Οι «Ελληνικοί Χοροί» της Φιλαρμόνιας…

Μια ορχήστρα που αγαπώ και παρακολουθώ από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της είναι η Φιλαρμόνια, που στις 19 Ιουνίου, στο Ηρώδειο, παρουσιάζει τους «36 Ελληνικούς Χορούς» του Νίκου Σκαλκώτα.

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών – έτος ίδρυσης 2016, από τον πανεπιστημιακό Νίκο Μαλλιάρα – έχει καταστατικό στόχο τη συστηματική ενασχόληση με τη νεοελληνική έντεχνη μουσική δημιουργία. Υπό

τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή, γνωστού για την έρευνά του στο πεδίο της νεοελληνικής μουσικής, το Σύνολο παρουσιάζει στο φετινό φεστιβάλ ένα αριστουργηματικό δείγμα της εγχώριας δημιουργίας. Ο Σκαλκώτας δεν θα πάψει έως το τέλος της ζωής του (1949) να τους μεταγράφει για διάφορα σύνολα. Εδώ, το ελληνικό στοιχείο αναδεικνύεται σε πηγή έμπνευσης και μίτο καθοδηγητικό, σε ταυτότητα απελευθερωτική, που οδηγεί στη γνήσια δημιουργία.

Η προσέγγιση. Η φετινή παρουσίαση των «36 Ελληνικών Χορών» βασίζεται στη μουσικολογική αποκατάστασή τους από τον Βύρωνα Φιδετζή, ο οποίος πραγματοποίησε τόσο την πρώτη παγκόσμια δισκογράφηση (1990) όσο και την πρώτη δημόσια εκτέλεση (1997) των «36 Χορών» στο σύνολό τους ως ενιαίου έργου.

Η ιστορία. Η διαδικασία σύνθεσης των «36 Ελληνικών Χορών» ξεκίνησε το 1931 και ολοκληρώθηκε το 1936. Ήδη από το 1927-28 ο συνθέτης είχε αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον για την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Προσπάθησε να τη γνωρίσει και να συλλέξει υλικό τραγουδιών από δημοσιευμένες συλλογές. Με το έργο αυτό ασχολήθηκε σε ολόκληρη τη διάρκεια της δημιουργικής του σταδιοδρομίας. Ο Σκαλκώτας, όταν ολοκλήρωσε τους «36 Χορούς» τους καθαρόγραψε σε δύο χειρόγραφα, τα έδεσε με δερμάτινο δέσιμο και δώρισε ένα στον μαέστρο και συνθέτη Δ. Μητρόπουλο και ένα στον φίλο και χρηματοδότη του Εμ. Μπενάκη.

Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά έργα του Σκαλκώτα στηριγμένο σε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

Η ηχογράφηση. Το έργο αυτό του κορυφαίου Έλληνα μουσουργού με διεθνή απήχηση ηχογραφήθηκε πλήρες μόλις το 1991. Το «γράψιμο» του Σκαλκώτα είναι κατ’ εξοχήν «έξυπνο» και εξυπηρετεί ιδεωδώς τους σκοπούς του. Είναι ευέλικτο, κομψό και άκρως πρωτότυπο: αν π.χ. ένας άλλος συνθέτης ξεκινούσε από το ίδιο αρχικό υλικό, θα το επεξεργαζόταν τελείως διαφορετικά, κι αν του έδειχναν τι έχει κάνει μ’ αυτό ο Σκαλκώτας θ’ απορούσε τουλάχιστον. Επί πλέον, το γράψιμό του είναι στο έπακρον ευφάνταστο και διαφέρει ριζικά από Χορό σε Χορό, μερικές μάλιστα φορές κι από τμήμα σε τμήμα του ίδιου Χορού.

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Ανανεωμένη και αδυνατισμένη – Ποζάρει με μαγιό και «ρίχνει» το Instagram (Video)

Μπέσσυ Μάλφα: «Ούρλιαζαν και με μούντζωναν για να παραβιάσω STOP στη Συγγρού»

Ταινία και σειρά ντοκιμαντέρ γίνεται η ζωή της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Keywords
Τυχαία Θέματα