Οι απαιτήσεις Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία – Πάγια θέση οι αποστάσεις του Κιέβου από το ΝΑΤΟ και ο αφοπλισμός
Η Ρωσία θα απαιτήσει από την Ουκρανία να περικόψει δραστικά τους στρατιωτικούς δεσμούς με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και να γίνει ένα ουδέτερο κράτος με περιορισμένο στρατό σε οποιεσδήποτε συνομιλίες με τον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Όλο και
Οι σκληροπυρηνικές, ανοιχτές απαιτήσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι δυσάρεστες για τους Ουκρανούς ηγέτες καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στα τρία χρόνια. Η στάση του Ρώσου ηγέτη αψηφά επίσης τη δεδηλωμένη επιθυμία του Τραμπ να τερματίσει τη σύγκρουση όσο το δυνατόν γρηγορότερα και θα μπορούσε να σχεδιαστεί για να δώσει στη Μόσχα περιθώρια διαπραγματεύσεων. Τα ρωσικά κέρδη στην ανατολική Ουκρανία, εν τω μεταξύ, ήταν αργά και είχαν βαρύ κόστος. Η Ουκρανία και η Ρωσία διεξάγουν περιορισμένες συνομιλίες στο Κατάρ σχετικά με τους κανόνες για την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων από το να στοχοποιηθούν, δήλωσε το πρόσωπο που γνωρίζει τις προετοιμασίες του Κρεμλίνου.
Ουκρανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συνομιλίες δήλωσαν ότι οι μόνες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας περιορίζονται επί του παρόντος στις ανταλλαγές κρατουμένων και στην επιστροφή των απελαθέντων παιδιών. Οι ρωσικοί όροι περιλαμβάνουν επίσης τη διατήρηση τουλάχιστον του de facto ελέγχου του σχεδόν 20% που κατέχει η Ρωσία στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, αν και η Μόσχα είναι ανοιχτή σε ορισμένες ανταλλαγές εδαφών.
Ο Τραμπ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οργανώνεται μια συνάντηση με τον Πούτιν, αν και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν έχει γίνει ακόμη ουσιαστική προετοιμασία για συνομιλίες και δεν έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι τον Νοέμβριο φάνηκε να αμβλύνει τη θέση του σχετικά με μια πιθανή κατάπαυση του πυρός, ενώ η Ρωσία εξακολουθεί να κατέχει εδάφη, λέγοντας ότι το Κίεβο πρέπει να βασιστεί στη διπλωματία για να ανακτήσει τα εδάφη που κατέλαβε η Μόσχα.
«Το ζήτημα των εδαφών δεν είναι το κύριο πρόβλημα της σύγκρουσης», είπε η Τατιάνα Στανοβάγια, ιδρύτρια της εταιρείας συμβούλων R.Politik και ανώτερη συνεργάτης στο Κέντρο Ευρασίας του Carnegie Russia. «Έχει ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο το οποίο, προφανώς, δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητό στη Δύση», επισημαίνοντας τη θέση της Μόσχας σχετικά με την προσπάθεια της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, την οποία είπε ότι ήταν «αταλάντευτη» και τον αφοπλισμό. Ενώ ο εισερχόμενος ηγέτης των ΗΠΑ και οι κορυφαίοι βοηθοί έχουν δείξει ελάχιστο ενθουσιασμό για δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, ειδικά μέσω της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ορισμένοι στο στρατόπεδο του Τραμπ είναι υπέρ της υποστήριξης του Κιέβου εάν επιδιώξει διπλωματία ώστε να μπορεί να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος.
Η χώρα έχει λάβει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη από τότε που η Ρωσία διέσυρε στρατεύματα πέρα από τα σύνορα τον Φεβρουάριο του 2022. Η μεγαλύτερη ανησυχία της Ουκρανίας είναι ότι η διακοπή των μαχών θα επιτρέψει στη Ρωσία να ανασυνταχθεί και να χτυπήσει ξανά, κάτι που λέει το Κίεβο είναι ο λόγος που χρειάζεται δυτικά όπλα και επαρκή στρατό.
Η Ουκρανία «θα πρέπει να είναι ουδέτερη, ακίνδυνη και σε καμία περίπτωση ένα φυλάκιο για το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ», δήλωσε ο εθνικιστής Ρώσος μεγιστάνας και σύμμαχος του Κρεμλίνου, Konstantin Malofeev, σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα. «Θα έπρεπε να έχει έναν μικροσκοπικό στρατό, αρκετό ώστε η Ουκρανία να προστατεύει τα σύνορά της από τους πρόσφυγες και να ασκεί αστυνομικές λειτουργίες – αλλά όχι αρκετό για να πολεμήσει με τη Ρωσία». Το ουδέτερο καθεστώς θα πρέπει να κατοχυρωθεί στο σύνταγμα της Ουκρανίας, δήλωσε ο Malofeev.
Μόλις πριν από ένα χρόνο, ο Πούτιν μετέφερε σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ μέσω έμμεσων καναλιών ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την επιμονή για ουδέτερο καθεστώς για την Ουκρανία και ακόμη και να εγκαταλείψει την αντίθεση στην ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσαν τότε δύο άτομα κοντά στο Κρεμλίνο. Ο Πούτιν χρησιμοποιεί συνεχώς την απειλή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως κύρια δικαιολογία για την εισβολή του.
Η στρατιωτική κατάσταση της Ρωσίας έχει βελτιωθεί καθώς προχωρά κατά μήκος του μετώπου στα ανατολικά της Ουκρανίας. Αυτό ενθάρρυνε τον Πούτιν να υιοθετήσει μια πιο σταθερή γραμμή, είπε ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τις τρέχουσες προετοιμασίες. Σίγουρα, η Ουκρανία εξακολουθεί να διατηρεί εδάφη στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας μετά από μια αιφνιδιαστική εισβολή πέρυσι, ένα πιθανό διαπραγματευτικό χαρτί εάν το Κίεβο μπορέσει να το διατηρήσει, και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή τις πιο σαρωτικές και επιθετικές κυρώσεις στο ρωσικό εμπόριο πετρελαίου.
Οι ελάχιστες απαιτήσεις της Ρωσίας είναι μια ουδέτερη Ουκρανία, η διακοπή της περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα μετασοβιετικά κράτη και αυστηροί περιορισμοί στο μέγεθος του στρατού της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Pavel Danilin, πολιτικό αναλυτή που συνεργάζεται με το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν είπε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να βασίζεται στις λεγόμενες συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο προσχέδιο του εγγράφου από την άνοιξη του 2022, θα απαγόρευε τα ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία, τις κοινές ασκήσεις και τη συμμετοχή του Κιέβου σε οποιεσδήποτε εξωτερικές στρατιωτικές συμμαχίες, δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης τον Ιούνιο. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πέρυσι λεπτομέρειες από τα έγγραφα, τα οποία διευκρίνιζαν ότι τα ξένα όπλα δεν πρέπει να εισέρχονται στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων. Οι δύο πλευρές εξακολουθούσαν να διαφωνούν για ορισμένα σημεία, συμπεριλαμβανομένων των ορίων στις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου, ανέφεραν τα δημοσιεύματα. Η Ρωσία επέμενε να καλύψει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας με 85.000 άτομα και 342 άρματα μάχης και να περιορίσει το βεληνεκές των ουκρανικών πυραύλων στα 40 χιλιόμετρα (περίπου 25 μίλια), είπαν, ενώ η Ουκρανία ήθελε στρατό 250.000 και 800 άρματα μάχης και βεληνεκές πυραύλων 280 χιλιομέτρων.
Οι δύο χώρες δεν μπόρεσαν επίσης να συμφωνήσουν για το ποιες εγγυήσεις ασφαλείας θα λάβει η Ουκρανία – πιθανότατα ένα βασικό στοιχείο οποιωνδήποτε μελλοντικών διαπραγματεύσεων.
Διαβάστε επίσης:
Νότια Αφρική: Τουλάχιστον 78 οι νεκροί στο παράνομο χρυσωρυχείο
Γαλλία: Ρεκόρ στη ζήτηση… κοκαΐνης – Πάνω από 1 εκατ. χρήστες το 2023
Βολιβία: 41 άνθρωποι συλλαμβάνονται έπειτα από συγκρούσεις αστυνομικών με υποστηρικτές του πρώην προέδρου Μοράλες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το τηλεφώνημα στην αστυνομία για πίτσα που της έσωσε τη ζωή - "Πεπερόνι ή τυρί;"
- Σε έξαρση ο νοροϊός: Τα αντισηπτικά δεν προφυλάσσουν. Πώς να προστατευθείτε
- Ποιος καφές είναι καλύτερος για την υγεία μας
- «Του έβαλαν πιστόλι στον κρόταφο και του είπαν: ή σταματάς να τραγουδάς ή θα πεθάνεις» – Αποκάλυψη για τον Στέλιο Καζαντζίδη
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το θαλασσινό νερό για την κατάσβεση πυρκαγιών;
- Κ. Βελόπουλος: Μεγάλο το ΟΧΙ της Ελληνικής Λύσης στον Κωνσταντίνο Τασούλα για την προεδρία της Δημοκρατίας
- Περιστέρι: Νέες καταγγελίες για τον άνδρα που κυνήγησε τη 22χρονη - Τι αναφέρει μητέρα
- "Tap 2 Ride": Ημερήσια ανώτατη χρέωση τα 4,10 ευρώ, ανεξαρτήτως αριθμού μετακινήσεων
- Το Ισραήλ ξεκίνησε να βομβαρδίζει δυνάμεις των τζιχαντιστών της Συρίας
- Συγκινεί η Μαίρη Ραζή: «Πλήρωσα πολύ βαριά το μερίδιο μου στη στεναχώρια, έκλαιγα συνέχεια»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- To καυστικό σχόλιο του Νίκου Μωραΐτη για την επιλογή Τασούλα
- Ο Μπάρκας πήγε να κάνει χιούμορ με την επιλογή Τασούλα και προκάλεσε χάος και παρεξηγήσεις
- Σε ύφεση βυθίζεται η Γερμανία – Συρρίκνωση ΑΕΠ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
- Άρειος Πάγος: Αναίρεση στην απόφαση του Εφετείου για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017 άσκησε η Εισαγγελία
- Σοκαριστικό τροχαίο στην Εθνική Πατρών- Πύργου – Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός
- Μήνυμα Ερντογάν προς πάσα κατεύθυνση: Πάρτε τα χέρια σας από τη Συρία
- Οι απαιτήσεις Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία – Πάγια θέση οι αποστάσεις του Κιέβου από το ΝΑΤΟ και ο αφοπλισμός
- «Κοιτάζουν» προς ΣΥΡΙΖΑ οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χουρδάκης και Παπαϊωάννου;
- ΣΥΡΙΖΑ για Τασούλα: Διαψεύδει τον εαυτό του ο Μητσοτάκης, άλλα έλεγε πριν τρεις μήνες
- Όσκαρ 2025: Το σενάριο για ακύρωση λόγω των πυρκαγιών και η διάψευσή του
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Οι απαιτήσεις Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία – Πάγια θέση οι αποστάσεις του Κιέβου από το ΝΑΤΟ και ο αφοπλισμός
- Σε ύφεση βυθίζεται η Γερμανία – Συρρίκνωση ΑΕΠ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
- Όσκαρ 2025: Το σενάριο για ακύρωση λόγω των πυρκαγιών και η διάψευσή του
- Επιστολές διαμαρτυρίας Δούκα για το ζήτημα της ανακύκλωσης και των τελών ταφής – «Γιατί η Αττική δεν παίρνει χρήματα από το ΕΣΠΑ;»
- Άρειος Πάγος: Αναίρεση στην απόφαση του Εφετείου για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017 άσκησε η Εισαγγελία
- Ο Μπάρκας πήγε να κάνει χιούμορ με την επιλογή Τασούλα και προκάλεσε χάος και παρεξηγήσεις
- «Κοιτάζουν» προς ΣΥΡΙΖΑ οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χουρδάκης και Παπαϊωάννου;
- Νότια Αφρική: Τουλάχιστον 78 οι νεκροί στο παράνομο χρυσωρυχείο
- ΣΥΡΙΖΑ για Τασούλα: Διαψεύδει τον εαυτό του ο Μητσοτάκης, άλλα έλεγε πριν τρεις μήνες
- To καυστικό σχόλιο του Νίκου Μωραΐτη για την επιλογή Τασούλα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Welcome Carnival World στο OMNIA
- ΔΥΠΑ: Οι οριστικοί πίνακες για την πρόσληψη 60 εργασιακών συμβούλων
- Στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου
- Ολυμπιακός για Γκουλιασβίλι και Ονιεμαέτσι – Άλλη ελληνική ομάδα για Δουβίκα!
- ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για την πρόσληψη 60 εργασιακών συμβούλων, με σύμβαση ορισμένου χρόνου
- Περιστέρι: Νέες καταγγελίες για τον άνδρα που κυνήγησε τη 22χρονη - Τι αναφέρει μητέρα
- Σταύρος Λίτινας: Ο ηθοποιός καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού – «Έσπασε το παράθυρο του αμαξιού μου»
- Θανατηφόρο τροχαίο Χανιά – Πατέρας του 22χρονου: «Να έχουν τύψεις όσοι άφησαν να συμβεί αυτό» (βιντεο)
- Συρεγγέλα: O Κώστας Τασούλας πραγματικά μας ενώνει
- Στίγκας: Ο Τασούλας θα ανεβάσει αρκετά επίπεδα την Προεδρία της Δημοκρατίας