Οι Έλληνες πολίτες θέλουν, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές μπορούν;

Κυριακή 9 Ιουνίου 2024: ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωπαϊκών εκλογών για την ανάδειξη των 21 Ελλήνων και των 699 Ευρωπαίων ευρωβουλευτών (συνολικά 720 ευρωβουλευτές για την πενταετία 2024-2029), οι οποίοι θα κληθούν να προωθήσουν τα συμφέροντα των πολιτών της χώρας τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εδώ και μερικές εβδομάδες Έλληνες υποψήφιοι ευρωβουλευτές «παρελαύνουν» καθημερινά στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στον Τύπο και στα social media προκειμένου

να διαφημίσουν την «αναγνώριση», τη «διασημότητα», τη «δημοφιλία» και γενικότερα το «γνωστό όνομά» τους με απώτερο στόχο να κερδίσουν πόντους έναντι των υπόλοιπων υποψήφιων. Επιδιώκουν να πείσουν τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι είναι οι καταλληλότεροι για μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάποιοι μας πείθουν. Κάποιοι άλλοι όχι. Μερικοί προκαλούν μειδιάματα και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε «πως είναι δυνατόν να έχουν επιλεγεί από τα πολιτικά τους κόμματα».

Σε γενικές γραμμές διαπιστώνουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των υποψήφιων Ελλήνων ευρωβουλευτών δεν γνωρίζει ή, τουλάχιστον, δεν αναφέρεται με τα κατάλληλα επιχειρήματα στα μείζονα θέματα που ταλανίζουν σήμερα τη Γηραιά Ήπειρο. Σ’ αυτούς τολμώ να συμπεριλάβω και κάποιους οι οποίοι στο παρελθόν έχουν εκλεγεί ως ευρωβουλευτές.

Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει κάποιους υποψηφίους να αναφέρονται εμπεριστατωμένα στην αδυναμία επίτευξης ουσιαστικής Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) ούτε σε τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα ασφάλειας, όπως για παράδειγμα η συνεχιζόμενη απειλή του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς και η επιθετικότητα των Υεμενιτών ανταρτών Χούθι κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας, που επηρεάζει αρνητικά τουλάχιστον την οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και γενικότερα της Ε.Ε.

Επίσης ελάχιστα έχω ακούσει για την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των συνεχώς επιδεινούμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πρωτοφανείς πλημμύρες, οι παρατεταμένοι καύσωνες, οι συχνότερες ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές, οι ερημοποιήσεις, η λειψυδρία, η συρρίκνωση των καλλιεργήσιμων εδαφών, η όξυνση της επισιτιστικής ανασφάλειας, η συνεχώς αυξανόμενη ανεξέλεγκτη μαζική μετακίνηση πληθυσμών κ.λπ.

Αυτά που παρακολουθώ στα τηλεοπτικά πάνελ είναι συνήθως ένας ανούσιος διάλογος με δημοφιλή πρόσωπα, τα οποία όμως ελάχιστη σχέση έχουν με τα ευρωπαϊκά δρώμενα. Πόσο μάλλον με τις απαιτούμενες πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν για να επιλυθούν τα μείζονα ευρωπαϊκά θέματα. Η συζήτηση σχεδόν πάντα περιστρέφεται γύρω από τα λάθη των αντίπαλων πολιτικών κομμάτων σε εσωτερικά ζητήματα, στα ποσοστά που αναμένεται να λάβουν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα στις επερχόμενες ευρωεκλογές, καθώς και στις ανακατατάξεις που θα προκύψουν μετά τη διεξαγωγή τους.

Δυστυχώς το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στους υποψήφιους ευρωβουλευτές, αλλά και στους Έλληνες ψηφοφόρους, οι περισσότεροι από τους οποίους πολύ λίγα γνωρίζουν για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Ίσως όμως η γεωπολιτική κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώθηκε στα βορειοανατολικά σύνορα της Ευρώπης και στην ανατολική Μεσόγειο, αφύπνισε έως έναν βαθμό τους Έλληνες πολίτες. Όχι στον απαιτούμενο βαθμό, αλλά σίγουρα περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν. Άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι τα όσα διαδραματίζονται σε περιφερειακό επίπεδο επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.

Με άλλα λόγια οι οικονομικές επιπτώσεις από την υφιστάμενη παρατεταμένη συγκρουσιακή κατάσταση άρχισαν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους για την Ε.Ε. Πολύ πιθανόν λοιπόν στις επερχόμενες ευρωεκλογές να παρατηρηθεί μικρή αύξηση των ψηφοφόρων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. Επομένως η διαπίστωση – ερώτημα «οι Έλληνες πολίτες θέλουν, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές μπορούν;» θεωρώ ότι είναι συνυφασμένο με την υφιστάμενη προ-ευρωεκλογική ελληνική πραγματικότητα.

* Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος είναι ταξίαρχος ε.α. της Π.Α., γεωστρατηγικός αναλυτής (geostrategical@yahoo.gr)

Διαβάστε επίσης:

Χρειάζεται πραγματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Γιατί η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να μειώσει τον ΦΠΑ

«Ξέγνοιαστοι γιωταχήδες»…

Keywords
Τυχαία Θέματα