«Οι δανειολήπτες να χρησιμοποιήσουν τα θεσμικά εργαλεία για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠολιτική

Στα θεσμικά «εργαλεία» που υπάρχουν για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών αναφέρθηκε σε εισήγησή του, σε εκδήλωση για τα «κόκκινα δάνεια», στο 29ο Money Show, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του ΥΠΟΙΚ, Φώτης Κουρμούσης, υπογραμμίζοντας ότι οι δανειολήπτες πρέπει να τα αξιοποιήσουν για να πετύχουν ρυθμίσεις και καλύτερες προϋποθέσεις εξυπηρέτησης των δανείων τους.

Ο κ. Κουρμούσης ανέφερε ότι υπάρχει ήδη το νομικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν.Κατσέλη -Σταθάκη) ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών

και προσφάτως και ο εξωδικαστικός μηχανισμός, που προβλέπει εκατόν είκοσι δόσεις, κούρεμα χρέους, προστίμων, κ.α., και αφορά επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

«Με ένα από αυτά τα εργαλεία, ή με συνδυασμό τους, μπορούν οι δανειολήπτες να επωφεληθούν» είπε ο κ. Κουρμούσης.

Ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των δανείων και στις προβλεπόμενες διαδικασίες, υπογραμμίζοντας και τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση, για να μειώσει «στο μισό», τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ώστε να διευκολυνθεί πιο πολύ η υπαγωγή, σε αυτόν, από τους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή πάνω από τριάντα χιλιάδες επιχειρήσεις και πάνω από εννιά χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, που είναι στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού και προχωρούν, σιγά-σιγά, αλλά προχωρούν» είπε ο κ. Κουρμούσης και συνέχισε:

«Υπήρχαν στην αρχή κάποιες δυσκολίες, γιατί ήταν πρωτόγνωρο το μέτρο στην Ελλάδα, αλλά πλέον έχουμε τις πρώτες επιτυχίες -τριάντα τέσσερεις επιχειρήσεις την ολοκλήρωσαν- με κουρέματα και με εκατόν είκοσι δόσεις. Έχουμε ήδη πάνω από οκτακόσιες επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη σε διαπραγμάτευση, ακολουθώντας αυτό το επιτυχημένο παράδειγμα. Έχουμε περίπου πεντέμισι χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο της αίτησης».

Τέλος, σημείωσε, ως "θετική εξέλιξη" τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, φέτος, «για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια».

Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα τόνισε ότι, πράγματι, μειώθηκαν φέτος τα «κόκκινα δάνεια», αλλά αυτή η μείωση προήλθε από «πωλήσεις δανείων και όχι από εξόφληση τους» και επεσήμανε το ενδεχόμενο να «κοκκινίσουν» κι άλλα δάνεια που "εξυπηρετούνται σήμερα, αλλά με δυσκολία". Υποστήριξε, ότι έπρεπε να είχε γίνει, ήδη από το 2011, «οριζόντιο κούρεμα» των «κόκκινων δανείων», με εξαίρεση των «θαλασσοδανείων» και δανείων «στρατηγικών κακοπληρωτών» και πρόσθεσε:

«Ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών είναι σημαντικό εργαλείο. Θα πρέπει ο δανειολήπτης να τον αξιοποιήσει, να είναι συνεργάσιμος, ώστε να πετύχει καλύτερη ρύθμιση του δανείου του».

Η «δημιουργία χρήματος» είναι η «λύση» για τα «κόκκινα δάνεια», όλα τα άλλα είναι «ημίμετρα», υποστήριξε ο καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Ανδρέας Αθηναίος, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται επιστροφή στην Ευρώπη και «σε κάθε χώρα, χωριστά» σε «Κεϋνσιανές λύσεις».

«Η ύφεση στην ελληνική αγορά ήταν πρωτοφανής και τα αποτελέσματα οδυνηρά για όλους τους εμπόρους» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. Επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το πρόβλημα απασχολεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας «όχι μόνο τους δανειολήπτες, αλλά και τους εγγυητές τους» και θα πρέπει να βρεθεί λύση.

Στην παρέμβαση του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε τα θεσμικά εργαλεία είναι στη διάθεση των δανειοληπτών να πετύχουν διευκολύνσεις και ιδιαίτερα στα οφέλη από τον εξωδικαστικό μηχανισμό. «Τον εξωδικαστικό μηχανισμό κάποιοι τον ψήφισαν και κάποιοι δεν τον ψήφισαν. Και αυτοί που δεν τον ψήφισαν έρχονται τώρα και μας ζητούν και τα ρέστα…» είπε ο βουλευτής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

κόκκινα δάνειαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα