Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αντιδρούν: Εντελώς απαράδεκτη η μηδενική ή μειωμένη η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε διαγνωστικές εξετάσεις

ΕΛΛAΔΑ

Την έντονη αντίδραση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών, προκαλεί η απόφαση για µηδενική ή µειωµένη συµµετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις σε οµάδες ασθενών.

Ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ, εισάγει ονομαστικά μεγαλύτερο φάσμα παροχών προς τους ασφαλισμένους, με θέσπιση μηδενικών ή μειωμένων συμμετοχών σε χρόνιες παθήσεις, πράγμα που είναι άκρως επιθυμητό για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των ασφαλισμένων,

αναφέρει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ), θεωρώντας όμως «εντελώς απαράδεκτο» το γεγονός ότι «δεν προβλέπεται κάλυψη της δαπάνης αυτής από τον κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά αυτόματη χρέωση του «λογαριασμού» στους γιατρούς του εργαστηριακού τομέα, μέσω κουρέματος clawback».

Ειδικότερα, προβλέπεται μηδενική συμμετοχή για τους ασφαλισμένους, τα παραπεμπτικά των οποίων εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους, και πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και είναι σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν κάνει μεταμόσχευση, πάσχουν από κυστική ίνωση και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Επίσης, για ασθενείς που έχουν πιστοποιημένη από ΚΕΠΑ αναπηρία για οποιαδήποτε πάθηση 80% και άνω , είναι ακρωτηριασμένοι και λαμβάνουν επίδομα µε ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και εφόσον τα παραπεμπτικά εκτελούνται σε δημόσιες δομές.

Μειωμένη συμμετοχή προβλέπεται στις διαγνωστικές εξετάσεις για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, αφού από 15% θα καταβάλλουν πλέον 5% επί της εκάστοτε τιμής αποζημίωσης, όταν τα παραπεμπτικά εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους.

Για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, το ποσοστό συμμετοχής παραμένει στο 15%, όταν τα παραπεμπτικά εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους. Οι εξετάσεις πρέπει να εκτελούνται τρεις εβδομάδες από την ημερομηνία έκδοσής των παραπεμπτικών, όταν εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους, οκτώ εβδομάδες από την ημερομηνία έκδοσής τους όταν εκτελούνται σε δημόσιες δομές.

«Με τις χειρότερες τιμές αποζημίωσης της Ευρώπης και το μεγαλύτερο καταλογισμένο χρέος στους γιατρούς από τις ακάλυπτες επιταγές clawback του ΕΟΠΥΥ, ο διαγνωστικός τομέας καλείται πλέον να ασκεί πρόληψη και διάγνωση με 'αστερόσκονη' και καθρεφτάκια», αναφέρει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ. Προσθέτει δε, ότι ο Οργανισμός «υπόσχεται προληπτική κοινωνική πολιτική, αλλά αρνείται πεισματικά να την πληρώσει, ακόμα και όταν αφθονούν τα υπερπλεονάσματα και όταν κυριαρχεί το τροπάριο της «εξόδου» από τα μνημόνια».

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, «το νέο μέτρο του «κλειδώματος» της δυνατότητας του γιατρού να συνταγογραφήσει τα σκευάσματα πριν τη λήξη της προηγούμενης συνταγής, δημιουργεί μόνο ταλαιπωρία στους γιατρούς και ασφαλισμένους και πολλές άσκοπες επισκέψεις, καθώς ένας μέσος συνταξιούχος με συνταγογράφηση π.χ. επτά φαρμάκων, θα χρειαστεί δύο ή τρεις επισκέψεις στον γιατρό ώστε να ανανεώσει όλες τις συνταγές μηνός και να συνεχίσει απρόσκοπτα την αγωγή του».

γιατροίΕΟΠΥΥαντιδράσειςσυμμετοχήασφαλισμένοιεξετάσειςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα