Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για την Υγεία

Η υγεία είναι στο επίκεντρο της προσοχής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την επόμενη τετραετία της κυβέρνησης. Γι΄ αυτό άλλωστε αναμένεται να αναφερθεί ιδιαίτερα στο νέο ΕΣΥ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Σαββατοκύριακο 9-10 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, ο Πρωθυπουργός στις εξαγγελίες του για την υγεία θα αναφερθεί, μεταξύ άλλων σε έργα, που είναι σε εξέλιξη ή

έχουν ωριμάσει και
αναμένεται να ανακουφίσουν την καθημερινότητα του πολίτη, που επισκέπτεται τα δημόσια νοσοκομεία. Στόχος της κυβέρνησης είναι ένα σύγχρονο ΕΣΥ όπου όλοι οι ασθενείς θα
έχουν άμεση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, χωρίς καθυστερήσεις και ταλαιπωρία.

Ο ίδιος, άλλωστε, είχε τονίσει στην προεκλογική του ομιλία στο Περιστέρι τον περασμένο Μάιο ότι: « Η δεύτερη τετραετία μας να είναι μια τετραετία αναγέννησης του Εθνικού Συστήματος
Υγείας».

Για το λόγο αυτό, τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Υγείας, εδώ και αρκετό καιρό είναι σε «κατάσταση συναγερμού» και κάνουν αλλεπάλληλες πολύωρες συσκέψεις, μετά την εντολή του
υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να ετοιμάσουν τους φακέλους με τις προτάσεις των έργων που είναι σε εξέλιξη. Οι φάκελοι αυτοί, παραδόθηκαν χθες στον Πρωθυπουργό, από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μάξιμο.

Ας δούμε αναλυτικά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα έργα που είναι σε στάδιο υλοποίησης ή έχουν πάρει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί.

Προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού:
Ο Πρωθυπουργός, στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο, ανακοίνωσε 10.000 προσλήψεις που θα γίνουν στο ΕΣΥ σε βάθος τετραετίας.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης 860 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ και 83 επιπλέον. Παράλληλα «τρέχει» η προκήρυξη για 125 Συντονιστές Διευθυντές.

Επιπλέον είναι σε εξέλιξη οι προσλήψεις 4.000 νοσηλευτών. Ειδικότερα από τα μέσα Αυγούστου έχει αποσταλεί στο ΑΣΕΠ η πρώτη προκήρυξη για την πρόσληψη 2.000 μόνιμων νοσηλευτών κατηγορίας ΠΕ και αναμένεται η δεύτερη για την κατηγορία ΔΕ μέσα στο Σεπτέμβριο. Επίσης θα γίνουν και 1.600 προσλήψεις λοιπού προσωπικού
Οικονομικά κίνητρα
Ένας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους στο υπουργείο Υγείας είναι οι παραιτήσεις, κυρίως γιατρών, εξαιτίας των χαμηλών μισθών και της εργασιακής εξουθένωσης λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από την Αριστοτέλους, δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός στις εξαγγελίες του να αναφερθεί ακόμα και σε αυξήσεις στο μισθολόγιο των γιατρών.

Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, οι γιατροί που δέχονται να στελεχώσουν μονάδες υγείας σε νησιά αλλά και στην ηπειρωτική χώρα, λαμβάνουν επιπλέον αποζημίωση 1.800 ευρώ, στον μηναίο μισθό τους και 1200 ευρώ οι νοσηλευτές. Πρόκειται για ένα σημαντικό δέλεαρ, προς τους υγειονομικούς προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε προσωπικό σε απομακρυσμένες υγειονομικές δομές.

Σημειώνεται ότι η παροχή κινήτρων αρχικά ξεκίνησε με τους αναισθησιολόγους- ειδικότητα που έχει σοβαρές ελλείψεις παγκοσμίως-με μηνιαίο επίδομα ύψους 400 ευρώ το μήνα για ειδικευμένους γιατρούς και 250 ευρώ για τους ειδικευόμενους.Χάρτης Υγείας
Δεν μπορεί να υπάρξει νέο ΕΣΥ χωρίς ένα σύγχρονο Χάρτη Υγείας, που θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες που έχει κάθε γεωγραφική περιοχή της χώρας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της και βάση του πληθυσμού της. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας είπαν στο «Ποντίκι» ότι οι προσλήψεις που αναμένεται να γίνουν, θα είναι στοχευμένες και σύμφωνα με ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες. Για παράδειγμα οι προσλήψεις νοσηλευτών θα είναι ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά, με στόχο η χώρα μας να φτάσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τις προσλήψεις των χειρουργών και αναισθησιολόγων, προσκειμένου να μειωθούν οι αναμονές στις λίστες χειρουργείων, που σήμερα σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τους 4-5 μήνες γεγονός που επιτείνει την ταλαιπωρία και την ανασφάλεια των πολιτών.Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί τομή για την υγεία, καθώς για πρώτη φορά πραγματοποιούνται δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στον πληθυσμό, όπως μέσω του προγράμματος κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά».

Σήμερα στο θεσμό του Προσωπικού Γιατρού συμμετέχουν περίπου 3.400 ιατροί και είναι εγγεγραμμένοι σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες. Αναμένεται ο θεσμός αυτός να επεκταθεί στο σύνολο του πληθυσμού, εφόσον δοθούν οικονομικά κίνητρα για την προσθήκη περισσότερων γιατρών στον Προσωπικό Γιατρό.

Επιπλέον στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ είναι η ενοποίηση των Κέντρων Υγείας, των δημοτικών και περιφερειακών ιατρείων.
Ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ
Μια από τις σημαντικές τομές που θα επιφέρει ο εκσυγχρονισμός του Ε.Κ.Α.Β είναι η διασύνδεσή του με τα Νοσοκομεία και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ώστε να υπάρχει ετοιμότητα
ανταπόκρισης του ιατρικού προσωπικού στα περιστατικά. Τα παραπάνω αναφέρονται στο σχέδιο που παρουσιάστηκε χθες στον Πρωθυπουργό από τον υπουργό Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβούλιου. Εξίσου κρίσιμης σημασίας είναι η ταχύτερη απόκριση στην κλήση (από 7 έως 10 λεπτά), όπως επίσης και η μεγάλη πλέον κάλυψη ολόκληρης της χώρας από οχήματα του Ε.Κ.Α.Β (1 ασθενοφόρο ανά 20.000 πολίτες, ενώ τώρα είναι 1 ανά 36.000 πολίτες). Επίσης θα γίνουν προσλήψεις 800 νέων μόνιμων θέσεων πληρωμάτων ασθενοφόρων. Άμεση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.

Σημειώνεται ότι έχει γίνει πρόσληψη 111 πληρωμάτων στην Αθήνα και άμεσα θα προκηρυχθούν άλλες 150 θέσεις στην επικράτεια.Κτηριακή Αναβάθμιση ΕΣΥ
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στην κτηριακή αναβάθμιση 96 νοσοκομείων της χώρας και 58 Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), οι εργασίες των οποίων είναι σε
εξέλιξη και η χρηματοδότησή τους ύψους 317 εκ. euro είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνολικά για την κτηριακή αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων της χώρας η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι 700 εκατ. ευρω.
.Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το θεραπευτήριο προβλέπεται να
ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην ελληνική κοινωνία στα τέλη του 2025.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη, έχει υπογραφεί η σύμβαση του χρηματοδότη, που είναι το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τους ανάδοχους κατασκευαστές και σύμφωνα με το σχεδιασμό εντός των επομένων μηνών θα μπουν οι πρώτες μπουλντόζες.

Το νοσοκομείο που θα βρίσκεται στο Φίλυρο, στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, θα προσφέρει όλες τις βασικές κλινικές υπηρεσίες όπως ΤΕΠ, πλήθος χειρουργικών ειδικοτήτων, τμήματα καρδιολογίας, αιμοκάθαρσης, ογκολογίας, νεογνική και παιδιατρική εντατική φροντίδα.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ κατά «Σπαρτιατών»: Στις φυλακές Δομοκού η πραγματική του διεύθυνση

Παππάς: «Να σηκώσουμε ένα τεράστιο κύμα συμμετοχής και δημοκρατίας στην παράταξη για να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα για όλες και όλους»

Φωτιές: Κατεπείγουσα επιστολή Κικίλια σε περιφέρειες και δήμους για ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρωθυπουργού, ΔΕΘ, Υγεία,prothypourgou, deth, ygeia