυστερεί πολύ", δήλωσε χθες ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν στην εφημερίδα Oesterreich.

Αντίθετες εδώ και μήνες με την επιβολή ποσοστώσεων στην υποδοχή αιτούντων άσυλο που υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία –η ομάδα Visegrad– έκαναν επίσης τη Δευτέρα λόγο για την εφαρμογή "σχεδίου Β" επικαλούμενες ανεπάρκειες που προσάπτουν στην Ελλάδα στη διαχείριση των συνόρων της.

Η Ελλάδα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι εκπλήρωσε τη δέσμευση της για την κατασκευή των τεσσάρων από τα πέντε hot spot, ενώ συμφώνησε στην έναρξη της νατοϊκής επιχείρησης για την αποτροπή της εξόδου από τα τουρκικά παράλια.

Η Αθήνα παραμένει υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει δώσει προθεσμία τριών μηνών για την αποκατάσταση κενών στη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Σε αντίθετη περίπτωση, η ΕΕ διατηρεί το δικαίωμα να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους για ένα διάστημα το πολύ δύο ετών, όπως έσπευσε να προαναγγείλει η Αυστρία.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο εξέφρασε τη Δευτέρα την "απαισιοδοξία" του σχετικά με την προοπτική εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Η εναλλακτική της ομάδας του Visegrad: το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος του διαδρόμου των Βαλκανίων, τον οποίο πήραν 800.000 άνθρωποι κατά τη διάρκεια του 2015, με το σφράγισμα κυρίως των βόρειων συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔ της Μακεδονίας.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν έχει καταστήσει το σφράγισμα των βόρειων συνόρων της Ελλάδας μόνιμη επωδό της ρητορικής του.

Ο συνασπισμός των προθύμων

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ εναντιώθηκε χθες στην ιδέα αυτήν: "θα καταβάλω την Πέμπτη και την Παρασκευή κάθε δυνατή προσπάθεια υπέρ της τουρκο-ευρωπαϊκής ατζέντας , διότι αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε", δήλωσε αναφερόμενη στα μέτρα για την παρεμπόδιση της εξόδου προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία.

Αντιμέτωπη με την αδυναμία διαμόρφωσης ευρωπαϊκής συναίνεσης επί ενός μηχανισμού κατανομής των αιτούντων άσυλο , η Μέρκελ επιδιώκει εδώ και εβδομάδες τη συγκρότηση μίας ομάδας ευρωπαϊκών κρατών που συμφωνούν με τη δική της προσέγγιση, την οποία τα μέσα ενημέρωσης αποκαλούν "συνασπισμό των προθύμων".

Οι χώρες αυτές θα συνέλθουν αύριο στις Βρυξέλλες πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής στα γραφεία της αυστριακής αντιπροσωπείας στην ΕΕ, υπό την αιγίδα της γερμανίδας καγκελαρίου, σε μία ένδειξη ότι η Βιέννη προσπαθεί να συμβιβάσει τα ευρωπαϊκά της συμφέροντα με τις διαθέσεις της κοινής της γνώμης.

Η αυστριακή κυβέρνηση, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης, βρίσκεται υπό την πίεση μίας άκρας δεξιάς που είναι επικεφαλής των αυστριακών πολιτικών παρατάξεων στις δημοσκοπήσεις.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στα Βαλκάνια την περασμένη εβδομάδα , ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι η ΠΓΔ της Μακεδονίας πρέπει να είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔ της Μακεδονίας Νικόλα Πόποφσκι κατέβασε τους τόνους εξηγώντας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Der Standard, ότι το πλήρες σφράγισμα των συνόρων "δεν θα ήταν, αυτή τη στιγμή, το καλύτερο σενάριο".

Με την προοπτική της εφαρμογής νέων περιοριστικών μέτρων από την Αυστρία, η Σλοβενία άρχισε τη Δευτέρα την ενίσχυση των περιορισμών στην είσοδο αιτούντων άσυλο , αρνούμενη την εισδοχή "σε όσους δεν απειλούνται" ή προέρχονται από "ασφαλείς χώρες".

πρόσφυγεςΒίσεγκραντφράχτες ΕυρώπηΣύνοδος ΚορυφήςΓερμανίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα