Οι Γάλλοι απόστρατοι, η Λεπέν και μια προτροπή για πραξικόπημα

«Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, και τον τελευταίο καιρό έχουν βγει πολλοί λύκοι στο σεργιάνι».

Τάδε έφη ο καθηγητής αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας, κάτοικος Παρισιού σε παρέμβασή του στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΟΝΤΡΑ την Πέμπτη το βράδυ στην ανάπαυλα από τη συζήτηση για τον κορωνοϊό και τα εμβόλια.

Αφορμή του σχολίου του, «το πραξικόπημα της παντόφλας». Απόστρατοι στρατιωτικοί στη Γαλλία,

ζητούν – εμμέσως πλην σαφώς – την κατάλυση της δημοκρατίας και επιβολή ενός στρατιωτικού νόμου, με αφορμή, τι άλλο; Την ισλαμιστική τρομοκρατία.

Αρχικά η γαλλική κυβέρνηση θεώρησε ασήμαντη την επιστολή κάποιων «ογδοντάχρονων πρώην στρατηγών με παντόφλες», όπως έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Deux principes immuables guident l'action des militaires vis-à-vis du politique : neutralité et loyauté. Les mots de Madame Le Pen reflètent une méconnaissance grave de l'institution militaire, inquiétant pour quelqu'un qui veut devenir cheffe des armées.

Florence Parly (@florence_parly) April 25, 2021

Όμως καθώς όπως η περασμένη εβδομάδα προχωρούσε, το ζήτημα άρχισε να παίρνει ολοένα και πιο «εμπρηστική» διάσταση. Η όλη ιστορία μοιάζει περισσότερο σαν ένα χτύπημα από την πλευρά της ακροδεξιάς ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών στη Γαλλία το 2022.

«To αδιέξοδο της δημοκρατίας»

Από μόνη της η δημοσίευση της ανοικτής επιστολής των αποστράτων, εκτιμούν στο Παρίσι, αποτελεί ένα σήμα κινδύνου για το στρατηγικό ευρωπαϊκό και εθνικό αδιέξοδο στο οποίο εγκλωβίστηκε η Γαλλία τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Αλλά για να έρθουμε λίγο στο πιο πρόσφατο παρελθόν, η ακροδεξιά αντιπολίτευση στον Μακρόν, αυτή της Μαρίν Λεπέν, προσπαθεί να κερδίσει ο,τι περισσότερο μπορεί από την διαχείριση Μακρόν στα θέματα ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Έτσι, το πραξικόπημα που τόσο ονειρεύονται οι «απόστρατοι με την παντόφλα», δεν θα μπορούσε να μην βρει καλύτερο ευήκοο ακροατήριο από αυτό.

Όπως μετέδωσε η DW, από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν δήλωσε τη συμπάθειά της προς την κίνηση αυτή αλλά και για την υφέρπουσα έκκληση για πραξικόπημα.

«Είναι καθήκον όλων των Γάλλων πατριωτών να ξεσηκωθούν για να σώσουν τη χώρα» ανέφερε, κάνοντας λόγο για έναν «ειρηνικό αγώνα». Μετά από μακρά σιωπή, ήρθε και η αντίδραση της κυβέρνησης Μακρόν. Ο υπ. Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμαμέν θυμήθηκε τον πατέρα της Μαρίν Λεπέν, Ζαν Μαρί Λεπέν, ο οποίος είχε ιδρύσει το Εθνικό Μέτωπο τη δεκαετία του ´60 με τη βοήθεια στρατηγών, οι οποίοι ήταν αντίθετοι με την τότε πολιτική του Ντε Γκωλ. Μάλιστα η νέα έκκληση εμφανίστηκε κατά την 60ή επέτειο από την απόπειρα πραξικοπήματος που εκείνη η ομάδα είχε εξυφάνει σε βάρος του Ντε Γκωλ.

Παραμονεύει η Λεπέν

Ότι το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της ακροδεξιάς Λεπέν παραμονεύει είναι γνωστό. Όπως θα θυμούνται οι συνεπείς αναγνώστες του «Π», σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ, η αρχηγός της ακροδεξιάς απέναντι στον υπουργό Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμαμεν, δεν δίστασε να ξεδιπλώσει την ατζέντα της. Λίγο πολύ γνωστή.

Πάταξη της ισλαμικής τρομοκρατίας με εσάνς αρνητισμού στον κορωνοϊό. Κάπως έτσι θα προσπαθήσει η Μαρίν Λεπέν να εκμαιεύσει ψήφους από την κουρασμένη γαλλική κοινωνία.

Απλώς να μην ξεχνάμε ότι η Γαλλία είναι μια πολυπολιτισμική χώρα που δεν «λύγισε» ακόμα και στην πολύνεκρη επίθεση στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Όπως αναφέρει ο πολιτικός επιστήμονας Φρανκ Μπαασνέρ από το Γαλλο-γερμανικό Ινστιτούτο, «είναι απλώς μια προεκλογική ενέργεια». Οι κινήσεις αυτές στρέφονται κατά του Μακρόν και μιας κοινωνίας που ακροβατεί μεταξύ της εσωτερικής ασφάλειας και της ενσωμάτωσης και αποδοχής του Ισλάμ.

Όπως και στον γερμανικό έτσι και στον γαλλικό στρατό υπήρχαν πάντα νοσταλγοί της επιστροφής σε ένα ισχυρό κράτος. Εκεί πάνω ακριβώς είναι διατεθειμένη να πατήσει η Μαρίν Λεπέν σε συνδυασμό φυσικά με την πανδημία του κορωνοϊού που πλήττει τη Γαλλία, όπως και όλη την ανθρωπότητα.

Photo Credit: pietropiupparco

Keywords
Τυχαία Θέματα