Οι διαμαρτυρίες της Cosco φέρνουν αλλαγές στην σύμβαση με τον ΟΛΠ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τις απαραίτητες τροποποιήσεις και νομοτεχνικές βελτιώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης προκειμένου να σβήσει την φωτιά που άναψε η αυστηρή επιστολή της Cosco, η οποία κατήγγειλλε μονομερή τροποποίηση βασικών σημείων της σύμβασης με τον ΟΛΠ, “φωτογραφίζοντας” ως υπεύθυνο τον υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή. “Η επιστολή θα ληφθεί και αυτή υπ' όψιν. Η κυβέρνηση θα δει τις αντιρρήσεις

και θα προβληματιστεί για πιθανές βελτιώσεις”, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής της Cosco, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές, “πυροσβεστικού” χαρακτήρα.

Η δημοσιοποίηση της επιστολής εκ μέρους της κινεζικής εταιρείας κατέδειξε το μέγεθος της εμπλοκής της τελευταίας στιγμής την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για το ταξίδι στο Πεκίνο. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός της εσπευσμένης μετάβασης του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στην Βουλή, ο οποίος παρακολούθησε το τελευταίο μέρος της συνεδρίασης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης στην Ολομέλεια και πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας αναμένεται να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές, με νομοτεχνικές βελτιώσεις, προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις της πλευράς της εταιρείας. Παράθυρο για νέες αλλαγές στην σύμβαση με την Cosco έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι διαμαρτυρίες που διετύπωσε εγγράφως η κινεζική εταιρεία άφησε ήδη από χθές το βράδυ ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

«Καταρχήν ψυχραιμία. Δεν μπορεί με μία επιστολή να αναστατώνεται το σύμπαν και να τίθενται ερωτήματα αν απειλείται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα και αν θα συνεχίσουμε αύριο την διαδικασία», σημείωσε αρχικά ο Θοδωρής Δρίτσας, παραδεχόμενος ωστόσο ότι το σχέδιο του κυρωτικού νόμου που υπήρχε ως παράρτημα στην αρχική συμφωνία έχει αλλάξει λέγοντας όμως ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας που είχε η κυβέρνηση. Ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι “η επιστολή θα ληφθεί και αυτή υπ' όψιν. Η κυβέρνηση θα δει τις αντιρρήσεις και θα προβληματιστεί για πιθανές βελτιώσεις», σημειώνοντας μάλιστα πως «οι σχέσεις μας με την Κίνα είναι σταθερές και με αναπτυξιακή προοπτική και όλη η κυβέρνηση, όλα τα μέλη της μηδενός εξαιρουμένου, υπηρετεί αυτό τον σχεδιασμό».

Υπενθυμίζεται ότι τις έντονες διαφωνίες και ενστάσεις της με το νομοσχέδιο για την σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά εξέφρασε με επιστολή της προς το ΤΑΙΠΕΔ και την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η Cosco. Λίγα μόλις 24ώρα πριν πετάξει για Πεκίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι Κινέζοι διαμαρτύρονται για διαφορές στην σύμβαση προς κύρωση που έφτασε στη Βουλή σε σχέση με την συμφωνία που είχαν υπογράψει με το ελληνικό κράτος.

Η πλευρά της εταιρείας έριξε τα “βέλη” της προς την πλευρά του υπουργού Ναυτιλίας, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για επτά μονομερείς ενέργειες του αρμόδιου υπουργού, υποστηρίζοντας πως “οι τροποποιήσεις του συμβατικά συμφωνημένο σχεδίου νόμου αποτελούν μια προφανή απόπειρα του αρμοδίου Υπουργείου Ναυτιλίας (ενώ το ίδιο έχει ήδη εγκρίνει το σχετικό Παράρτημα 13) να υποκαταστήσει πλήρως την διοίκηση της ΟΛΠ, να καταστήσει (με οριζόντιες διατάξεις του κατατεθέντος νομοσχεδίου) ανενεργές σχεδόν το σύνολο των διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης και να τροποποιήσει δια νόμου την συναφθείσα συμφωνία για την αγοραπωλησία του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ”.

Όπως ανέφερε η κινεζική εταιρεία στην επιστολή της: “Για ακόμη μια φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη, η οποία όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση συνιστά πλήρη ανατροπή των μεταξύ μας συμφωνηθέντων. Το κείμενο του σχεδίου κυρωτικού νόμου της νέας Σύμβασης Παραχώρησης («ΣΠ») μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΠ Α.Ε., που κατατέθηκε χθες 28/6/2016, προς ψήφιση στη Βουλή, αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό κείμενο από το αντίστοιχο σχέδιο κυρωτικού νόμου που έχει προσαρτηθεί ως Παράρτημα 13 και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μεταξύ μας Σύμβασης για την Πώληση των Μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε. («ΣΠΜ»). Το σημαντικότερο όμως είναι πως το κατατεθέν σχέδιο νόμου δεν είναι μόνο διαφορετικό αλλά και εντελώς αντίθετο αφενός με βασικούς όρους της συμφωνίας μας, αφετέρου με τα δεδομένα επί των οποίων βασίστηκε η οικονομική προσφορά της εταιρείας μας για την εξαγορά της ΟΛΠ ΑΕ.”.

CoscoΟΛΠΔρίτσαςσύμβαση CoscoHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα