Οι μπλε φάκελοι του 2025, η απόδοση των υπουργών που θα κριθεί στον ανασχηματισμό και η υποχώρηση της πίεσης των γαλάζιων βουλευτών για παραταξιακό πρόεδρο

Το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο για το 2024, εκτός από τα χρόνια πολλά από τον πρωθυπουργό προς τους υπουργούς του ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, θα περιλαμβάνει και τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση το 2025.

Η χρονιά κλείνει θετικά για την κυβέρνηση, εκτιμούν τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς το αποτύπωμα του προϋπολογισμού και των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι θετικό προς την κοινωνία και αυτό αποτυπώθηκε σε όλες τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας.

Στην

κοινοβουλευτική ομάδα επίσης έχει αποκατασταθεί ένα κλίμα ενότητας και η επικοινωνία των βουλευτών με το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει καμία σχέση με ότι επικρατούσε στις αρχές του φθινοπώρου.

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει, λοιπόν, αυτό το καλό μομέντουμ να είναι η αρχή και η πυξίδα για σκληρότερη και αποδοτικότερη δουλειά όλο το 2025.

Οι μπλε φάκελοι που έχει ετοιμάσει ο Άκης Σκέρτσος και θα πάρουν σήμερα οι υπουργοί μαζί τους για να τους μελετήσουν κατά τη διάρκεια των εορτών περιλαμβάνουν όλα τα σημαντικά έργα που θα πρέπει να τρέξουν μέσα στη χρονιά και με τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευελπιστεί ότι η εικόνα για την κυβέρνηση θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς θα μπορεί αρκετές φορές να πει μέσα στο νέο χρόνο το σύνθημα «το είπαμε το κάναμε».

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα παρουσιάσει το σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, μια υπόσχεση που είχε δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ακόμα γίνει πρωθυπουργός το 2019.

Πολλά είναι τα κρίσιμα έργα που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στη νέα χρονιά, ανάμεσα τους η εφαρμογή των παρεμβάσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στον προϋπολογισμό για τις καταργήσεις ή μειώσεις προμηθειών στις τράπεζες, οι νέες αποκρατικοποιήσεις σε λιμάνια, η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού και για τις εθνικές εκλογές, η υλοποίηση του προγράμματος Μαριέττα Γιαννάκου για την αποκατάσταση ζημιών σε σχολικά κτίρια σε όλη τη χώρα, καθώς η σχετική πλατφόρμα θα αρχίσει να τρέχει από τις αρχές Ιανουαρίου και οι δήμοι θα πρέπει να καταγράψουν τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες της περιοχής τους.

Ακόμη αναμένεται η ψήφιση και εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά και η συνολική μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και η επέκταση του μετρό στη Θεσσαλονίκη μέχρι το τέλος του 2025 όπως έχει δεσμευτεί δημόσια ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Στον τομέα της υγείας κρίσιμη είναι η ψήφιση και υλοποίηση του εθνικού σχεδίου για την Άνοια και το Αλτσχάιμερ, εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό στα συρτάρια του υπουργείου, οι επιπλέον προληπτικές εξετάσεις για την καρδιά για τον καρκίνο του πνεύμονα και η πλήρης υλοποίηση των 37.000 δωρεάν απογευματινών χειρουργείων.

Χρονιά-στοίχημα και για την Σοφία Ζαχαράκη είναι το 2025 καθώς το υπουργείο Οικογένειας θα πρέπει να τρέξει τα νέα προγράμματα στέγασης «Σπίτι Μου 2» και «Κοινωνική Αντιπαροχή», καθώς η στέγη είναι μια κρίσιμη υπόθεση για την κυβέρνηση, αφού για το θέμα αυτό η κυβέρνηση τη νέα χρονιά θα δεχθεί και την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει επίσης πως η πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης τη νέα χρονιά θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, ιδίως σε θέματα καθημερινότητας όπως είναι η ακρίβεια, η ασφάλεια του πολίτη, η υγεία.

Γι’ αυτό και οι αποδόσεις των υπουργών το επόμενο τρίμηνο θα είναι ένα σημαντικό κριτήριο για τον ανασχηματισμό που αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τον ανασχηματισμό αυτό περιμένουν και οι περισσότεροι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος καθώς εκτιμούν ότι θα είναι σαρωτικός και ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε βουλευτές που δεν έχουν υπουργοποιηθεί μέχρι τώρα να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους έστω κι από την θέση ενός υφυπουργού.

Πριν τον ανασχηματισμό πάντως η κοινοβουλευτική ομάδα θα πρέπει να δείξει την ενότητα της στο θέμα της ψηφοφορίας για τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει σχεδόν σε κανένα τα χαρτιά του, όμως το νέο στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι ότι έχει υποχωρήσει η πίεση που υπήρχε από γαλάζιους βουλευτές το προηγούμενο διάστημα ο Πρόεδρος να είναι από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό και η εκτίμηση που υπάρχει στο μέγαρο Μαξίμου είναι πως όποια και αν είναι η επιλογή του πρωθυπουργού αυτή θα στηριχθεί από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος που μετά την επανένταξη του Λευτέρη Αυγενάκη αριθμεί 156 βουλευτές.

Διαβάστε επίσης

Και τώρα… τρέχουμε: Ευρώπη και Ελλάδα αναζητούν επιπλέον πόρους για την άμυνα, ενόψει Τραμπ

ΣΥΡΙΖΑ: Τον στόχο της διεύρυνσης θέτει ο Φάμελλος για τη νέα χρονιά – Συνεχίζεται το «προσκλητήριο» και οι ζυμώσεις

ΠΑΣΟΚ: Η εδραίωση στη δεύτερη θέση και το «στυλ της Αντιπολίτευσης» – Οι στρατηγικές Ανδρουλάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα