Οι χρυσές μπίζνες της Αθηνάς Ωνάση με άλογα κούρσας

ΕΛΛAΔΑ

 

Εχει αρκετά χρήματα για να συλλέγει έργα τέχνης, πολυτελή σπίτια, γρήγορα αυτοκίνητα, εντυπωσιακά σκάφη, διάσημους φίλους ή ακόμα και πολύφερνους γαμπρούς.

Η μυθική περιουσία της Αθηνάς Ωνάση, την οποία ο οικονομικός Τύπος υπολογίζει στο ένα δισ. ευρώ, μπορεί να της εξασφαλίσει όποια εξτραβαγκάντσα ζητήσει η ψυχή της. Κι όμως, σύμφωνα με τα σπαράγματα πληροφοριών που υπάρχουν αναφορικά με την ιδιώτευσή της, η εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση και τελευταία του πολυτραγουδισμένου γένους της έχει

επιλέξει να διάγει έναν σπαρτιατικό σε σχέση με το κοινωνικό status και τον πλούτο της βίο.

Αποφεύγοντας όπως ο διάβολος το λιβάνι την πολλή συνάφεια του κόσμου, σχεδόν αυτοεξόριστη από τις κοσμικές φιέστες και τα τρυφηλά γκαλά και διατηρώντας με συνέπεια μια ψυχροπολεμική στάση με τα media αλλά και με τα κοινωνικά δίκτυα.

Η μόνη γνωστή πολυτέλεια που επιτρέπει στον εαυτό της είναι τα άλογα, για τα οποία θα παραχωρούσε ασμένως το βασίλειό της, ακόμα και αν δεν έφτανε στη δεινή θέση του σαιξπηρικού Ριχάρδου Γ’.

Η Αθηνά Ωνάση φροντίζει πάντα να εξασφαλίζει τις καλύτερες συνθήκες για τα πολύτιμα άλογά της.

Η λατρεία της βαθύπλουτης κληρονόμου για τα άλογα επιδείξεων αναδύθηκε ξανά στον αφρό της επικαιρότητας χάρη σε μια αγοραπωλησία, η οποία εκτιμάται από τους aficionados της ιππασίας σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Πριν από λίγες εβδομάδες στην πολύτιμη συλλογή της Ωνάση ήρθε να προστεθεί ο Fellow Castlefield, ένας επιβήτορας ηλικίας εννέα ετών με διακρίσεις στο αγώνισμα της υπερπήδησης εμποδίων. Η μέχρι πρότινος αναβάτριά του, η Ιρλανδή Σούζαν Φιτζπάτρικ, επιβεβαίωσε τις φήμες για την αλλαγή της ιδιοκτησίας του αλόγου μέσω ενός post στο Facebook. Μολονότι δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή της για τον αποχωρισμό της από το άλογο βασιλικής ολλανδικής ράτσας, η Φιτζπάτρικ εμφανίστηκε σχεδόν ανακουφισμένη που ο Fellow Castlefield περνά στα χέρια μιας γυναίκας που λατρεύει όσο τίποτα τα άλογα, δηλαδή της Αθηνάς Ωνάση.

Ανάλογα συναισθήματα λογικά πρέπει να τρέφει και το ίδιο το άλογο, το οποίο επέστρεψε σε οικείο ολλανδικό έδαφος στους περίφημους στάβλους Φαλκενσβάαρντ, όπου θα γυμνάζεται και θα εκπαιδεύεται όπως αρμόζει στο εκλεκτό γένος του για ακόμα πιο ελπιδοφόρες επιδόσεις στα Grand Prix. Αλλωστε, αν πιστέψει κανείς τις φήμες που θέλουν την τιμή του να φτάνει στα 10 εκατ. ευρώ, ο Fellow Castlefield δεν θα μπορούσε να συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από απλώς το καλύτερο.

Ο 13χρονος σήµερα MHS Going Global, τον οποίο απέκτησε τον Νοέµβριο του 2016, της κόστισε 12 εκατ. ευρώ και λέγεται ότι είναι το πιο αγαπημένο της άλογο από τα 15 που έχει στην ιδιοκτησία της 


Προφανώς και το φημολογούμενο ποσό φαντάζει εξευτελιστικά δυσθεώρητο για οποιονδήποτε αδαή σχετικά με την ιππασία ή για όποιον ενδεχομένως δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της αφοσίωσης που τρέφει η Αθηνά Ωνάση στα υπερήφανα τετράποδα. Είναι τέτοια η αγάπη της στα άλογα επιδείξεων ώστε μόνο ο τίτλος της βιογραφικής παράστασης για τον παππού της «Ωνάσης: Τα θέλω όλα» που ανεβαίνει αυτή τη σεζόν στο «Παλλάς» -και για την οποία η ίδια προφανώς δεν έχει την παραμικρή ιδέα- μπορεί να περιγράψει με σχετική επάρκεια. Πάντως, αν και ο Fellow Castlefield είναι το νεότερο μέλος στη συλλογή της 34χρονης κληρονόμου και δυνητικά εκείνο που θα της προσφέρει μεγαλύτερες συγκινήσεις και καλύτερες διακρίσεις στον ιππικό στίβο, δεν είναι και το ακριβότερο. Από τα συνολικά 15 άλογα ηλικίας από 8 έως 21 ετών που, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιππασίας, ανήκουν στην Ωνάση εκείνο για το οποίο κατέβαλε τα περισσότερα χρήματα, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, είναι ο 13χρονος σήμερα MHS Going Global, τον οποίο απέκτησε τον Νοέμβριο του 2016. Την εποχή εκείνη το εν λόγω άλογο θεωρούνταν ένα από τα πέντε καλύτερα στον κόσμο, είχε μόλις αγωνιστεί μαζί με τον Καναδό ιδιοκτήτη του ιππέα του Γκρεγκ-Πάτρικ Μπρόντερικ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ τα 12 εκατ. ευρώ που θρυλείται ότι πλήρωσε η κληρονόμος για να το αποκτήσει παραμένουν έως και σήμερα ένα ποσό-ρεκόρ για τον -μάλλον παράλληλο στον αληθινό αν αναλογιστεί κανείς τα μυθικά οικονομικά deals- κόσμο της ιππασίας.

Ορμώμενος από το γεγονός ότι ο MHS Going Global μεταπωλήθηκε ευνουχισμένος, κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να παρατηρήσει ότι αυτό ήταν παραπάνω από αναμενόμενο, αφού η Αθηνά Ωνάση ποτέ μέχρι σήμερα δεν βρήκε την ευτυχία στο πλευρό ενός αρσενικού σε αναπαραγωγική ηλικία. Το εν λόγω άλογο ήρθε στη ζωή της λίγους μήνες μετά τον επεισοδιακό χωρισμό της από τον επί έντεκα χρόνια σύζυγό της Βραζιλιάνο ιππέα Αλβάρο ντε Μιράντα Νέτο, κατά κόσμον Ντόντα. Ισως αυτός ο συμβολισμός να το κάνει μέχρι σήμερα το πιο αγαπημένο καταπώς λέγεται της ούτως ή άλλως ανεκτίμητης οικονομικά, μα κυρίως συναισθηματικά, συλλογής της. Πάντως, αν η Ωνάση προτάσσει το συναίσθημα στη σχέση της με τα άλογα και βάζει το χρήμα, το μυαλό για τις επενδύσεις της σε νέους ίππους το βάζουν ο θρύλος της ιππασίας Ολλανδός Γιαν Τοπς και η Αυστραλή σύζυγός του -επίσης επαγγελματίας αναβάτρια- Εντουίνα Τοπς-Αλεξάντερ. Τα μέλη του ζευγαριού που έχει δημιουργήσει λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αϊντχόφεν την Tops International Arena, ή αλλιώς τη Μέκκα για τους όπου γης αθλητές αλλά και τους λάτρεις της ιππασίας, λειτουργούν ως σύμβουλοι της Ωνάση στις αγοραπωλησίες αλόγων. Εκείνοι αναλαμβάνουν το scouting, την οικονομική διαπραγμάτευση αλλά και την εξονυχιστική εξέταση της φυσικής κατάστασης και της υγείας των ζώων. Εξάλλου τα χρήματα που δαπανώνται από την κληρονόμο είναι πολλά και οποιαδήποτε αστοχία ή οικονομική φύρα μπορεί να αποδειχτεί όχι αξεπέραστη, αλλά τουλάχιστον δυσβάσταχτη. Τι δηλαδή; Δεν ξέρουν οι κροίσοι από κρίση;

 

Παρότι πολλοί μπορεί να παρακολουθούν με καχυποψία την προσήλωση της Αθηνάς Ωνάση στην ιππασία, η αλήθεια είναι πως εκείνη επενδύει με ενάργεια στο παιδικό της χόμπι που κατάφερε να εξελίξει σε σχέση ζωής, αλλά και σε επιχείρηση προσοδοφόρα τόσο σε θεαθήναι όσο και σε χρήματα.

Πέρα από το γεγονός ότι η ίδια συνεχίζει να συμμετέχει ως αναβάτρια σε αγώνες, διοργανώνει με αξιοσημείωτη επιτυχία -τη μαρτυρά η παρουσία σημαντικών αθλητών- το Athina Onassis Horse Show, το οποίο μάλιστα πλέον περιλαμβάνεται στο ετήσιο πρόγραμμα των Grand Prix της Longines. Από τη Βραζιλία, όπου ξεκίνησαν, οι ιππικοί αγώνες λαμβάνουν χώρα πλέον στη νότια Γαλλία, συγκεκριμένα στην κοσμοπολίτικη περιοχή της Παμπελόν. Στην έβδομη διοργάνωση, δε, που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 30 Μαΐου του 2020, αναμένεται να αγωνιστούν συνολικά 120 επαγγελματίες και ερασιτέχνες αναβάτες και να δοκιμαστούν 230 άλογα, ενώ το έπαθλο για τον νικητή έχει οριστεί στα 617.000 ευρώ. Δηλαδή περίπου στα μισά χρήματα απ’ όσα είχε διαθέσει η Ωνάση το 2003 για να αγοράσει στον τότε αγαπημένο της Ντόντα ένα τόσο δα μικρό και συμβολικό δώρο, μια αγελάδα αγώνων επίδειξης ονόματι Esperanca, ελληνιστί Ελπίδα. Προφανώς τότε δεν ήξερε ότι οι ελπίδες δεν αγοράζονται, ούτε πωλούνται. Ευτυχώς, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα άλογα.

μπίζνεςΑθηνάς ΩνάσηάλογαΚούρσαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα