Οι εκλογές «τσιτώνουν» το Βερολίνο

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Η επιμονή της Γερμανίας να καθυστερήσει τη διαδικασία έγκρισης του τρίτου ελληνικού μνημονίου -με το πρόσχημα της λεπτομερούς αξιολόγησής του ώστε να «αποτελεί σταθερή βάση για ολόκληρη την επόμενη τριετία»-, και μάλιστα σε καταφανή αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., δεν σχετίζεται με την πληρότητα του προγράμματος, αφού άλλωστε το κουαρτέτο, το κατ' εξοχήν αρμόδιο σε αυτήν τη διαδικασία, το έχει συνδιαμορφώσει και βεβαίως το έχει ήδη εγκρίνει.

Ο πραγματικός

λόγος, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, είναι η απροθυμία του Βερολί­νου να δει την Ελλάδα να πηγαίνει πά­λι σε εκλογές, και μάλιστα εντός του Σεπτεμβρίου, δηλαδή αμέσως μετά την ψήφιση του μνημονίου. Κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι η καγκελαρία δεν θα ήθελε να δει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα εκλογικά ενισχυμένους. Ωστόσο στη Γερμα­νία φαίνεται ότι το κριτήριο άρνησης του ενδεχομένου των εκλογών είναι λίγο πιο σύνθετο.

Για την ακρίβεια το σημαντικότερο στοιχείο της γερμανικής στάσης αφορά την ψήφιση της δεύτερης δέσμης μέτρων, η οποία έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από την πρώτη, καθώς περιλαμβάνει όλα τα βαριά θέματα που αναβλήθηκαν για τον Οκτώβριο: ασφαλιστικό, εργασιακά και φορολογική μεταρρύθμιση είναι τα σημαντικότερα. Η σημερινή κουτσουρεμένη κυβερνητική πλειοψηφία και η πολιτικά δυσχερής θέση του πρωθυπουργού διασφαλίζουν, εκτός των άλλων, την αναγκαστική συναίνεση και υπερψήφιση όλων των μέτρων από το σύνολο των κομμάτων του «ευρωπαϊκού τόξου».

Τα δεδομένα αυτά καθιστούν ευχερέστερη για τη γερμανική κυβέρνηση τη διαχείριση της ρύθμισης του χρέους στο εσωτερικό της, καθώς η Μέρκελ προτιμά να επιδεικνύει την «υποταγή» της ελληνικής κυβέρνησης και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων στις επιλογές της, ώστε να αντιμετωπίσει τις δεδομένες αντιρρήσεις της σκληροπυρηνικής πτέρυγας του κόμματός της. Σημειωτέον δε ότι η σκληρή δική της στάση φαίνεται να της έχει αποφέρει πολιτικό όφελος, αφού συσπειρώνει και ενισχύει το κόμμα της και εξασθενίζει ακόμη περισσότερο τους Σοσιαλδημοκράτες.

Για την ελληνική κυβέρνηση, από την άλλη, κανένα σενάριο δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο, όπως αναλυτικά περιγράφουμε στις σελίδες 6-7 του σημερινού μας φύλλου.

Προφανώς η ισορροπία είναι λε­πτή, αφού, πέρα από το γερμανικό «τσίτωμα», είναι επίσης προφανές ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα προ­τιμούσαν το ελληνικό πρόβλημα να μπει σε τροχιά γρήγορης αποκατά­στασης. Για το τι θα συμβεί, θα πά­ρουμε την πρώτη γεύση στην αυρι­ανή συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία μόνο τυπική δεν προοιωνίζε­ται…

εκλογέςΚυβέρνησηΣόιμπλεμνημόνιοσυμφωνίαπρόγραμμαIssue: 1877Issue date: 13-08-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα